Dżem czekośliwka

Składniki:

    • 1,5 kg śliwek węgierek
    • 150 g cukru
    • 150 g ciemnej czekolady
    • 2-3 łyżki wody.

 

Przygotowanie:

    1. Śliwki umyj i przekrój na pół, usuń pestkę.
    2. Do niskiego garnka nalej 2-3 łyżki wody, włóż śliwki.
    3. Doprowadź do wrzenia i gotuj do czasu aż śliwki całkowicie rozpadną.
    4. Po tym czasie dodaj cukier, połamaną czekoladę i doprowadź do wrzenia.
    5. Podaj jeszcze ciepły np. z naleśnikami lub goframi.
    6. Jeśli chcesz zachować czekodżem na dłużej przełóż jeszcze gorący do wyparzonych, suchych słoiczków, zakręć każdy i odwróć do góry dnem.
Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności