Domowe burgery

Burgery to idealny posiłek na każdą okazje. Ponadto robi się je szybko, są pyszne, a dodatkami można dowolnie podkręcić ulubione smaki.

Liczba porcji: 3

Składniki:

  • 3 bułki ( dowolne, ciemna bułka jest zabarwiona sepią, czyli atramentem z mątwy)
  • 300 g mięsa wołowego mielonego
  • 3 plastry sera żółtego
  • 3 grube plasterki pomidora
  • 1 mała biała cebula
  • 6 liście sałaty
  • 3 plasterki czerwonej cebuli
  • 6-8 plasterków ogórka konserwowego
  • 2 płaskie łyżki musztardy
  • olej
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Do mięsa dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, musztardę, doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszać ręką.
Uformować dwa okrągłe, płaskie kotlety wielkości bułki i zgrillować z obu stron na patelni posmarowanej niewielką ilością oleju.
Bułki przekroić na pół i zagrzać (nawet lekko zrumienić) z obu stron na suchej patelni.
Na gorące połówki bułek położyć plasterki sera, gorące kotlety, sałatę, pomidora, ogórka konserwowego i krążki czerwonej cebuli.
Przykryć drugą połówką bułki.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności