Wspaniały pomysł na domowej produkcji prezent świąteczny. Jako dodatków można użyć suszonych owoców, orzechów, posypek, słodyczy, przypraw – w zależności od pomysłu. Przepis wymaga użycia specjalnych silikonowych foremek do czekolady
Liczba porcji: 3
Składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 g białej czekolady
Sugerowane dodatki:
- precelki, orzeszki ziemne, sól morska
- suszona żurawina, kandyzowana skórka pomarańczowa, żelki, płatki chabrów
- pianki marshmallow, cukierkowe laski, posypka cukiernicza
Czekolady dzielimy na kawałki. W małym garnku zagotowujemy niewielką ilość wody. Stawiamy na wierzchu miseczkę i dodajemy pierwszą z czekolad.
Trzymając na małym ogniu roztapiamy czekoladę, delikatnie mieszając.
Przelewamy ją do foremki i wykładamy dodatki.
Analogicznie postępujemy z pozostałymi czekoladami.
Foremki wstawiamy do lodówki na ok 45 minut, aż czekolada zastygnie.