Garnek boloński

Składniki:

  • 400g mielonej wieprzowiny
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała marchew
  • 250g makaronu, np. rigatoni lub penne
  • 400ml passaty pomidorowej
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • 50 gram parmezanu
  • 1/ 1,5 szklanki wody
  • listki bazylii
  • łyżeczka octu balsamicznego

Przygotowanie:

W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy.
Podsmaż drobno pokrojoną cebulę , dodaj marchew pokrojoną w kostkę oraz czosnek przeciśnięty prze praskę. Smaż kilka chwil.
Dodaj wieprzowinę i smaż dalej rozdrabniając kawałki mięsa. Gdy mięso się zezłoci dodaj passatę pomidorową, sól, pieprz i ocet balsamiczny.
Gotuj około 15 minut. Po tym czasie dolej szklankę wody, dodaj surowy makaron i gotuj kolejne 10-12 minut. W razie potrzeby dolej odrobinę wody.
Podaj od razu z dowolną ilością parmezanu i świeżymi listkami bazylii.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności