Domowe tabliczki czekolady – z dodatkami, na prezent

Wspaniały pomysł na domowej produkcji prezent świąteczny. Jako dodatków można użyć suszonych owoców, orzechów, posypek, słodyczy, przypraw – w zależności od pomysłu. Przepis wymaga użycia specjalnych silikonowych foremek do czekolady

Liczba porcji: 3  

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g białej czekolady

Sugerowane dodatki:

  • precelki, orzeszki ziemne, sól morska
  • suszona żurawina, kandyzowana skórka pomarańczowa, żelki, płatki chabrów
  • pianki marshmallow, cukierkowe laski, posypka cukiernicza

Czekolady dzielimy na kawałki. W małym garnku zagotowujemy niewielką ilość wody. Stawiamy na wierzchu miseczkę i dodajemy pierwszą z czekolad.

Trzymając na małym ogniu roztapiamy czekoladę, delikatnie mieszając.

Przelewamy ją do foremki i wykładamy dodatki.

Analogicznie postępujemy z pozostałymi czekoladami.

Foremki wstawiamy do lodówki na ok 45 minut, aż czekolada zastygnie.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności