Danie główne Archives – La Bonita

Mini pizze z cukinii

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
mini-pizze-z-cukinii

Fit alternatywa dla tradycyjnej pizzy na pszennym spodzie. Do podania jako przekąska np. na kinderbal lub inną okazję. Składniki:  duża cukinia, około 400 g  keczup dobrej jakości lub gęsty sos pomidorowy  starty ser mozzarella, 100 g  kilka oliwek  kilka plastrów salami  sól, pieprz Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Umyj i osusz cukinię. Odetnij

Sałatka z rukolą, burakiem, fetą i słonecznikiem

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
salatka-z-rukola-burakiem-feta-i-slonecznikiem

To szybki i pyszny pomysł na przemycenie zdrowego buraka do diety. Składniki dla 2 osób:  2 małe ugotowane buraki  50g sera feta  2 garści rukoli  garść słonecznika garść żurawiny Sos:  1 łyżka oleju rzepakowego  1 łyżka soku z cytryny  1 łyżka musztardy francuskiej  1 łyżka miodu  sól, świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Pestki słonecznika

Burgery z kurczaka z surówką warzywną

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
burgery-z-kurczaka-z-surowka-warzywna

Burgery z kurczaka to pomysł na szybki obiad lub danie imprezowe. Składniki na burgery dla 3-4 osób:  400 g mięsa mielonego z kurczaka  2 łyżeczki musztardy  sól, pieprz,  małe jajko  olej bułki do burgerów Surówka:  mała marchew  mała pietruszka  cebula  łyżeczka soku z cytryny  sól, pieprz  łyżeczka oleju Sos pietruszkowy: pół pęczka pietruszki łyżeczka musztardy

Pizza z patelni

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
pizza-z-patelni

Włoski przysmak do przygotowania na patelni. Alternatywa na letni sezon, bez konieczności rozgrzewania piekarnika. Składniki na 1 pizzę : 150 g mąki 100 ml ciepłej wody 10 g świeżych drożdży łyżeczka oliwy pół łyżeczki soli pół łyżeczki cukru   Sos: 100 g passaty pomidorowej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz ząbek czosnku Do podania:

Sałatka siekana

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
salatka-siekana

Świeża sałatka w tajskim stylu z chrupiącymi orzeszkami może być samodzielnym daniem na obiad lub kolację. Składniki :  ¼ główki młodej kapusty  100 g ryżu brązowego  pół czerwonej cebuli  ¼ czerwonej papryki  garść orzeszków ziemnych, niesolonych  garść sezamu pół pęczka kolendry Sos:  1 łyżka masła orzechowego  2 łyżki sosu sojowego  2

Curry z kalafiora

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
curry-z-kalafiora

Wegetariańskie danie w indyjskim stylu do podania z ryżem lub chlebkami naan. Składniki :  mały kalafior  słoik gotowanej ciecierzycy  cebula  czosnek  przyprawa curry, 1 łyżeczka  olej  puszka mleczka kokosowego  ¼ pęczka kolendry  ryż do podania Przygotowanie: Rozgrzej olej w garnku i dodaj curry, podgrzej chwilę, dodaj cebulę pokrojoną w piórka i zeszklij ją. Dodaj czosnek i smaż

Szparagi w cieście francuskim z szynką i serem

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
szparagi-w-ciescie-francuskim-z-szynka-i-serem

Składniki : opakowanie ciasta francuskiego pół pęczka zielonych szparagów kilka plasterków szynki parmeńskiej ser mozzarella sól, pieprz Do podania: świeże zioła Przygotowanie: Ciasto francuskie przetnij na 4 części. Na każdej rozłóż 1-2 plasterki szynki oraz kilka łodyg szparagów. Posyp serem, dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Zwiń skrajne końce ciasta. Każdy pakiet zwilż

Pierogi z soczewicą i papryką

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
pierogi-z-soczewica-i-papryka

Pierogi z soczewicą zawierają bardzo dużo białka i mogą konkurować z mięsnymi a dodatek papryki urozmaica farsz. Farsz:  250 gram czerwonej soczewicy  1 papryka czerwona  1 duża cebula  sól, pieprz  łyżeczka wędzonej papryki  2 ząbki czosnku  łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie: Soczewicę opłucz na sitku pod zimną, bieżącą wodą. Zalej podwójną ilością wody i gotuj do miękkości

Makaron w kremowym sosie z kurczakiem

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
makaron-w-kremowym-sosie-z-kurczakiem

Pomysł na szybki obiad z kurczakiem w roli głównej. Składniki : dwa filety z kurczaka o łącznej wadze 400g 300 g pieczarek 1 cebula 200 ml śmietanki 30% 200 ml bulionu lub wody sól, pieprz do smaku łyżeczka słodkiej papryki w proszku 200 g makaronu olej natka pietruszki Przygotowanie: 1. Filety z kurczaka natrzyj solą, pieprzem

Sałatka z makaronem ryżowym i krewetkami

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
salatka-z-makaronem-ryzowym-i-krewetkami

Świeża i szybka w przygotowaniu sałatka w orientalnym stylu. Dla fanów owoców morza i pikantnych przypraw. Składniki :  100 g makaronu ryżowego  5 krewetek mrożonych  kilka pomidorków koktajlowych  kawałek czerwonej lub żółtej papryki  1/4 ogórka  cebula dymka  pół papryczki chili Sos:  sos sojowy 1 łyżka  ocet ryżowy 1 łyżka  cukier trzcinowy 1

Foccacia

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
foccacia

Włoskie pieczywo wzbogacone o oliwki i pomidorki. Wspaniałe podane solo lub jako dodatek do innych dań. Liczba porcji: 8 Składniki na formę o wymiarach 22×30 cm: 450 g mąki 7 g suchych drożdży łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli oraz sól gruboziarnista do posypania 2 łyżki oliwy oraz oliwa do skropienia 300 ml ciepłej wody 5-7 pomidorków koktajlowych 5-7

Pulpeciki z soczewicą

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
pulpeciki-z-soczewica

Całkowicie wegetariańskie danie, bardzo sycące dzięki cennej w białko soczewicy. Liczba porcji: 2-3 Składniki: 200g zielonej soczewicy 1 marchew 2 cebule 3 ząbki czosnku puszka pomidorów sól, pieprz, pół łyżeczki suszonego majeranku jajko ocet balsamiczny 200g makaronu, np. linguine oliwa Przygotowanie: Soczewicę wypłucz, zalej podwójną ilością wody i gotuj do miękkości, około 20-25

Szakszuka

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
szakszuka

To niebanalny sposób na śniadanie, które można podać wprost z patelni. Liczba porcji: 2/3 Składniki: cebula 2 ząbki czosnku papryka czerwona, świeża puszka pomidorów krojonych nać pietruszki 3-4 jajka sól, pieprz oliwa pół łyżeczki wędzonej papryki Przygotowanie: Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż cebulę pokrojoną w piórka oraz plasterki czosnku. Dodaj paprykę pokrojoną w paski i smaż

Kopytka w sosie pomidorowym ze szpinakiem

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
kopytka-w-sosie-pomidorowym-ze-szpinakiem

Klasyczne kopytka w nowym wydaniu. Podane z sosem pomidorowym i szpinakiem zachwycą niejedno podniebienie. Liczba porcji: 3-4 Składniki: Kopytka: 500 g ziemniaków 100 g mąki 1 jajko Do gotowania: sól oliwa Sos: puszka pomidorów mała cebula 2 ząbki czosnku 100 g mrożonego szpinaku pieprz, sól łyżeczka octu balsamicznego oliwa Do podania: świeżo starty

 Sałatka z grillowanym serem halloumi

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
salatka-z-grillowanym-serem-halloumi

Lekka sałatka z greckim serem to dowód na to, że grillować na patelni można o każdej porze roku. Liczba porcji: 2 Składniki: 200 g sera halloumi oliwa oregano sałata rzymska, kilka liści rukola, garść pół świeżego ogórka 2 łyżki ziaren granatu kilka oliwek kilka pomidorków koktajlowych świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Ser pokrój w plastry o grubości 1

Kotlety mielone z indyka

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
kotlety-mielone-z-indyka

Kotlety mielone to dla wielu smak dzieciństwa. Z ziemniakami i mizerią lub buraczkami 🙂 Dlatego nie zapominamy nawet o tak tradycyjnych potrawach i nieprzerwanie kontynuujemy polską tradycję.  Do usmażenia kotletów najlepiej sprawdzi się patelnia z powłoką nieprzywierającą. Znacznie podniesie komfort pracy w kuchni. Liczba porcji: 10 kotletów Składniki: 400g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 1 cebula bułka tarta natka

Filet z łososia na szpinaku w kremowym sosie

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
filet-z-lososia-na-szpinaku-w-kremowym-sosie

Ryby to wartościowy składnik diety. Łososia można przygotować na wiele sposobów, a  my przedstawiamy Wam jeden z naszych ulubionych: smażony filet z łososia na szpinaku baby w kremowym sosie. Minimalna ilość składników potrafi zdziałać cuda, kocham te połączenia smakowe.  Do przygotowania perfekcyjnie usmażonej ryby, potrzebujecie nieprzywierającej patelni i dobrze rozgrzanego oleju. Liczba porcji: 2 Składniki: 500g świeżego

Tortilla z indykiem, awokado i mango

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
tortilla-z-indykiem-awokado-i-mango

Dania na szybko nie muszą być od razu fast foodem. Dziś  zainspirujemy Was pomysłem na smaczne i zdrowe danie, które możecie przygotować dosłownie w 15 min. Tyle zajmie Wam przygotowanie pełnoziarnistej tortilli z soczystą piersią z indyka, mango, awokado i aromatyczną kolendrą.  Tortillą będzie chrupiąca, jeśli dodatkowo obsmażymy ją na suchej patelni. Składniki: 2 szt. tortilli pszennej pełnoziarnistej 200g

Kotlety siekane z kurczaka

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
kotlety-siekane-z-kurczaka

Przepis na kotlety siekane z kurczaka to niezawodny sposób na przyrządzenie obiadu czy kolacji, która będzie nie tylko smaczna, ale i zdrowa! Składniki: 400g filetów z kurczaka 1 cebula 1/3 puszki kukurydzy 1/2 strąka czerwonej papryki sól, świeżo zmielony pieprz olej łyżeczka musztardy pół łyżeczki słodkiej papryki wędzonej 50g sera mozzarella Przygotowanie: Mięso posiekaj na drobne kawałki. Przypraw solą, pieprzem,

Szaszłyki z indyka

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
szaszlyki-z-indyka

Składniki: 500g sznycli z indyka pół łyżeczki soku z limonki pół łyżeczki miodu pół łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz łyżka oleju Przygotowanie: Namocz patyczki do szaszłyków długości patelni grillowej w wodzie przez około 10 minut. Mięso z indyka  włóż do miski. dodaj olej, sok z limonki, miód, paprykę,  sól oraz pieprz. Wymieszaj. Przyprawione plastry mięsa z indyka ułóż

Garnek boloński

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
garnek-bolonski

Składniki: 400g mielonej wieprzowiny 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 mała marchew 250g makaronu, np. rigatoni lub penne 400ml passaty pomidorowej sól, pieprz oliwa 50 gram parmezanu 1/ 1,5 szklanki wody listki bazylii łyżeczka octu balsamicznego Przygotowanie: W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy. Podsmaż drobno pokrojoną cebulę , dodaj

Kaszotto z warzywami

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
kaszotto-z-warzywami

Składniki: 200g kaszy pęczak woda cebula marchew pół czerwonej papryki korzeń pietruszki 2 ząbki czosnku 1 mała cukinia 100 gram pieczarek 2 łyżki masła łyżka oleju 50 gram parmezanu sól, pieprz natka pietruszki. Przygotowanie: Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklij w garnku, dodaj drobno posiekany czosnek, smaż chwilę. Dodaj do garnka pokrojoną

Krewetki po tajsku

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
krewetki-po-tajsku

Składniki: 8 świeżych lub mrożonych krewetek 100g makaronu udon (pszenne wstążki) 1 mała marchew 1 mała cukinia kilka grzybów 3 ząbki czosnku 1/3 papryczki chili olej, np. ryżowy sezam cebula dymka lub szczypior orzeszki ziemne, garść   Sos: 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki masła orzechowego 2 łyżki cukru

Krewetki po włosku

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
krewetki-po-wlosku

Składniki: 8 świeżych lub mrożonych krewetek pół pęczka natki pietruszki 3 ząbki czosnku 30 gram masła 1/3 czerwonej papryczki chili 1 cebula puszka pomidorów 100 g makaronu spaghetti oliwa sól, pieprz łyżeczka octu balsamicznego Przygotowanie: W dużym garnku ugotuj makaron, najlepiej spaghetti. W małym rondelku podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę na oliwie.

Łosoś w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
losos-w-kremowym-sosie-ze-szpinakiem-i-suszonymi-pomidorami

Liczba porcji: 2 Składniki: 2 filety z łososia, po około 200 gram 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 6 suszonych pomidorów w zalewie 200 ml śmietanki 18% 2 garści szpinaku baby (około 50 gram) parmezan (około 30 gram) sól, świeżo mielony pieprz natka pietruszki oliwa Przygotowanie: Zdejmij skórę z łososia. Oprósz go

Spaghetti z kurkami w sosie śmietanowym

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
spaghetti-z-kurkami-w-sosie-smietanowym

Poznajcie sposób na proste i szybkie danie, które stanie się prawdziwą ucztą. Bogaty smak i aromat pasty z kurkami w kremowym sosie śmietanowym potrafi zawrócić w głowie. Dodatkowo kurki to niezwykłe źródło witamin, w tym B5, która wpływa na redukcję stresu. Smacznego i na zdrowie! Liczba porcji: 2/3 Składniki: Makaron 200g Kurki 200g Śmietana 18% 100g Olej roślinny 1 cebula

Bruschetta

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
bruschetta

Liczba porcji: 2 Składniki: 1 bagietkę ½ czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku szynka parmeńska ocet balsamiczny 2 pomidory bazylia Przygotowanie: Chleb opiekaj po obu stronach na grillu lub patelnii na złoty kolor. Pocieraj go następnie obkrojonym ząbkiem czosnku. Umieść pomidory, cebulę oraz bazylię w miseczce. Wymieszaj wszystkie składniki i dodaj odrobinę oliwy. Następnie dopraw

Domowe burgery

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
domowe-burgery

Burgery to idealny posiłek na każdą okazje. Ponadto robi się je szybko, są pyszne, a dodatkami można dowolnie podkręcić ulubione smaki. Liczba porcji: 3 Składniki: 3 bułki ( dowolne, ciemna bułka jest zabarwiona sepią, czyli atramentem z mątwy) 300 g mięsa wołowego mielonego 3 plastry sera żółtego 3 grube plasterki pomidora 1 mała

Tarta z fetą i szpinakiem

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
tarta-z-feta-i-szpinakiem

Feta w połączeniu z czosnkiem i szpinakiem smakuje wybornie. Dziś serwujemy Wam przepis na pyszną tartę. Rozpływa się w ustach 🙂 Liczba porcji: 4 Składniki: 250 g mąki pszennej 400 g mrożonego szpinaku 2 opakowania sera feta 3 ząbki czosnku 2 jajka 2 żółtka 100 g śmietany 18% 100 g masła pieprz i sól gałka

Pierś kaczki z buraczkami w syropie klonowym

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
piers-z-kaczki

Liczba porcji: 2 Składniki: 2 piersi z kaczki 4 ugotowane buraki 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżka masła 1 pomarańcza świeży rozmaryn sól, pieprz Przygotowanie: Piersi z kaczki układamy na desce skórą do góry. Skórę nacinamy ostrym nożem, tak aby nie uszkodzić mięsa. Mięso doprawimy solą i pieprzem. Na zimnej patelni układamy piersi skórą do dołu. Smażymy

Bitki wołowe z sosem grzybowym

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
bitki-wolowe-z-sosem-grzybowym

Bitki wołowe z sosem grzybowym Liczba porcji: 2-4 Składniki: Wołowina zrazowa, udziec ok 800g Cebula 2szt Czosnek 3 ząbki Suszone grzyby, najlepiej borowiki garść Sól i pieprz do smaku Bulion 700ml Listek laurowy 1szt Ziele angielskie 3szt Estragon ½ łyżeczki Tymianek 1 płaska łyżeczka Mąka do oprószenia mięsa Oliwa do smażenia Przygotowanie: Grzyby

Wytrawne naleśniki z warzywami

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
wytrawne-nalesniki-z-warzywami

Wytrawne naleśniki z warzywami Liczba porcji: 2-4 Składniki: Ciasto: Mleko 1,5 szkl Jajka 3szt Mąką pszenna 1szkl. Masło 30g Sól 1/3 łyżeczki Tłuszcz do smażenia Dodatki: Cebula 1szt Czerwona i zielona papryka po ½ Czosnek 2 ząbki Kukurydza konserwowa ½ szkl. Fasola czerwona ½ szkl. Pomidory z puszki krojone 1 puszk. Oregano suszone

Krokiety z pieczarkami

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
krokiety-z-pieczarkami

Krokiety z pieczarkami Liczba porcji: 2-4 Składniki: Ciasto: Mleko 1,5 szkl Jajka 3szt Mąką pszenna 1szkl. Masło 30g Sól 1/3 łyżeczki Tłuszcz do smażenia Farsz: Cebula 2szt Pieczarki 500g Czosnek 2-3 ząbki Kapusta kiszona garść Oliwa do smażenia Natka pietruszki garść Sól i pieprz do smaku Dodatkowo: Jajka i bułka tarta do panierowania Przygotowanie: Wszystkie

Naleśniki po bretońsku

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
nalesniki-po-bretonsku

Naleśniki po bretońsku Liczba porcji: 4 Składniki: Naleśniki: Mąka pszenna 3 łyżki Mąką gryczana ¾ szkl. Mleko 1,5 szkl. Jajka 3szt Szczypta soli Masło rozpuszczone 30g Tłuszcz do smażenia Nadzienie: Jajka 4 szt Szynka gotowana 4 plasterki Ser żółty 4 plastry Pieczarki 200g Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Wszystkie składniki ciasta

Pierożki z kurczakiem i selerem na parze

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
pierozki-z-kurczakiem-i-selerem-na-parze

Pierożki z kurczakiem i selerem na parze Liczba porcji: 3-4 Składniki: Farsz: Mięso mielone z kurczaka 500g Kolendra świeża garść Seler naciowy 3-4 łodygi Czosnek 2 ząbki Por ok 10cm białej części Sól i pieprz do smaku Sos sojowy 2 łyżki Olej sezamowy kilka kropli Ciasto: Mąka pszenna 2 szkl. Woda ok 3/4szkl. Sól

Wołowina z czerwonym winem i ziołami

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
wolowina-z-czerwonym-winem-i-ziolami

Wołowina z czerwonym winem i ziołami Liczba porcji: 3-4 Składniki: Wołowina np. Z udźca 1kg Cebula 2szt Czerwone wino 500ml Bulion 750ml. Marchewka 1szt Seler naciowy 1 łodyga Czosnek 2-3 ząbki Rozmaryn 1 gałązka Tymianek 2-3 gałązki Listek laurowy 1 szt Sól i pieprz do smaku Cukier ok 1 łyżeczki do smaku Oliwa do smażenia Mąka

Zrazy wołowe z kiszonym ogórkiem, boczkiem i papryką

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
zrazy-wolowe-z-kiszonym-ogorkiem

Zrazy wołowe z kiszonym ogórkiem, boczkiem i papryką Liczba porcji: 2-4 Składniki: Wołowina zrazowa ok 1kg Cebula 2szt Ogórek kiszony 4szt Musztarda stołowa 1,5 łyżki Boczek wędzony 100g Sól i pieprz do smaku Bulion 700ml Papryka czerwona ½ szt Listek laurowy 1szt Ziele angielskie 3szt Mąka do oprószenia mięsa Oliwa do smażenia Przygotowanie: Wołowinę

Roladki drobiowe z wędzonym boczkiem

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
roladki-drobiowe-z-wedzonym-boczkiem

Roladki drobiowe z wędzonym boczkiem Liczba porcji: 2-4 Składniki: Filet z kurczaka 600g Wędzony boczek w plastrach ok 300g Szpinak świeży 200g Orzechy woskie ½ szkl. Czosnek 3 ząbki Gałka muszkatołowa szczypta Masło 3 łyżki Sól i pieprz do smaku Białe wino wytrawne 1 kieliszek Tymianek świeży gałązka Oliwa do smażenia Bulion 1 szkl.

Kurczak gong bao z orzeszkami

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
kurczak-gong-bao-z-orzeszkami

Kurczak gong bao z orzeszkami Liczba porcji: 2-4 Składniki: Filet z kurczaka 500g Prażone orzeszki ziemne 1szkl. Imbir świeży ok 5cm Cebula dymka (lub gruby szczypior) pęczek Chilli ½ szt – można pominąć Czosnek 2-3 ząbki Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Sos: Bulion 150ml Cukier brązowy 1 płaska łyżka Ocet

Risotto z krewetkami

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
risotto-z-krewetkami

Risotto z krewetkami Liczba porcji: 3-4 Składniki: Krewetki surowe duże 16/20 ok 150g Ryż do risotto np. Arborio lub Carnaroli 1,5-2szkl. Cebula szalotka 2szt Czosnek 1 ząbek Białe wino wytrawne lub półwytrawne 1 kieliszek Bulion warzywny lub krewetkowy ok 1,5-2l. Sól i pieprz do smaku Ser parmezan tarty 1 szkl. Masło 50g Szczypiorek

Risotto a’la milanese

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
risotto-ala-milanese

Risotto a’la milanese Liczba porcji: 3-4 Składniki: Ryż do risotto np. Arborio lub Carnaroli 1,5-2szkl. Cebula szalotka 2szt Białe wino wytrawne lub półwytrawne 1 kieliszek Bulion warzywny lub drobiowy 1,5-2l Szafran szczypta (kilka pręcików) Sól i pieprz do smaku Ser parmezan tarty 1,5 szkl. Masło 70g Oliwa do smażenia Sól i pieprz do smaku Ocet

Więcej aktualności