Włoskie pieczywo wzbogacone o oliwki i pomidorki. Wspaniałe podane solo lub jako dodatek do innych dań.
Liczba porcji: 8
Składniki na formę o wymiarach 22×30 cm:
- 450 g mąki
- 7 g suchych drożdży
- łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli oraz sól gruboziarnista do posypania
- 2 łyżki oliwy oraz oliwa do skropienia
- 300 ml ciepłej wody
- 5-7 pomidorków koktajlowych
- 5-7 oliwek
Przygotowanie:
Mąkę, drożdże, cukier i 2 łyżeczki soli połącz.
Dodaj ciepłą wodę oraz oliwę i dokładnie wymieszaj.
Przenieś ciasto na blat roboczy i wyrabiaj kilka minut aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodzić od ręki.
Ciasto zwiń w kulę i włóż do oprószonej mąką miski. Przykryj miskę ściereczką. Pozostaw do wyrośnięcia i podwojenia swojej objętości na około 2 godziny.
Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
Wyrób ciasto przez chwilę, natłuść formę i rozprowadź ciasto palcami.
Zrób wgłębienia w cieście, w kilka włóż połówki pomidorków skórką do dołu oraz plasterki oliwek.
Skrop całość oliwą i posyp solą gruboziarnistą.
Piecz około 15-20 minut do zarumienienia. Podawaj na ciepło lub na zimno jako dodatek do sałatki lub zupy.