Foccacia

Włoskie pieczywo wzbogacone o oliwki i pomidorki. Wspaniałe podane solo lub jako dodatek do innych dań.

Liczba porcji: 8

Składniki na formę o wymiarach 22×30 cm:

  • 450 g mąki
  • 7 g suchych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli oraz sól gruboziarnista do posypania
  • 2 łyżki oliwy oraz oliwa do skropienia
  • 300 ml ciepłej wody
  • 5-7 pomidorków koktajlowych
  • 5-7 oliwek

Przygotowanie:

Mąkę, drożdże, cukier i 2 łyżeczki soli połącz.

Dodaj ciepłą wodę oraz oliwę i dokładnie wymieszaj.

Przenieś ciasto na blat roboczy i wyrabiaj kilka minut aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodzić od ręki.

Ciasto zwiń w kulę i włóż do oprószonej mąką miski. Przykryj miskę ściereczką. Pozostaw do wyrośnięcia i podwojenia swojej objętości na około 2 godziny.

Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni.

Wyrób ciasto przez chwilę, natłuść formę i rozprowadź ciasto palcami.

Zrób wgłębienia w cieście, w kilka włóż połówki pomidorków skórką do dołu oraz plasterki oliwek.

Skrop całość oliwą i posyp solą gruboziarnistą.

Piecz około 15-20 minut do zarumienienia. Podawaj na ciepło lub na zimno jako dodatek do sałatki lub zupy.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności