Galette to rustykalna forma tarty. Jej urok polega na niedoskonałościach. Do środka można włożyć różnorodne, sezonowe owoce.
Liczba porcji: 6
Składniki:
- 150 g mąki krupczatki
- 125 g zimnego masła
- 70 g mielonych orzechów
- 50 g cukru pudru
- 2 łyżki wody
- ½ łyżeczki octu jabłkowego
- szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- 3 duże jabłka
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru
- 1 żółtko
Sos karmelowy:
- 200 g cukru
- 120 ml wody
- 240 g śmietany 30%
- szczypta soli
Masło kroimy w kostkę i razem z pozostałymi składnikami na ciasto miksujemy w malakserze lub siekamy na blacie i szybko zagniatamy. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy do średnicy ok. 32 cm. Zostawiając kilka wolnych centymetrów od brzegu, wysypujemy je bułką tartą. Na to układamy obrane, pokrojone w plastry jabłka. Posypujemy cynamonem. Brzegi zawijamy, smarujemy żółtkiem i posypujemy cukrem.
Pieczemy w 180°C przez 40 minut.
Sos karmelowy:
W rondelku mieszamy wodę z cukrem, aż większość się rozpuści. Rondelek stawiamy na duży ogień i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy mieszaninę aż do momentu, kiedy zacznie się złocić, w trakcie nie mieszamy. Kiedy osiągniemy pożądany kolor – głęboki ciemno-złoty, zmniejszamy gaz. Powoli i delikatnie dolewamy śmietanę wymieszaną z solą. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą, a następnie odstawiamy do wystygnięcia.