Burgery to idealny posiłek na każdą okazje. Ponadto robi się je szybko, są pyszne, a dodatkami można dowolnie podkręcić ulubione smaki.
Liczba porcji: 3
Składniki:
- 3 bułki ( dowolne, ciemna bułka jest zabarwiona sepią, czyli atramentem z mątwy)
- 300 g mięsa wołowego mielonego
- 3 plastry sera żółtego
- 3 grube plasterki pomidora
- 1 mała biała cebula
- 6 liście sałaty
- 3 plasterki czerwonej cebuli
- 6-8 plasterków ogórka konserwowego
- 2 płaskie łyżki musztardy
- olej
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Do mięsa dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, musztardę, doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszać ręką.
Uformować dwa okrągłe, płaskie kotlety wielkości bułki i zgrillować z obu stron na patelni posmarowanej niewielką ilością oleju.
Bułki przekroić na pół i zagrzać (nawet lekko zrumienić) z obu stron na suchej patelni.
Na gorące połówki bułek położyć plasterki sera, gorące kotlety, sałatę, pomidora, ogórka konserwowego i krążki czerwonej cebuli.
Przykryć drugą połówką bułki.