Batoniki owsiano-orzechowe z czekoladą

Data:
Autor:
Kategoria: Deser
batoniki-owsiano-orzechowe-z-czekolada

Domowe batoniki to zdrowsza wersja batonów dostępnych w sklepach. Świetnie się sprawdzą jako przekąska lub drugie śniadanie. Liczba porcji: 10 szt. Składniki: 180 g masła 150 g płatków owsianych 175 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 125 g miodu 2 jajka 150 g mieszanych orzechów 150 g czekolady 1

Proteinowe brownie

Data:
Autor:
Kategoria: Deser
proteinowe-brownie

Białko można również przemycać w deserach. Takie brownie świetnie sprawdzi się na diecie Liczba porcji: 4 Składniki: 180 g gorzkiej czekolady 95 g masła 3 jajka 150 g cukru lub erytrytolu 60 g białka w proszku 40 g mąki pszennej 2 łyżki kakao W rondelku umieszczamy pokruszoną gorzkiej czekolady oraz masło. Stawiamy na małym

Tarta tatin z jabłkami

Data:
Autor:
Kategoria: Deser
tarta-tatin-z-jablkami

Tarta tatin to ciasto niezbyt piękne, ale nadrabia smakiem. Dzięki pieczeniu do góry nogami ciasto pozostaje niesamowicie kruche, a owoce duszą się w karmelu. Podajemy je najlepiej od razu po upieczeniu, jeszcze ciepłe. Można je też w razie potrzeby później odgrzać. Liczba porcji: 8 Składniki: 225 g mąki krupczatki 150 g zimnego masła 45 g cukru

Jabłka w karmelu

Data:
Autor:
Kategoria: Deser
jablka-w-karmelu

Jabłka w karmelu to pyszna słodka przekąska, nie tylko na Halloween! Chociaż wtedy zrobi największą furorę. Dla lepszego efektu do karmelu możemy dodać czerwonego barwnika do żywności Liczba porcji: 6 Składniki: 6 jabłek 500 g cukru 70 ml wody czerwony barwnik do żywności (opcjonalnie) patyczki do szaszłyków lub gałązki Jabłka myjemy i wycieramy. W małym garnku umieszczamy cukier, wodę

Sernik na zimno z borówkami

Data:
Autor:
Kategoria: Deser
sernik-na-zimno-z-borowkami

Klasyczny przepis na sernik na zimno z twarogu sernikowego. Idealny deser na lato. Liczba porcji: 8-10 Składniki: 100 g okrągłych biszkoptów 1 kg twarogu do serników 200 ml śmietanki 30% 80 g cukru pudru 150 ml mleka 2 łyżki żelatyny spożywczej 100 g borówek + do dekoracji Polewa: 100 g białej czekolady 50 g

Pudding chlebowy

Data:
Autor:
Kategoria: Deser
pudding-chlebowy

Pudding chlebowy to idealny sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa i resztek owoców Liczba porcji: 4 Składniki: 250 g czerstwego pieczywa, np. chałka 2 jajka 125 ml mleka 125 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru 200 g rabarbaru garść płatków migdałów Pieczywo kroimy w kromki. Rabarbar kroimy w kostkę. W misce łączymy jajka, mleko, śmietanę oraz cukier.

Jogurtowe ciasto cytrynowe

Data:
Autor:
Kategoria: Deser
jogurtowe-ciasto-cytrynowe

Puszyste, bardzo cytrynowe i proste w przygotowaniu ciasto. Liczba porcji: 8 Składniki: 3 jajka 225 g cukru 150 g jogurtu naturalnego 75 g masła 3 cytryny 170 g mąki pszennej 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli 100 g cukru pudru   Na tarce o drobnych oczkach ścieramy skórkę z 3 cytryn.

Semlor

Data:
Autor:
Kategoria: Deser
semlor

Semlor to popularne w Szwecji karnawałowe bułeczki, jedzone, tak jak u nas pączki, ale nie w czwartek, a tłusty wtorek Liczba porcji: 9 Składniki: 26 g drożdży 125 ml mleka 80 g cukru 1 łyżka mielonego kardamonu 1 jajko 330 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g miękkiego masła Składniki na nadzienie: 100 g migdałów

Lokma

Data:
Autor:
Kategoria: Deser
lokma

Lokma to tureckie mini pączki z ciasta drożdżowego, pokryte syropem cukrowym. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, a dzięki dodatkowi soku z limonki mają lekko kwaskowy smak. Liczba porcji: 4-6 Składniki: 250 g mąki pszennej 1/2 łyżki cukru 5 g suchych drożdży sok z 1/2 limonki 1 szczypta soli ok. 300 ml letniej wody

Cronuty

Data:
Autor:
Kategoria: Deser
cronuty

Cronuty to połączenie croissantów i donutów – czyli amerykańskie pączki z ciasta francuskiego, smażone na głębokim oleju. Są ekspresowe w przygotowaniu. Można je podać z różnymi dodatkami, np. z kremem pistacjowym. Liczba porcji: 4-6 Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 1 jajko olej do smażenia krem pistacjowy Jajko roztrzepujemy widelcem. Płaty ciasta rozwijamy, smarujemy jajkiem po całej powierzchni i każdy

Drożdżówki serca

Data:
Autor:
Kategoria: Deser
drozdzowki-serca

Efektowny deser z ciasta drożdżowego w kształcie serc, nadziany dżemem truskawkowym Liczba porcji: 12 Składniki: 500 g mąki pszennej luksusowej 40 g świeżych drożdży 250 ml mleka 80 g cukru 100 g masła 1 jajko + 1 do posmarowania ciasta odrobina soli Dodatkowo: 200 g dżemu truskawkowego cukier puder do posypania Przygotowujemy

Galette z jabłkami i słonym karmelem

Data:
Autor:
Kategoria: Deser
galette-z-jablkami-i-slonym-karmelem

Galette to rustykalna forma tarty. Jej urok polega na niedoskonałościach. Do środka można włożyć różnorodne, sezonowe owoce. Liczba porcji: 6 Składniki: 150 g mąki krupczatki 125 g zimnego masła 70 g mielonych orzechów 50 g cukru pudru 2 łyżki wody ½ łyżeczki octu jabłkowego szczypta soli Składniki na nadzienie: 3 duże jabłka

Brownie kawowe

Data:
Autor:
Kategoria: Deser
brownie-kawowe

Mocno czekoladowe, z silną nutą kawy. Brownie swoją docelową konsystencję osiąga po wystudzeniu, ale można je też podawać na ciepło, kiedy jest lekko płynne Liczba porcji: 9 Składniki: 280 g masła 240 g gorzkiej czekolady 240 g cukru 80 g mąki pszennej 100 ml wody 3 jajka 3 łyżki kawy rozpuszczalnej  

Domowe tabliczki czekolady – z dodatkami, na prezent

Data:
Autor:
Kategoria: Deser
domowe-tabliczki-czekolady-z-dodatkami-na-prezent

Wspaniały pomysł na domowej produkcji prezent świąteczny. Jako dodatków można użyć suszonych owoców, orzechów, posypek, słodyczy, przypraw – w zależności od pomysłu. Przepis wymaga użycia specjalnych silikonowych foremek do czekolady Liczba porcji: 3   Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 100 g białej czekolady Sugerowane dodatki: precelki, orzeszki ziemne,

Zurawinowa galaretka – deser w szklance

Data:
Autor:
Kategoria: Deser
zurawinowa-galaretka-deser-w-szklance

Pięknie prezentujący się świąteczny deser. W przepisie zamiast żelatyny użyty jest agar agar, dzięki temu danie jest wegetariańskie. Agar agar nie zostawia też w potrawach posmaku i dużo szybciej zastyga. Jeżeli sok żurawinowy jest mocno kwaśny można dodać więcej cukru. Liczba porcji: 4  Składniki: 300 ml śmietanki 30% sok z 0,5 pomarańczy 400

Odwrócone ciasto z jabłkami

Data:
Autor:
Kategoria: Deser
odwrocone-ciasto-z-jablkami

Korzenne, wilgotne ciasto z pysznymi karmelowymi jabłkami. Liczba porcji: 6-8   Składniki: Składniki na wierzch: 75 g masła 125 g cukru brązowego 2 jabłka Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy do piernika 125 g miękkiego masła 150 g cukru 2 jajka

Naleśniki z karmelizowanymi gruszkami

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne, Deser
nalesniki-z-karmelizowanymi-gruszkami

Niebanalny pomysł na podanie klasyka, jakim są naleśniki. Karmelizowane gruszki można przygotować wcześniej i przechowywać kilka dni w lodówce.   Liczba porcji: 6 Składniki na karmelizowane gruszki: 2-3 gruszki 1 łyżka masła 2 łyżki miodu Składniki na naleśniki: 250 ml mleka 1 jajko 140 g mąki pszennej do podania: kremowy serek, mięta   Gruszki

Ciasto dyniowo-kawowe

Data:
Autor:
Kategoria: Deser
ciasto-dyniowo-kawowe

Bogate w smaku i wilgotne ciasto z kawową kruszonką. Zachowuje świeżość przez kilka dni. Liczba porcji: 9 Składniki: 300 g dyni, najlepiej hokkaido 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy do piernika 100 g cukru trzcinowego 100 g oleju rzepakowego 120 g jogurtu naturalnego 2 jajka

Deser „ziemia z robakami”

Data:
Autor:
Kategoria: Deser
deser-ziemia-z-robakami

Prosty, ale efektowny deser na Halloween i nie tylko Liczba porcji: 4 Składniki: 300 g śmietanki 36% 100 g białej czekolady 180 g ciasteczek typu oreo ok. 20 żelków w kształcie robaków Śmietanę podgrzewamy w rondelku. Dodajemy pokruszoną czekoladę i dokładnie mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Z ciasteczek nożem usuwamy nadzienie i dodajemy je do masy czekoladowej. Całość

Nocna owsianka z malinami i masłem orzechowym

Data:
Autor:
Kategoria: Deser
nocna-owsianka-z-malinami-i-maslem-orzechowym

Nocna owsianka to świetny sposób na szybkie śniadanie następnego dnia. Można ją zabrać ze sobą do pracy lub szkoły i dodać ulubione owoce. Liczba porcji: 2 Składniki: 100 g płatków owsianych górskich 500 ml mleka 4 łyżki masła orzechowego 2 garści malin mięta do dekoracji W specjalnym garnku zagotowujemy mleko. Zalewamy nim płatki, mieszamy i odstawiamy

Tarta z czereśniami i migdałami

Data:
Autor:
Kategoria: Deser
tarta-z-czeresniami-i-migdalami

Bardzo prosta tarta z czereśniowym nadzieniem. Można ją podać na ciepło lub zimno. Świetnie smakuje z lodami. Składniki: 350 g mąki pszennej 200 g masła 2-3 łyżki zimnej wody 600 g czereśni wydrylowanych 3 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g cukru trzcinowego + odrobina do posypania 50 g migdałów 2-3 łyżki mleka Do mąki

Czekoladowe pancakes z jagodami

Data:
Autor:
Kategoria: Deser
czekoladowe-pancakes-z-jagodami

Puszyste, czekoladowe placuszki, idealne na śniadanie. Po sezonie jagodowym można użyć borówek Składniki: 250 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 ml kefiru 150 g jagód olej do smażenia do podania:  jogurt naturalny, syrop klonowy, jagody Suche składniki mieszamy w misce i dodajemy kefir. Dokładnie mieszamy i wrzucamy

Brownie z truskawkami

Data:
Autor:
Kategoria: Deser
brownie-z-truskawkami

Brownie to bardzo proste ciasto dla fanów czekolady, a ta świetnie komponuje się z truskawkami Liczba porcji: 16 Składniki: 250 g tabliczki gorzkiej czekolady 200 g cukru 200 g masła 5 jajek 175 g mąki szczypta soli 250 g truskawek W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego cukier i czekoladę w kawałkach. Mieszamy, aż się

Pascha

Data:
Autor:
Kategoria: Deser
pascha

Pascha to wielkanocny deser z twarogu. Można ją przygotować z gotowego sera, ale o wiele smaczniejsza będzie, jeśli zrobimy ser sami. Nie jest to trudne, ale wymaga więcej czasu, więc trzeba zacząć przygotowania 2 dni przed Wielkanocą Składniki: 2 litry mleka (nie UHT) 500 g kwaśnej śmietany 18% 6 jajek 200 g miękkiego masła 75 g cukru pudru 1

Paska

Data:
Autor:
Kategoria: Deser
paska

Paska to tradycyjna ukraińska babka drożdżowa, którą wkłada się do świątecznego koszyczka. Do jej upieczenia będziemy potrzebować specjalnej foremki jak do włoskiego panettone. Składniki: 25 g drożdży 240 g cukru 700 g mąki pszennej 250 ml mleka 50 g kwaśnej śmietany 70 g masła 2 jajka 1 łyżka ekstraktu waniliowego 100 g

Klasyczne pączki z nadzieniem

Data:
Autor:
Kategoria: Deser
klasyczne-paczki-z-nadzieniem

Klasyczne smażone pączki drożdżowe. Pączki nadziewamy po usmażeniu. Dzięki temu łatwiej się je smaży i można zmieścić więcej nadzienia. Liczba porcji: 15 pączków Składniki: 270 g mąki pszennej 125 ml letniego mleka 40 g świeżych drożdży 45 g cukru 6 żółte 100 g masła 1 łyżka wódki 300 g konfitury np. malinowej

Serowe mini pączki

Data:
Autor:
Kategoria: Deser
serowe-mini-paczki

Ekspresowy przepis na mini pączki. Dzięki dodatkowi serka homogenizowanego są bardzo puszyste i miękkie w środku, a chrupiące z zewnątrz Liczba porcji: 20-30 pączków Składniki: 200 g waniliowego serka homogenizowanego 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g mąki pszennej 50 g cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu Jajka i serek mieszamy. Dodajemy przesianą przez sito mąkę

Tarta sernikowa z malinami

Data:
Autor:
Kategoria: Deser
tarta-sernikowa-z-malinami

Prosta dekoracja z malinowego sosu zamienia to proste ciasto w idealny walentynkowy deser. Liczba porcji: 8 Składniki: Składniki na spód: 160 g ciasteczek typu oreo (bez nadzienia) 50 g masła Masa serowa: 500 g sera do serników 1 budyń waniliowy w proszku 1 jajko 75 g cukru 50 g śmietanki 30%   500 g malin mrożonych

Truskawkowa panna cotta

Data:
Autor:
Kategoria: Deser
truskawkowa-panna-cotta

Klasyczny włoski deser w truskawkowym wydaniu. Zimą świeże truskawki możemy zastąpić mrożonymi – będzie tak samo dobry. Zamiast żelatyny polecamy użyć agaru – roślinnej substancji żelującej. Dzięki nim deser będzie wegetariański i bardziej delikatny, niż na żelatynie. Liczba porcji: 4 Składniki: 500 g śmietanki 30% 500 g truskawek, mogą być mrożone 100 g

Orzechowe ciasto ze śliwkami

Data:
Autor:
Kategoria: Deser
orzechowe-ciasto-ze-sliwkami

Opis: Delikatne, ucierane ciasto. Śliwki w połączeniu z cynamonem i orzechami zapewniają niezwykły smak. Liczba porcji: 8 Składniki: Składniki na kruszonkę: 70 g orzechów włoskich 50 g cukru trzcinowego 35 g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 30 g zimnego masła Składniki na ciasto: 6 dużych śliwek 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu 150

Babka czekoladowo-piernikowa

Data:
Autor:
Kategoria: Deser
babka-czekoladowo-piernikowa

Niezwykle wilgotna i miękka babka o czekoladowo-piernikowym smaku. Przepis jest niezwykle prosty i wyjdzie każdemu. Liczba porcji: 8 Składniki: 100 g miękkiego masła 200 g cukru pudru 2 jajka 250 g jogurtu greckiego albo gęstej śmietany 100 g mleka 200 g mąki 80 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Cynamonowy wieniec z żurawiną

Data:
Autor:
Kategoria: Deser
cynamonowy-wieniec-z-zurawina

Takie ciasto nie tylko smakuje świętami, ale też będzie piękną ozdobą stołu. Jeśli nie mamy świeżej żurawiny, można użyć suszonej. Liczba porcji: 6-8 Składniki: 350 g mąki pszennej luksusowej 60 g cukru 60 g masła 2 jajka 150 ml mleka 20 g świeżych drożdży Nadzienie: 75 g żurawiny 4 łyżki masła 2 łyżeczki

Kruche ciasteczka z dziurką

Data:
Autor:
Kategoria: Deser
kruche-ciasteczka-z-dziurka

Kruche ciastka przygotowane z ugotowanych żółtek są niezwykle delikatne. Można je przygotować na każdą okazję, a w świątecznej wersji pięknie wyglądają z wyciętymi gwiazdkami. Jeśli użyjemy kwaśnego dżemu możemy je dodatkowo posypać cukrem pudrem. Liczba porcji: ok. 20 sztuk Składniki: 250 g mąki 100 g cukru pudru 200 g zimnego masła 2 surowe żółtka

Sernik dyniowy

Data:
Autor:
Kategoria: Deser
sernik-dyniowy

Delikatne, ucierane ciasto. Śliwki w połączeniu z cynamonem i orzechami zapewniają niezwykły smak. Liczba porcji: 8 Składniki: Składniki na spód: 160 g ciasteczek korzennych 50 g masła Masa serowa: 1 kg sera do serników 200 g cukru 6 jajek 100 g kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki soli 300 g dyni, obranej 1 łyżeczka cynamonu 1/2

Ciasteczka z białą czekoladą i borówkami

Data:
Autor:
Kategoria: Deser
ciasteczka-z-biala-czekolada-i-borowkami

Niezwykle delikatne, mięciutkie w środku i chrupiące na wierzchu ciasteczka. Dzięki dodatkowi serka utrzymują świeżość wiele dni. A że borówki kochają białą czekoladę, to połączyliśmy te dwa smaki i dodaliśmy do ciasteczek Liczba porcji: 16 Składniki: 150 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 60 g miękkiego masła 100 g cukru 110 g białego serka

Naleśniki ze smażonymi jabłkami

Data:
Autor:
Kategoria: Deser
nalesniki-ze-smazonymi-jablkami

Naleśniki lubimy cały rok. Jesienią proponujemy podać je z podsmażanymi na maśle jabłkami, z dodatkiem rozgrzewającego cynamonu. Liczba porcji: 4 Składniki: 2 jajka 500 ml mleka 250 g mąki pszennej szczypta soli odrobina wody (opcjonalnie) olej do smażenia 4 jabłka 1 łyżka masła 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka cukru trzcinowego jogurt grecki do podania

Malinowe tiramisu

Data:
Autor:
Kategoria: Deser
malinowe-tiramisu

Tiramisu to klasyczny włoski deser. Najważniejsze w nim to dobrej jakości składniki. My proponujemy wakacyjną wersję z malinami. Liczba porcji: 4 Składniki: 250 g serka mascarpone 3-4 łyżeczki mielonej kawy 2 jajka 50 g cukru pudru 100 g włoskich biszkoptów 200 g malin 2 łyżki cukru do dekoracji: kakao Zaparzamy szklankę mocnej, czarnej kawy.

Morelowe crumble z mascarpone

Data:
Autor:
Kategoria: Deser
morelowe-crumble-z-mascarpone

Crumble to po prostu owoce zapieczone pod kruszonką. Świetnym dodatkiem są płatki owsiane. Do dania możemy użyć praktycznie wszystkich owoców, a podawać polecamy ze schłodzonym serkiem mascarpone. Liczba porcji: 4 Składniki: 500 g moreli 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki cukru trzcinowego 100 g mąki pszennej 100 g płatków owsianych górskich 100 g masła 50 g

Czekoladowe clafoutis z wiśniami

Data:
Autor:
Kategoria: Deser
czekoladowe-clafoutis-z-wisniami

Clafoutis to francuski deser, przypominający nieco pieczony naleśnik, jednak bardziej o konsystencji ciasta. Można go podać jako deser lub słodkie śniadanie. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły, prosto z piekarnika Liczba porcji: 8 Składniki: ok. 300 g wiśni bez pestek 250 ml śmietany 30% 2 łyżki masła + do posmarowania formy 4 jajka 4 łyżki

Szaszłyki z mini pancakes, owocami i sosem czekoladowym

Data:
Autor:
Kategoria: Deser
szaszlyki-z-mini-pancakes-owocami-i-sosem-czekoladowym

Danie, za którym będą szalały dzieci, ale dorośli też się skuszą. Mini placuszki z owocami, podane w formie szaszłyków to świetna przekąska na wycieczkę czy piknik. Liczba porcji: 10 Składniki: 500 g maślanki 250 g mąki pszennej 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 2 łyżki cukru Sos czekoladowy: 100 g czekolady np. gorzkiej 30

Lody owocowe-jogurtowe na patyku

Data:
Autor:
Kategoria: Deser
lody-owocowe-jogurtowe-na-patyku

Lato to świetna okazja, żeby zrobić domowe owocowe lody. U nas owoce mieszają się ze słodką masą mleczno-jogurtową. Dodatek mleka skondensowanego sprawia, że biała część lodów nie zamarza „na kamień”, a pozostaje przyjemna i łatwa do jedzenia. Liczba porcji: 4 Składniki: 200 g owoców, np. jagodowych 1 łyżka miodu 150 ml słodzonego mleka skondensowanego 300 g jogurtu greckiego

Muffiny z borówkami

Data:
Autor:
Kategoria: Deser
muffiny-z-borowkami

Banalnie prosty przepis na muffiny z borówkami. Sprawdzą się na deser albo słodkie śniadanie. Dzięki maślance są bardzo puszyste, wilgotne i długo utrzymują świeżość. Borówki można zamienić na dowolne owoce. Składniki: 200 g borówek 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 100 g cukru 1 jajko 80 ml

Eton mess z truskawkami

Data:
Autor:
Kategoria: Deser
eton-mess-z-truskawkami

Eton mess to idealny deser dla leniwych – nie wymaga pieczenia (jeśli użyjemy gotowych bezików – można je kupić w piekarniach i cukierniach) ani specjalnych zdolności kulinarnych. Wystarczą świeże owoce, bita śmietana i bezy. Składniki: 50 g gotowych bez 250 g truskawek 2 łyżeczki cukru trzcinowego kilka listków mięty 250 ml śmietanki 30%

Drożdżówki z rabarbarem i ricottą

Data:
Autor:
Kategoria: Deser
drozdzowki-z-rabarbarem-i-ricotta

Pyszne, puszyste bułeczki z delikatnym nadzieniem serowym i rabarbarem. Najlepiej smakują w dniu pieczenia. Idealne do kawy albo jako słodkie śniadanie. Składniki Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej luksusowej 40 g drożdży 250 ml mleka 80 g cukru 100 g masła 2 jajka Nadzienie: 250 g sera ricotta 1 jajko 3 łyżki cukru

Panna cotta z truskawkami

Data:
Autor:
Kategoria: Deser
panna-cotta-z-truskawkami

Panna cotta to pyszny włoski deser ze śmietany kremówki. Idealnie łączy się z owocami – my polecamy podać ją z truskawkami i miętą. Składniki: 200 ml mleka 1 łyżeczka żelatyny 300 ml śmietanki 30% 70 g cukru 1/2 laski wanilii 250 g truskawek kilka gałązek mięty   Żelatynę dodajemy do mleka, mieszamy i odstawiamy, żeby napęczniała.

Wielkanocny mazurek

Data:
Autor:
Kategoria: Deser
wielkanocny-mazurek

Kruche ciasto i aksamitny krem karmelowy to wyjątkowa rozkosz dla podniebienia.  Przyozdobiony słodkimi jajeczkami idealnie wpasowuje się w naszą tradycję Świąt Wielkanocnych.  Składniki: Kruchy spód: 300 g mąki pszennej krupczatki 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru 1 jajko   Sos karmelowy: 200 g cukru 120 ml ciepłej wody 240

Sernik cytrynowy z polewą jogurtową

Data:
Autor:
Kategoria: Deser
sernik-cytrynowy-z-polewa-jogurtowa

Kremowy, cytrynowy, idealny – taki jest nasz sernik cytrynowy. Do tego jest bardzo prosty w przygotowaniu. Nasza rada, żeby nie opadł? Mieszaj tylko do połączenia składników. Zbyt dużo powietrza w masie, a sernik najpierw wyrośnie, a później spektakularnie opadnie. Trzymaj się naszego przepisu, a wyjdzie płaski jak stół! Składniki: Spód: 150 g herbatników maślanych 50 g masła  

CRÊPES SUZETTE

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne, Deser
crepes-suzette

Składniki na ok 10 naleśników: 2 jajka 500 ml mleka 250 g mąki pszennej szczypta soli odrobina wody (opcjonalnie)   Składniki na sos: 100 g masła 6 łyżek cukru 2 pomarańcze   Przygotowanie: Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie mieszamy trzepaczką, żeby nie było grudek. Możemy użyć miksera. Ciasto odstawiamy na minimum pół godziny. Jeśli

Pizza z arbuza

Data:
Autor:
Kategoria: Deser
pizza-z-arbuza

Pizza na słodko, bardzo odświeżająca i letnia propozycja na upalny dzień. Sprawdzi się idealnie na przyjęcia dla dzieci. Składniki dla 2 osób:  duży plaster arbuza  2 łyżki jogurtu greckiego  ulubione owoce np. maliny, porzeczki, truskawki   Przygotowanie: 1. Plaster arbuza potnij na kilka części. 2. Rozsmaruj na całości arbuza jogurt. 3. Udekoruj owocami. Podawaj schłodzony

Dżem czekośliwka

Data:
Autor:
Kategoria: Deser
dzem-czekosliwka

Składniki: 1,5 kg śliwek węgierek 150 g cukru 150 g ciemnej czekolady 2-3 łyżki wody.   Przygotowanie: 1. Śliwki umyj i przekrój na pół, usuń pestkę. 2. Do niskiego garnka nalej 2-3 łyżki wody, włóż śliwki. 3. Doprowadź do wrzenia i gotuj do czasu aż śliwki całkowicie rozpadną. 4. Po tym czasie dodaj cukier, połamaną

Jabłka w cieście

Data:
Autor:
Kategoria: Deser
jablka-w-ciescie

Na słodkie śniadanie, kolację lub deser. Zachwycą podniebienie niejednego łasucha. Składniki na 12 jabłek w cieście : 3-4 jabłka 150 gram mąki 200 ml mleka 2 jajka 1 łyżka cukru  Dodatkowo: – olej do smażenia, kilka łyżek – drobny cukier i cynamon jako posypkę Przygotowanie: Mąkę, mleko, jajka oraz 1 łyżkę cukru dobrze połącz.

Pianka z owocami

Data:
Autor:
Kategoria: Deser
pianka-z-owocami

Lekki i puszysty deser truskawkowo-mleczny, idealny w sezonie letnim. Składniki na 4 szklanki: galaretka truskawkowa galaretka krystaliczna mleko skondensowane niesłodzone, 250 ml, zimne świeże truskawki do podania 300 ml gorącej wody Przygotowanie: 1. Zagotuj wodę. Zalej galaretkę truskawkową 150 ml gorącej wody i dobrze wymieszaj. Odłóż do wystudzenia. 2. Połowę schłodzonego mleka skondensowanego ubij

Banany z lodami 

Data:
Autor:
Kategoria: Deser
banany-z-lodami

Gorące banany i zimne lody – połącznie idealne dla każdego łasucha! Składniki : 2 banany łyżka miodu łyżka masła lody listki mięty wiórki lub płatki kokosowe   Przygotowanie: Banany przekrój na pół. Na patelni grillowej rozgrzej masło i przed samym położeniem bananów dodaj miód. Połóż banany na patelnię grillową i smaż około 2-3 minuty. Banany

Omlet biszkoptowy z owocami

Data:
Autor:
Kategoria: Deser
omlet-biszkoptowy-z-owocami

Bardzo puszysty, idealny na śniadanie w towarzystwie owoców lub konfitury. Składniki : 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej lub jasnej orkiszowej łyżeczka cukru łyżka oleju szczypta soli Do podania: ulubione owoce, maliny, truskawki, borówki, banany Białka oddziel od żółtek. Żółtka odłóż na bok. Białka ubij ze szczyptą soli. Zacznij rozgrzewać olej na patelni na niskim ogniu.

Mini serniczki

Data:
Autor:
Kategoria: Deser
mini-serniczki

Mini serniczki na zimno to szybkie, niewymagające pieczenia słodkości, które wyczarujesz w mgnieniu oka. Liczba porcji: 10 Składniki: 250 gram twarogu 100 gram jogurtu 4 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru 100 gram mrożonych jagód 50 gram ekspandowanej kaszy jaglanej 50 ml gorącej wody 50 ml zimnej wody Przygotowanie: Zalej żelatynę 50

Cynamonowe oponki serowe

Data:
Autor:
Kategoria: Deser
cynamonowe-oponki-serowe

Domowe słodkości, kto ich nie kocha jeść? Z doświadczenia wiem, że nie zawsze chce się je przygotować. No chyba, że jest to prosty i szybki przepis. Taki jak ten. Cynamonowe oponki serowe to idealny wypiek na co dzień i od święta. Są puszyste i aromatyczne. Do przygotowania cynamonowych oponek serowych będziecie potrzebowali szerokiego garnka, który zapewni Wam łatwe smażenie w głębokim tłuszczu. Liczba

Placki z serka wiejskiego z prażonymi jabłkami

Data:
Autor:
Kategoria: Deser
placki-z-serka-wiejskiego-z-prazonymi-jablkami

Składniki: 1 opakowanie serka wiejskiego 250g 2 jajka 3 łyżki mąki szczypta soli łyżeczka cukru 1 jabłko łyżka masła łyżeczka miodu odrobina oleju Przygotowanie: Oddziel żółtka od białek. Żółtka połącz z serkiem wiejskim a następnie z mąką i cukrem. Białka ubij ze szczyptą soli, połącz ubite białka z pozostałymi składnikami. Powstałe ciasto na placki powinno być

Hiszpańskie churrosy

Data:
Autor:
Kategoria: Deser
hiszpanskie-churrosy

Jeśli nie spotkaliście się jeszcze z hiszpańską wersją pączków, to możemy Wam powiedzieć jedno – wiele straciliście! Churrosy są o wiele szybsze i łatwiejsze w przygotowaniu niż nasze tradycyjne pączki, a smakują…..obłędnie! Składniki: 150 ml mleka 100 g mąki pszennej 30 g masła 2 jajka 1-2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli około

Czekoladowe naleśniki z mango i truskawkami

Data:
Autor:
Kategoria: Deser
czekoladowe-nalesniki-z-mango-i-truskawkami

Czekoladowe naleśniki z mango i truskawkami Liczba porcji: 3-4 Składniki: Ciasto: Mleko 1,5 szkl Jajka 3szt Mąką pszenna 3/4 szkl. Cukier 2 łyżki Kakao 3 łyżki Masło 30g Szczypta soli Tłuszcz do smażenia Ew. Cukier z wanilią 1 łyżeczka Dodatki: Dojrzałe mango Truskawki garść Kremowy, naturalny serek kanapkowy typu Philadelphia 1 op.

Pancakes z borówkami

Data:
Autor:
Kategoria: Deser
pancakes-z-borowkami

Pancakes z borówkami Liczba porcji: 2-3 Składniki: Mąka pszenna 1 i 1/4 szkl. Masło 2 łyżki rozpuszczonego Maślanka 1 szkl. Jajka 2 szt Cukier 1 łyżka Sól duża szczypta Soda oczyszczona 1,5 łyżeczki Cukier waniliowy 1 łyżeczka Tłuszcz do smażenia Dodatki: Borówka amerykańska lub jagoda 1 szkl. Syrop klonowy Przygotowanie: Wszystkie

Naleśniki z cytrynowym twarożkiem

Data:
Autor:
Kategoria: Deser
nalesniki-z-cytrynowym-twarozkiem

Naleśniki z cytrynowym twarożkiem Liczba porcji: 3-4 Składniki: Ciasto: Mleko 1,5 szkl Jajka 3szt Cukier 2 łyżki Mąką pszenna 1szkl. Masło 30g Szczypta soli Tłuszcz do smażenia Ew. Cukier z wanilią 1 łyżeczka Dodatki: Ser biały twaróg 500g Śmietanka kwaśna 2-3 łyżki Skórka otarta z cytryny Miód 2 łyżki Przygotowanie: Wszystkie składniki

Ryż na mleku z białą czekoladą, morelami i skórką z cytryny

Data:
Autor:
Kategoria: Deser
ryz-na-mleku-z-biala-czekolada-morelami-i-skorka-z-cytryny

Ryż na mleku z białą czekoladą, morelami i skórką z cytryny Liczba porcji: 2-4 Składniki: Ryż biały 1,5szkl. Mleko 1l. Suszone morele garść Biała czekolada 100g Cynamon kora kawałek Laska wanilii ½ szt Miód 1 łyżeczka do smaku Sok z ½ cytryny Skórka z ½ cytryny Przygotowanie: Do garnka wsypujemy ryż i zalewamy go mlekiem. Dodajemy cynamon

Więcej aktualności