Składniki:
- 400g mielonej wieprzowiny
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała marchew
- 250g makaronu, np. rigatoni lub penne
- 400ml passaty pomidorowej
- sól, pieprz
- oliwa
- 50 gram parmezanu
- 1/ 1,5 szklanki wody
- listki bazylii
- łyżeczka octu balsamicznego
Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy.
Podsmaż drobno pokrojoną cebulę , dodaj marchew pokrojoną w kostkę oraz czosnek przeciśnięty prze praskę. Smaż kilka chwil.
Dodaj wieprzowinę i smaż dalej rozdrabniając kawałki mięsa. Gdy mięso się zezłoci dodaj passatę pomidorową, sól, pieprz i ocet balsamiczny.
Gotuj około 15 minut. Po tym czasie dolej szklankę wody, dodaj surowy makaron i gotuj kolejne 10-12 minut. W razie potrzeby dolej odrobinę wody.
Podaj od razu z dowolną ilością parmezanu i świeżymi listkami bazylii.