Eton mess z truskawkami

Eton mess to idealny deser dla leniwych – nie wymaga pieczenia (jeśli użyjemy gotowych bezików – można je kupić w piekarniach i cukierniach) ani specjalnych zdolności kulinarnych. Wystarczą świeże owoce, bita śmietana i bezy.

Składniki:

  • 50 g gotowych bez
  • 250 g truskawek
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • kilka listków mięty
  • 250 ml śmietanki 30%

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do nich cukier i posiekane listki mięty. Mieszamy i odstawiamy. Śmietankę ubijamy mikserem. Bezy kruszymy na różnej wielkości kawałki i dodajemy do śmietanki razem z truskawkami. Można zostawić trochę truskawek i bez do dekoracji. Całość mieszamy niedbale i przekładamy do pucharków lub miseczek. Podajemy od razu, zanim beza rozpuści się w śmietanie.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności