Drożdżówki z rabarbarem i ricottą

Pyszne, puszyste bułeczki z delikatnym nadzieniem serowym i rabarbarem. Najlepiej smakują w dniu pieczenia. Idealne do kawy albo jako słodkie śniadanie.

Składniki

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej luksusowej
  • 40 g drożdży
  • 250 ml mleka
  • 80 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 jajka

Nadzienie:

  • 250 g sera ricotta
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru z wanilią
  • 200 g rabarbaru

Kruszonka:

  • 50 g zimnego masła
  • 50 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • dodatkowo: 1 jajko i odrobina mleka

Składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

Przygotowanie:
Z drożdży, odrobiny mąki, mleka i cukru przygotowujemy rozczyn. Zostawiamy do wyrośnięcia na 15-30 minut. W tym czasie masło rozpuszczamy w rondelku.

Do rozczynu dodajemy przesianą pozostałą mąkę, mleko, cukier, jajka i przestudzone masło. Zagniatamy ciasto – powinno być elastyczne i miękkie. Odstawiamy do miski, przykrywamy ściereczką i czekamy, aż podwoi objętość (od 1-1,5 godziny). Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części i z każdej formujemy bułeczkę. Układamy je na 2 blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i zostawiany na chwilę do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Myjemy i kroimy rabarbar, ser ricotta łączymy z cukrem i jajkiem. Składniki na kruszonkę zagniatamy. Jajko roztrzepujemy z odrobiną mleka.

W każdej bułeczce robimy duże wgłębienie. Do środka dodajemy ricottę i rabarbar. Boki smarujemy jajkiem, a całość posypujemy kruszonką. Drożdżówki pieczemy w 180°C ok. 25-30 minut (obie blachy a raz), aż do mocnego zarumienienia.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności