Galette z jabłkami i słonym karmelem

Galette to rustykalna forma tarty. Jej urok polega na niedoskonałościach. Do środka można włożyć różnorodne, sezonowe owoce.

Liczba porcji: 6

Składniki:

  • 150 g mąki krupczatki
  • 125 g zimnego masła
  • 70 g mielonych orzechów
  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżki wody
  • ½ łyżeczki octu jabłkowego
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • 3 duże jabłka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • 1 żółtko

Sos karmelowy:

  • 200 g cukru
  • 120 ml wody
  • 240 g śmietany 30%
  • szczypta soli

 

Masło kroimy w kostkę i razem z pozostałymi składnikami na ciasto miksujemy w malakserze lub siekamy na blacie i szybko zagniatamy. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 2 godziny.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy do średnicy ok. 32 cm. Zostawiając kilka wolnych centymetrów od brzegu, wysypujemy je bułką tartą. Na to układamy obrane, pokrojone w plastry jabłka. Posypujemy cynamonem. Brzegi zawijamy, smarujemy żółtkiem i posypujemy cukrem.

Pieczemy w 180°C przez 40 minut.

 

Sos karmelowy:

W rondelku mieszamy wodę z cukrem, aż większość się rozpuści. Rondelek stawiamy na duży ogień i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy mieszaninę aż do momentu, kiedy zacznie się złocić, w trakcie nie mieszamy. Kiedy osiągniemy pożądany kolor – głęboki ciemno-złoty, zmniejszamy gaz. Powoli i delikatnie dolewamy śmietanę wymieszaną z solą. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą, a następnie odstawiamy do wystygnięcia.

 

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności