Pudding warzywny z czerstwego chleba

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
pudding-warzywny-z-czerstwego-chleba

Czerstwy chleb doskonale sprawdzi się jako składnik na pudding chlebowy. Do potrawy można też wykorzystać zalegające w lodówce resztki warzyw, więc to prawdziwie zero waste przepis. Liczba porcji: 4 Składniki: 3-4 kromki czerstwego chleba 150 g warzyw, np. cukinia, papryka, pieczarki, szpinak 2 jajka 250 ml mleka 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 łyżeczki soli

Sakiewki z ciasta francuskiego z mięsem z rosołu

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
sakiewki-z-ciasta-francuskiego-z-miesem-z-rosolu

Kiedy zostanie nam mięso z niedzielnego rosołu możemy je łatwo przerobić w sakiewki z ciasta francuskiego. To szybki i prosty przepis, z małej ilości składników Liczba porcji: 15 Składniki: 300 g mięsa z rosołu 1 cebula 2 ząbki czosnku 150 g szpinaku 575 g ciasta francuskiego 1 jajko sól, pieprz do smaku oliwa do smażenia Cebulę siekamy

Gołąbki z kaszą gryczaną i leśnymi grzybami

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
golabki-z-kasza-gryczana-i-lesnymi-grzybami

Wegański przepis, który posmakuje niejednemu mięsożercy, ze względu na bogactwo smaków. Prawdziwie jesienny przepis Liczba porcji: 16 Składniki: 1 główka włoskiej kapusty 350 g kaszy gryczanej jasnej 600 g świeżych grzybów 1 cebula 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka suszonego tymianku 500 ml bulionu warzywnego W dużym

Szybkie kopytka z wczorajszych ziemniaków

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
szybkie-kopytka-z-wczorajszych-ziemniakow

Kopytka to szybki i łatwy sposób na wykorzystanie resztek ugotowanych ziemniaków. Możemy je podać jako samodzielny obiad lub dodatek do dania głównego Liczba porcji: 4-6 Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 200-300 g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka soli + do gotowania Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy bardzo dokładnie na kremowe puree. Dodajemy jajko,

Mini pizze

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
mini-pizze

Mini pizze to świetna alternatywa dla kanapki do szkoły czy pracy. Świetnie smakują na zimno i na gorąco. Liczba porcji: 8 Składniki: 300 g mąki pszennej 5 g drożdży w proszku instant 1 łyżeczka soli 200 g ciepłej wody 2 łyżki oliwy Dodatki: 200 g sosu pomidorowego 100 g sera żółtego 50 g pieczarek 50

Quesadilla z awokado i czerwoną fasolą

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
quesadilla-z-awokado-i-czerwona-fasola

Quesadilla to pyszna meksykańska przekąska. Do nadzienia można użyć ulubionych składników, ale podstawowym jest ser. Podajemy ją na ciepło Liczba porcji: 4 Składniki: 4 placki tortilli 1 awokado 1 papryka 1 puszka fasoli czerwonej 1/2 puszki kukurydzy 300 g sera żółtego do podania: szczypiorek lub kolendra, sos np. pomidorowy Ser ścieramy na tarce. Awokado i paprykę

Makaron z pieczoną dynią i szpinakiem

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
makaron-z-pieczona-dynia-i-szpinakiem

Szybki, sycący i niebanalny pomysł na jesienny obiad. Liczba porcji: 4 Składniki: 250 g makaronu 1 cebula 1 łyżeczka miodu 2 łyżki pestek dyni 150 g szpinaku 300 g upieczonej dyni 100 g sera feta sól, pieprz oliwa z oliwek  Makaron gotujemy al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy

Kaszotto z kurkami

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
kaszotto-z-kurkami

Kurki idealnie komponują się z kaszą, a dzięki dodatkowi suszonych pomidorów i płatków drożdżowych danie jest jeszcze bardziej pełne smaków. Liczba porcji: 4 Składniki: 150 g kaszy pęczak 200 g kurek 5-6 suszonych pomidorów 450 ml bulionu warzywnego 1 cebula olej do smażenia sól, pieprz do podania: świeży tymianek, płatki drożdżowe Cebulę kroimy

Pieczone ziemniaki z dipem wysokobiałkowym

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
pieczone-ziemniaki-z-dipem-wysokobialkowym

W trakcie diety nie trzeba rezygnować z ziemniaków. Podane z niskotłuszczowym i wysokobiałkowym dipem stanowią świetną przekąskę. Dzięki wcześniejszemu ugotowaniu ziemniaki będą bardziej chrupiące po upieczeniu Liczba porcji: 2-3 Składniki: Składniki na ciasto 8 średnich ziemniaków 100 g sera feta 4 czubate łyżki skyru 1 mały pęczek ziół, np. Natka, szczypiorek, koperek 2 łyżki oliwy z oliwek

Makaron z pesto bazyliowo-miętowym

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
makaron-z-pesto-bazyliowo-mietowym

Ziołowe pesto to szybki i prosty sposób na obiad. Pesto można podać z różnymi rodzajami makaronów. Liczba porcji: 4 Składniki: 1,5 szklanki liści bazylii 0,5 szklanki liści mięty 50 g orzechów włoskich 35 g parmezanu 1/2 cytryny ok. 75 ml oliwy z oliwek 400 g makaronu sól W dużym garnku zagotowujemy mocno osoloną wodę.

Risotto z bobem i boczkiem

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
risotto-z-bobem-i-boczkiem

Do risotto można używać przeróżnych dodatków. My proponujemy letnią wersję z bobem i boczkiem. Nie jest to najprostsze danie, ale wystarczy trzymać się przepisu i na pewno się uda. Liczba porcji:  4 Składniki: 250 g ryżu do risotto 300 g bobu 150 g boczku 1 cebula 50 g parmezanu 250 ml wina białego wytrawnego 650 ml bulionu

Makaron orzo z pancettą i groszkiem

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
makaron-orzo-z-pancetta-i-groszkiem

Orzo to makaron w kształcę ziaren ryżu. Proponujemy go w prostej wersji z włoskim boczkiem – pancettą oraz groszkiem. Liczba porcji: 2 Składniki: 150 g pancetty 200 g makaronu orzo 650 ml bulionu warzywnego 200 g zielonego groszku 25 g parmezanu sól, pieprz świeża bazylia Pancettę kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy. Ściągamy

Wieprzowe kotleciki z młodymi ziemniakami i wiosennymi warzywami

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
wieprzowe-kotleciki-z-mlodymi-ziemniakami-i-wiosennymi-warzywami

Proste danie jednogarnkowe, go którego można użyć dowolnych młodych warzyw. Liczba porcji: 4 Składniki: 400 g schabu 2 cebule 350 ml wody 3 ziela angielskie 2 liście laurowe 1 mała cukinia 100 g groszku cukrowego 750 g młodych ziemniaków koperek do posypania sól, pieprz olej do smażenia Schab kroimy w plastry, które

Wiosenna pizza z jajkiem

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
wiosenna-pizza-z-jajkiem

Nietypowa, bo z pesto zamiast sosu pomidorowego, pizza z gotowanym jajkiem, szynką prosciutto i młodymi, zielonymi listkami Liczba porcji: 2 Składniki: Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 150 ml letniej wody 3 łyżeczki soli 10 g drożdży 1 łyżka oliwy z oliwek Dodatkowo: 1 jajko 100 g szynki prosciutto 50 g pesto

Łosoś ze szparagami

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
losos-ze-szparagami

Szybkie, proste, świeże i zdrowe danie. W sam raz na wiosenny obiad Liczba porcji: 2 Składniki: 400 g zielonych szparagów 300 g fileta z łososia 200 g śmietany 1/2 pęczka koperku 1 ząbek czosnku 1/2 cytryny sól, pieprz oliwa z oliwek do smażenia Łososia polewamy połową soku z cytryny, posypujemy solą i pieprzem. Koperek siekamy. Do miseczki

Kurczak w cytrynowym sosie ze szparagami

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
kurczak-w-cytrynowym-sosie-ze-szparagami

Kurczak w kremowym sosie z cytryną, parmezanem i szparagami   Liczba porcji: 4-6 Składniki: 1 kg ud z kurczaka 400 g zielonych szparagów 1/2 cytryny 20 g parmezanu 250 ml śmietanki 30% 2 ząbki czosnku sól, pieprz olej do smażenia Kurczaka nacieramy solą, pieprzem i startymi ząbkami czosnku. Smażymy na małej ilości oleju, na małym ogniu,

Sałatka ziemniaczana z ziołami i olejem lnianym

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
salatka-ziemniaczana-z-ziolami-i-olejem-lnianym

Prosta i zdrowa sałatka ziemniaczana. Zioła można dobrać według własnych upodobań   Liczba porcji: 2-3 Składniki: 500 g młodych ziemniaków, najlepiej małych 1 pęczek ziół: koperek, natka, oregano, tymianek 1 szalotka 1 duży ogórek kiszony lub 2 małe 2-3 łyżki oleju lnianego Sól, pieprz Ziemniaki myjemy i gotujemy w skórkach, aż

Pasta primavera

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
pasta-primavera

Włoski makaron z warzywami i maślanym sosem. Warzywa można modyfikować w zależności od tego, na co jest sezon i co mamy w lodówce Liczba porcji: 4 Składniki: 100 g groszku mrożonego 1 marchewka 1/2 cukinii lub 1 mała 250 g pomidorków 1 szalotka 300 g makaronu spaghetti 80 g parmezanu 100 g masła 120 ml

Huevos rancheros

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
huevos-rancheros

Huevos rancheros to meksykańskie śniadanie, składające się z tortilli, fasoli, pomidorowej pasty oraz jajek. Pasty z fasoli i pomidorów można kupić gotowe, ale są dość łatwe w przygotowaniu samodzielnie Liczba porcji: 2 Składniki na pastę pomidorową: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka passaty pomidorowej 4-6 plastrów marynowanych papryczek jalapeno 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki

Sałatka jarzynowa

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
salatka-jarzynowa

Klasyczna sałatka z ziemniaków i warzyw korzeniowych z majonezem. Nie może jej zabraknąć na świątecznym stole Liczba porcji: 10 Składniki: 1 kg ziemniaków 350 g marchewki (ok. 3 szt.) 4 jajka 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku 2-3 ogórki kiszone 8 łyżek majonezu 4 łyżeczki musztardy sól, pieprz do smaku Ziemniaki oraz marchewkę umieszczamy w garnku,

Tofucznica

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
tofucznica

Tofucznica to danie z tofu, które wyglądem i smakiem przypomina klasyczną jajecznicę. Idealny zamiennik dla wegan. Liczba porcji: 2 Składniki: 1 kostka naturalnego tofu 1/2 cebuli 1 łyżka oliwy z oliwek 100 ml wody 1 łyżka płatków drożdżowych 1/2 łyżki soli kala namak sól, pieprz do podania: pieczywo, szczypiorek, pomidorki Cebulę drobno siekamy.

Tajskie placki kukurydziane

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
tajskie-placki-kukurydziane

Niezwykle proste w przygotowaniu, bardzo sycące i smaczne placuszki z kukurydzy w tajskim stylu. Jeśli chcemy zrobić wersję łagodną, zrezygnujmy z papryczki Liczba porcji: 4 Składniki: 1 puszka kukurydzy 1 jajko 1/2 cebuli 1/4 papryczki ostrej – opcjonalnie 75 ml mleka 80 g mąki pszennej sól, pieprz olej do smażenia słodko-ostry sos i kolendra do podania

Małże w sosie pomidorowym

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
malze-w-sosie-pomidorowym

Wytworne, ale bardzo proste w przygotowaniu danie. Najlepiej użyć małży mrożonych, wtedy nie ma ryzyka, że trafią się zepsute egzemplarze. Liczba porcji: 2 Składniki: 1 kg mrożonych małży 2 puszki krojonych pomidorów 5-6 ząbków czosnku sól, pieprz do smaku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 garść świeżej bazylii Czosnek grubo siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę

Kotleciki jagnięce w sosie miętowym

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
kotleciki-jagniece-w-sosie-mietowym

Efektowne danie główne. Miętowy, słodko-kwaśny sos idealnie pasuje do jagnięciny. Polecamy podawać z zieloną sałatką i ziemniaczanym puree. Liczba porcji: 2 Składniki: 6-8 kotlecików z jagnięciny 10 g listków mięty (ok. 1 drzewko) 1 łyżka syropu klonowego lub miodu 2 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego 1 ząbek czosnku 6 łyżek oliwy z oliwek

Sałatka cezar

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
salatka-cezar

Jedna z klasycznych sałatek. Cały jej smak opiera się na sosie z dodatkiem anchois. Podstawową wersję można wzbogacić o inne warzywa, np. pomidorki lub zastąpić kurczaka krewetkami. Liczba porcji: 2 Składniki: 2 sałaty rzymskie 1 pierś z kurczaka 1 bułka ciabatta 20 g parmezanu 4 łyżki majonezu 2 kawałki anchois 1 łyżka octu winnego

Sałatka makaronowa caprese

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
salatka-makaronowa-caprese

Prosta i szybka sałatka makaronowa ze składnikami na caprese, czyli pomidorami, mozzarellą, oliwą i bazylią. Idealna na szybki lunch. Liczba porcji: 4 Składniki: 250 g makaronu, np. drobne muszelki 200 g pomidorków koktajlowych 150 g mini mozzarelli 10 g parmezanu 2-3 łyżki oliwy z oliwek 3-4 gałązki bazylii sól, pieprz do smaku Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją

Piadina z gruszkami i 3 serami

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
piadina-z-gruszkami-i-3-serami

Bardzo szybka w przygotowaniu potrawa oparta na włoskim pszennym placku – pianinie. Można je coraz częściej kupić w supermarketach. Liczba porcji: 1 Składniki: 1 placek piadiny (można zastąpić spodem do pizzy) 1 gruszka 100 g ricotty 50 g sera gorgonzola 70 g tartej mozzarelli kilka gałązek świeżego tymianku garść orzechów włoskich miód

Pierogi z ciasta ryżowego z mięsnym nadzieniem

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
pierogi-z-ciasta-ryzowego-z-miesnym-nadzieniem

Azjatyckie, mięsne, smażone pierożki owinięte w papier ryżowy. Podajemy z sosem sojowym lub innym ulubionym sosem azjatyckim. Liczba porcji: 8-10 Składniki: 500 g mielonej wołowiny 16-20 arkuszy papieru ryżowego 1 pęczek dymki ze szczypiorkiem 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki startego świeżego imbiru 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżki octu ryżowego 2

Klasyczny kotlet schabowy

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
klasyczny-kotlet-schabowy

Nieodłączny element polskiego obiadu. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. z pieczonymi ziemniakami i sałatką. Najsmaczniejsze są smażone na smalcu, ale można też usmażyć na oleju. Liczba porcji: 5 Składniki: 5 sztuk schabu w plastrach 2 jajka bułka tarta do obtoczenia sól, pieprz smalec do smażenia Kotlety rozbijamy za pomocą tłuczka na cienkie plastry. Można przykryć je do tego folią spożywcza, żeby ograniczyć

Pierogi ze słodką kapustą

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
pierogi-ze-slodka-kapusta

Nietypowe, bo z nadzieniem ze słodkiej kapusty, pierogi wigilijne. Liczba porcji: ok. 50 sztuk Składniki: Składniki na farsz: 1 mała główka kapusty 2 duże cebule sól świeżo mielony pieprz 3 łyżki masła Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej + do podsypywania 1 łyżka oleju 250-300 ml ciepłej wody 1 łyżka soli  

Pstrąg w imbirze z patelni

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
pstrag-w-imbirze-z-patelni

Nieco orientalna forma podania naszej polskiej ryby. Jeśli wolimy łagodne dania, zamiast ostrej papryczki można użyć słodkiej. Liczba porcji: 2 Składniki: 2 wypatroszone pstrągi 4 ząbki czosnku 4 cm kawałek imbiru 1 limonka 1 pęczek kolendry 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżeczki pasty z tamaryndowca (opcjonalnie)

Naleśniki z karmelizowanymi gruszkami

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne, Deser
nalesniki-z-karmelizowanymi-gruszkami

Niebanalny pomysł na podanie klasyka, jakim są naleśniki. Karmelizowane gruszki można przygotować wcześniej i przechowywać kilka dni w lodówce.   Liczba porcji: 6 Składniki na karmelizowane gruszki: 2-3 gruszki 1 łyżka masła 2 łyżki miodu Składniki na naleśniki: 250 ml mleka 1 jajko 140 g mąki pszennej do podania: kremowy serek, mięta   Gruszki

Falafele z sosem tahini

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
falafele-z-sosem-tahini

Falafele to prosto w przygotowaniu kotleciki z ciecierzycy. Można je podawać jako przekąskę z sosem, albo jako danie główne lub składnik tortilli czy burgerów. Składniki: 300 g suchej ciecierzycy 3 ząbki czosnku 1 mały pęczek natki pietruszki po jednej łyżeczce: sody oczyszczonej, pieprzu i kminu rzymskiego po 1/2 łyżeczki: mielonej kolendry, suszonych liści kolendry, kardamonu, cynamonu, suszonego

Quesadilla w kształcie dyni

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
quesadilla-w-ksztalcie-dyni

Meksykańska przystawka w sam raz na Halloween. Do środka można dać różne warzywa, ale też mięso czy czerwoną fasolę.   Liczba porcji: 1 Składniki: 2 placki tortilli 1/2 papryki 1/4 cebuli 2 łyżki kukurydzy 50 g tartego sera mozzarella 50 g tartego sera cheddar   Paprykę i cebulę drobno siekamy. Podsmażamy na patelni na małej ilości

Parmigiana

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
parmigiana

Parmigiana to włoska zapiekanka z bakłażanów i sera. Można użyć jednego rodzaju sera lub połączyć np. parmezan i mozzarellę. Liczba porcji: 4-6 Składniki: 1 kg bakłażanów 1 cebula 800 g passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku 2 gałązki bazylii 1 łyżka oliwy sól, pieprz 300 g sera – parmezanu, mozzarelli lub obu Bakłażany kroimy

Wołowina po mongolsku

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
wolowina-po-mongolsku-2

Wołowina po mongolsku to szybki i prosty sposób na potrawę z woka. Mięso w słodko-orientalnym sosie podajemy z ryżem Liczba porcji: 2 Składniki: 250 g mięsa wołowego, np. steku 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki wody 1/3 szklanki sosu sojowego kawałek imbiru o dł. 1 cm 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki brązowego cukru 1/3 łyżeczki chili olej

Wołowina po mongolsku

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
wolowina-po-mongolsku

Wołowina po mongolsku to szybki i prosty sposób na potrawę z woka. Mięso w słodko-orientalnym sosie podajemy z ryżem Liczba porcji: 2-3 Składniki: 250 g mięsa wołowego, np. steku 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki wody 1/3 szklanki sosu sojowego kawałek imbiru o dł. 1 cm 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki brązowego cukru 1/3 łyżeczki chili olej

Pad thai z tofu

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
pad-thai-z-tofu

Klasyczne danie kuchni tajskiej. Wymaga specyficznych składników, ale poza tym jest szybkie i proste w przygotowaniu. Zamiast tofu świetnie sprawdzi się kurczak lub krewetki. Liczba porcji: 2-3 Składniki: 2 łyżki pasty z tamaryndowca 3 łyżki cukru 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki sosu sojowego 200 g makaronu ryżowego, wcześniej namoczonego w wodzie 200-300

Bakłażan w panko

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
baklazan-w-panko

Panko to japońska panierka, bardzo chrupiąca i świetna do smażenia. Tak przygotowanego bakłażany możemy podawać jako przekąskę z ulubionym sosem lub wykorzystać jako dodatek do dania głównego Liczba porcji: 4 Składniki: 2 małe lub średnie bakłażany 2 jajka ok. 60 g panko sól olej do smażenia Bakłażany kroimy w plastry, grube na ok. 1 cm. Solimy z każdej

Marynowana fasolka szparagowa

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
marynowana-fasolka-szparagowa

Tak przygotowana fasolka świetnie sprawdzi się w zimie jako dodatek do obiadu lub składnik różnych dań. Ilość porcji: 6 słoików Składniki: 2 kg fasolki szparagowej 1 l wody 250 ml octu spirytusowego 2 łyżki cukru 1 łyżka soli   Na każdy słoik: 1-2 liście laurowe kilka kulek pieprzu ziarnistego 1/2 łyżeczki gorczycy

Młode ziemniaki z bobem

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
mlode-ziemniaki-z-bobem

To danie możemy zaserwować jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Młody bób ma na tyle delikatną skórkę, że nie trzeba go obierać Liczba porcji: 4 Składniki: 750 g młodych ziemniaków 500 g bobu 2 ząbki czosnki pęczek koperku sól, pieprz olej do smażenia Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy z małą kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy

Zielone curry z kurczakiem

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
zielone-curry-z-kurczakiem

Zielone curry to orzeźwiająca, lekka potrawa. Idealna dla fanów orientalnych smaków. W przepisie można użyć gotowej pasty curry, ale polecamy przygotować swoją. Liczba porcji: 4 Składniki: Pasta curry: 2 małe szalotki 2 ząbki czosnki kawałek imbiru wielkości kciuka 4 zielone papryczki (można użyć łagodnych lub ostrych) 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry

Mieszanina

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
mieszanina

Mieszanina to potrawa składająca się ze składników wielkanocnego koszyczka. Podaje się ją na śniadanie z ćwikłą i chrzanem. Jest to też świetny sposób na wykorzystanie mięs, które zostaną nam po świętach, aby się nie zmarnowały. Liczba porcji: 4-6 Składniki: 1,5 kg mięs ze święconki (boczek wędzony, szynka, kiełbasa) 8 jajek ugotowanych na twardo 1 korzeń chrzanu ew. olej do smażenia

Makaron z pietruszkowym pesto

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
makaron-z-pietruszkowym-pesto

Bardzo szybki i prosty przepis na pastę. Natka pietruszki jest bardzo zdrowa – ma mnóstwo witaminy C oraz żelaza, więc warto często po nią sięgać. Liczba porcji: 4 Składniki: 1 duży pęczek natki pietruszki 50 g migdałów 70 g oliwy z oliwek 10 g parmezanu sok z 1/4 cytryny sól, pieprz 400 g makaronu spaghetti

Bowl z łososiem, ryżem i awokado

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
bowl-z-lososiem-ryzem-i-awokado

Bowl to forma podania – dużo różnych składników w misce. W ten sposób można skomponować zdrowy i wartościowy posiłek z mnóstwem warzyw. My proponujemy wersję z ryżem, łososiem i awokado. Liczba porcji: 4 Składniki: 400 g ryżu 350 g łososia 1 awokado ulubione warzywa, np. rzodkiewki, ogórek, marchewka i brokuł 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka syropu

Bakłażan w sosie sojowym

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
baklazan-w-sosie-sojowym

Orientalny sposób przyrządzania bakłażana. Możemy podać je jako przystawkę lub dodatek do dania głównego. Świetnie też sprawdzi się jako dodatek do azjatyckiego makaronu. Liczba porcji: 4 Składniki: 2 bakłażany 250 ml wody 150 ml sosu sojowego 4 łyżki brązowego cukru 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka płatków chili

Kopytka dyniowe z masłem szałwiowym

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
kopytka-dyniowe-z-maslem-szalwiowym

Jeżeli nudzą was klasyczne kopytka, to w wersji dyniowej się zakochacie. Idealnie pasuje do nich masło z dodatkiem świeżej szałwii. Pyszne są również odgrzane i podsmażone drugiego dnia na patelni. Liczba porcji: 6-8 Składniki: 750 g obranych ziemniaków 350 g dyni ok. 3 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 1/2  łyżeczki soli Masło szałwiowe: 4

Gulasz wołowy z dynią z szybkowaru

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
gulasz-wolowy-z-dynia-z-szybkowaru

Jesienny, kremowy gulasz z wołowiny. Dzięki przygotowaniu w szybkowarze skrócimy czas gotowania o połowę. Proponujemy podawać z kiszonym ogórkiem i kaszą gryczaną. Liczba porcji: 4 Składniki: 500 g mięsa wołowego na gulasz 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 g dyni, np. piżmowej 600 ml bulionu wołowego 250 ml wina czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego 2 liście laurowe

Żeberka w sosie własnym z szybkowaru

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
zeberka-w-sosie-wlasnym-z-szybkowaru

Żeby żeberka rozpadały się w ustach trzeba je długo gotować. Dzięki szybkowarowi możemy ten czas bardzo skrócić. Tak ugotowane będą miękkie i delikatne, z dodatkiem sosu własnego. Liczba porcji: 4 Składniki: 500-700 g żeberek 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe kilka gałązek świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego 500 ml wołowego

Łosoś pomarańczowo-rozmarynowy z sosem żurawinowym

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
losos-pomaranczowo-rozmarynowy-z-sosem-zurawinowym

Danie idealne na świąteczny obiad. Pomarańcze i rozmaryn świetnie komponują się z łosiem, a dodatek żurawiny to idealny twist. Liczba porcji: 4 Składniki: 500 g filetów z łososia 500 ml soku pomarańczowego 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 2 łyżki miodu sól, pieprz oliwa z oliwek do smażenia Sos żurawinowy: 500 g żurawiny świeżej

Grzybowe risotto

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
grzybowe-risotto

Jesień to czas na grzyby i jednogarnkowe potrawy. Risotto pasuje idealnie. Wcale nie jest tak trudne do przygotowania, jak się może zdawać, wystarczy trzymać się przepisu i często mieszać ryż, który po ugotowaniu powinien być lekko al dente i mieć kleistą, maślano-winną otoczkę. Liczba porcji: 4 Składniki: 250 g grzybów, np. podgrzybków 2 łyżki masła 40 g masła 1 cebula

Dyniowe curry ze szpinakiem i masłem orzechowym

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
dyniowe-curry-ze-szpinakiem-i-maslem-orzechowym

Jesienne curry z dynią hokkaido i szpinakiem z nieoczywistym dodatkiem – masłem orzechowym! Nadaje ono potrawie kremowej konsystencji i delikatnego, orzechowego posmaku. To jedno z tych dań, które najlepiej smakują następnego dnia. Liczba porcji: 4 Składniki: 500 g dyni hokkaido 1 cebula 1 łyżeczka mielonego kuminu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry

Mini knysze z kurczakiem i sosem tzatziki

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
mini-knysze-z-kurczakiem-i-sosem-tzatziki

Greckie smaki zamknęliśmy w bułkach typu pita i polecamy je zamiast kanapek na wycieczkę czy piknik. Są szybkie w przygotowaniu. Liczba porcji: 8 Składniki: 1 duża pierś z kurczaka 1 łyżka przyprawy gyros 2 łyżki oleju 1 czerwona cebula 2 pomidory 8 liści sałaty sól, pieprz 4 bułki typu pita Tzatziki: 1 ogórek szklarniowy 1/2

Burgery wołowe z grilla z konfiturą z czerwonej cebuli

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
burgery-wolowe-z-grilla-z-konfitura-z-czerwonej-cebuli

Burgery z grilla smakują obłędnie. Oprócz klasycznych dodatków jak ogórek, pomidory i sałata, proponujemy słodko-kwaśną konfiturę z czerwonej cebuli. Ma głęboki, karmelowy smak i idealnie pasuje do wołowego mięsa. Liczba porcji: 4 Składniki: Konfitura z czerwonej cebuli: 0,5 kg czerwonej cebuli 250 g cukru 3 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina świeży tymianek

Grillowane nadziewane pieczarki

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
grillowane-nadziewane-pieczarki

Co otrzymamy łącząc sałatkę caprese i grillowane pieczarki? Pyszne, grillowe danie! Zamiast pieczarek można użyć też portobello, będą równie smaczne. Liczba porcji: 4 Składniki: 4 duże pieczarki 2 ząbki czosnku 8 mini kuleczek mozzarelli ok. 12 pomidorków koktajlowych garść liści bazylii Z pieczarek usuwamy nóżki. Wnętrze solimy, pieprzymy i do każdej ścieramy odrobinę

Karkówka w marynacie miodowo-czosnkowej

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
karkowka-w-marynacie-miodowo-czosnkowej

Klasyka każdego grilla – karkówka. Przygotowaliśmy ją w marynacie z miodu i czosnku, a podaliśmy z grillowanymi młodymi ziemniaczkami. Liczba porcji: 4-5 Składniki: 500 g karkówki w plastrach 4 ząbki czosnku 2 łyżki miodu 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz gałązka rozmarynu 1 kg młodych ziemniaków 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka wędzonej papryki

Słodko-ostre skrzydełka z grilla

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
slodko-ostre-skrzydelka-z-grilla

Danie dla tych, którzy nie boją się pobrudzić, a to dlatego, że najlepiej je jeść rękoma.  Skrzydełka w słodko-ostrej marynacie to też dobry pomysł na danie dla dużej liczby osób – łatwo można zrobić większą porcję. Liczba porcji: 6 Składniki: 12 skrzydełek z kurczaka 1 duża cebula 1 łyżka oleju 100 g keczupu 2 łyżki sosu sojowego

Paluchy z boczkiem i serem

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
paluchy-z-boczkiem-i-serem

Idealne danie na piknik? Szybkie, łatwe, pożywne i możliwe do jedzenia rękami. Takie właśnie są paluchy z ciasta francuskiego z boczkiem i serem żółtym. Liczba porcji: 7 Składniki: 1 arkusz gotowego ciasta francuskiego 7 plastrów boczku 100-150 g sera żółtego 1 jajko sezam do posypania Ser żółty trzemy na tarce o grubych oczkach. Na cieście francuskim układamy plastry

Warzywne szaszłyki z halloumi

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
warzywne-szaszlyki-z-halloumi

Halloumi to idealny ser do grillowania. Nie topi się od ciepła, a podgrzany nabiera wyjątkowego smaku i faktury. W szaszłykach świetnie się sprawdzi jako zamiennik mięsa, ponieważ zawiera sporo białka i mało tłuszczu. Połączyliśmy go z warzywami, zgrillowaliśmy i podaliśmy z dipem z jogurtu greckiego. Składniki: 500 g warzyw do grillowania, np. papryka, ugotowana kukurydza, pieczarki, bakłażan, pomidorki koktajlowe 1 kostka sera

Frittata z kiełkami, szpinakiem i fetą

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
frittata-z-kielkami-szpinakiem-i-feta

Frittata to bardzo zdrowe i pożywne śniadanie. W dodatku szybkie w przygotowaniu, a jego wersji jest tyle, ile składników w lodówce. Proponujemy wiosenną frittatę ze szpinakiem, kiełkami oraz serem feta Składniki: 100 g szpinaku 2 ząbki czosnku 1/2 łyżki masła 6 jajek 50 g sera feta garść ulubionych kiełków odrobina soli i pieprzu Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy

Buraczane burgery z kaszy jaglanej

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
buraczane-burgery-z-kaszy-jaglanej

Buraczane burgery to wegański klasyk. Można je podać jak my – w bułce burgerowej, albo jako kotlet do obiadu. W obu wersjach smakuje obłędnie! Składniki: 100 g kaszy jaglanej 250 ml wody 100 g surowych buraków startych na małych oczkach 3 łyżki sezamu 1 ząbek czosnku garść posiekanej natki pietruszki 2 łyżki bułki tartej

Tosty francuskie z chałki

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
tosty-francuskie-z-chalki

Idealne weekendowe śniadanie. Nie ma nic lepszego, niż delikatna chałka, podsmażona na maśle z dodatkiem świeżych owoców i syropu klonowego. W dodatku to świetny sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa, gdyż w ten sam sposób możemy przyrządzić chleb czy bułki. Składniki: 2 jajka 100 ml mleka 1/2 łyżeczki cynamonu 4 kromki chałki masło do smażenia świeże owoce, płatki migdałów i syrop

Śniadaniowy bajgiel z jajecznicą, boczkiem i szczypiorkiem

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
sniadaniowy-bajgiel-z-jajecznica-boczkiem-i-szczypiorkiem

Klasyczne śniadanie zamknięte w bajglu. Do tej podstawowej wersji można dodać dowolne, ulubione dodatki. My postawiliśmy na rzodkiewkę. Składniki: 4 jajka 8 plastrów boczku 4 rzodkiewki garść posiekanego szczypiorku 2 bajgle sól, pieprz   Boczek podsmażamy na suchej patelni. Zostawiamy wytopiony tłuszcz, a plastry przekładamy na talerz. Jajka wylewamy na tę samą patelnię. Delikatnie podsmażamy, starając

Omlet szpinakowy z awokado i pomidorami

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
omlet-szpinakowy-z-awokado-i-pomidorami

Zielona wersja klasycznego omletu świetnie sprawdzi się wiosną. Klasyczne dodatki jak awokado i pomidorki przełamaliśmy intensywnym smakiem wędzonego twarogu. Śniadanie idealne gotowe! Składniki: 3 jajka 30 g szpinaku 1-2 łyżki wody 1/2 awokado kilka pomidorków 30 g twarogu wędzonego sól, pieprz   Jajka, szpinak, wodę, odrobinę soli i pieprzu blendujemy

Szparagi z burattą i migdałami

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
szparagi-z-buratta-i-migdalami

  Burrata to włoski ser, kryjący w sobie kremowe wnętrze. Idealnie pasuje do zielonych szparagów. Z dodatkiem oliwy z oliwek i migdałów dają świetną propozycję na śniadanie lub przystawkę.   Składniki: 500 g zielonych szparagów 125 g burraty 50 g migdałów 2-3 łyżki oliwy z oliwek sól sok z cytryny   Ze szparagów odrywamy stwardniałe końcówki (można je

Piersi z kurczaka pieczone w cytrynie i ziołach

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
piersi-z-kurczaka-pieczone-w-cytrynie-i-ziolach

To jeden z tych ekspresowych obiadów dla całej rodziny. Dzięki cytrynie kurczak jest soczysty, a pozostałe dodatki dają potrawie śródziemnomorskiego klimatu.. Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 3 cytryny kilka gałązek świeżego oregano 2 łyżki oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku sól, pieprz   Przygotowanie: Mięso układamy w formie do pieczenia. Dodajemy obrany czosnek, oliwę,

Wiosenne wegańskie spring rollsy

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
wiosenne-weganskie-spring-rollsy

Spring rollsy to idealny zamiennik kanapek – można dodać dowolne składniki, a dzięki dodatkowi ryżu są bardzo sycące. Proponujemy wersję wegańską z azjatyckim sosem na bazie sosu sojowego. Składniki na sos: 5 łyżek sosu sojowego 1 łyżeczka octu ryżowego 1 łyżeczka sosu rybnego 1 łyżeczka płatków chilli 2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu

Pieczona biała kiełbasa

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
pieczona-biala-kielbasa

Biała kiełbasa zapieczona w kremowym sosie z białego wina, cebuli i tymianku to niecodzienna forma podania klasycznego, wielkanocnego dania. Świetnie znosi odgrzewanie, więc można ją przygotować dzień wcześniej i jedynie podgrzać przed świątecznym obiadem. Składniki: 6 szt. białej kiełbasy (500 g) 2 duże cebule (400 g) 2 łyżki oleju 250 ml białego, wytrawnego wina 250

Placki z kalafiora i fety

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
placki-z-kalafiora-i-fety

Placki z kalafiora i fety to idealny pomysł na lekki obiad lub przekąskę. Idealnie komponują się z kwaśnym jogurtem greckim i natką pietruszki. Gotowe placuszki świetnie znoszą mrożenie, więc można je zrobić na zapas. Składniki: 1 kalafior, pocięty na małe kawałki (600-700 g) oliwa z oliwek 1 jajko 100 g sera feta 70 g mąki pszennej 1 ząbek

CRÊPES SUZETTE

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne, Deser
crepes-suzette

Składniki na ok 10 naleśników: 2 jajka 500 ml mleka 250 g mąki pszennej szczypta soli odrobina wody (opcjonalnie)   Składniki na sos: 100 g masła 6 łyżek cukru 2 pomarańcze   Przygotowanie: Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie mieszamy trzepaczką, żeby nie było grudek. Możemy użyć miksera. Ciasto odstawiamy na minimum pół godziny. Jeśli

Pierogi z borówkami

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
pierogi-z-borowkami

Pierogi na słodko, podawane jako danie główne lub deser przywrócą wspomnienia z dzieciństwa. Składniki dla 4-5 osób: Ciasto: 400 g mąki pszennej 250 ml wrzącej wody 2 łyżki oleju lub roztopionego masła Nadzienie:  250 g borówki amerykańskiej  łyżka cukru Do podania:  jogurt grecki  cukier   Przygotowanie: Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj

Grillowana Kukurydza

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
grillowana-kukurydza

Składniki: 2 kolby kukurydzy cukrowej łyżeczka oleju 2 łyżki masła łyżka posiekanej pietruszki ząbek czosnku łyżeczka przyprawy z suszonymi pomidorami Przygotowanie: Kukurydzę obierz z łupiny, pokrój każdą kolbę na 5-6 części. Na patelni grillowej rozgrzej olej. Ułóż kawałki kukurydzy. Odwracaj co kilka minut. Połącz masło z posiekaną pietruszką, posiekanym ząbkiem czosnku i suszonymi pomidorami.

Schab po bałkańsku z papryką

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
schab-po-balkansku-z-papryka

Jednogarnkowe danie obiadowe, które można podać z kaszą lub ryżem. Składniki dla 4 osób:  400 g schabu  łyżka mąki  łyżka oleju  sól i pieprz  papryka słodka, wędzona  majeranek  1 cebula  2 ząbki czosnku  2 czerwone papryki  puszka pomidorów  250 g pieczarek  3 ogórki konserwowe   Przygotowanie: Schab umyj, osusz. Pokrój

Tabbouleh

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
tabbouleh

Świeża sałatka z kaszą, w tym przypadku kuskus oraz dużą ilością pietruszki. Składniki:  200 g kaszy kuskus  gorąca woda  sól, pieprz  pęczek pietruszki  oliwa  sok z ½ cytryny  pomidor cebula ogórek Przygotowanie: Kaszę kuskus dopraw solą i pieprzem oraz łyżką oliwy, wymieszaj. Zalej gorącą wodą około 1 cm ponad powierzchnię kaszy, przykryj i odłóż do całkowitego

Makaron z cukinii z boczkiem i śmietaną

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
makaron-z-cukinii-z-boczkiem-i-smietana

Szybkie danie na obiad lub kolację. Sezonową cukinię uzupełniają smaczne dodatki w postaci boczku, parmezanu i słodkiej śmietanki. Składniki dla 1-2 osób: 1 duża cukinia  2-3 plastry boczku  50 ml słodkiej śmietanki  50 g tartego parmezanu  sól, pieprz Przygotowanie: 1. Cukinię umyj, pozbaw końców i pokrój, np. przy pomocy obieraczki do warzyw na cienkie paski

Grillowana kieszonka z kurczaka z suszonymi pomidorami

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
grillowana-kieszonka-z-kurczaka-z-suszonymi-pomidorami

Składniki: 2 filety z kurczaka 100 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 100 g mozzarelli 6 pomidorów suszonych z zalewy sól, pieprz, olej Przygotowanie: Szpinak podsmaż na patelni razem z czosnkiem, dodaj drobno pokrojone, suszone pomidory. Każdy filet z kurczaka natnij wzdłuż i napełnij szpinakiem oraz mozzarellą. Smaż na rozgrzanej patelni grillowej z obu stron przez kilkanaście minut.

Placki z cukinii

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
placki-z-cukinii

Szybki i zdrowy obiad w pół godziny. Placki z cukinii z dodatkiem jogurtu lub kwaśnej śmietany, posypane naszymi ulubionymi ziołami.   Składniki: 300 g cukinii 4 łyżki mąki łyżka mleka lub wody 1 jajko sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Cukinię zetrzyj na tarce, posól i odłóż na kilka minut. W osobnym naczyniu połącz mąkę, jajko i mleko (lub

Czosndogi – hot dogi w bułce czosnkowej

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
czosndogi-hot-dogi-w-bulce-czosnkowej

Czosndogi to ostatnio hit Internetu, który podbija żołądki wielu wielbicieli fast foodów i nie tylko! Podany z sosem, smakuje jeszcze wyborniej! Składniki: bułka czosnkowa do opiekania 2 parówki dobrej jakości ser mozzarella papryczki jalapeno lub chili smażona cebulka lub/i dymka sos chili i czosnkowy Przygotowanie: Bułkę czosnkową przekrój na pół. Ułóż w niej parówki i posyp serem. Zapiecz

Fasolka szparagowa z mięsem mielonym w sosie pomidorowym

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
fasolka-szparagowa-z-miesem-mielonym-w-sosie-pomidorowym

Pyszna i bogata w składniki odżywcze wersja spaghetti bolognese dla osób szukających fit wersji. Składniki: 300 g fasolki szparagowej, żółtej 300 g mięsa mielonego z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku puszka pomidorów 1 marchew sól, pieprz łyżka oleju   Przygotowanie: Fasolkę oczyść i włóż do dużego garnka z gotującą się, osoloną wodą. Gotuj

Schab w sosie kurkowym

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
schab-w-sosie-kurkowym

Miękki i rozpływający się w ustach schab w kremowym sosie z sezonowymi grzybami.  Składniki: 4 plastry schabu łyżka oleju cebula 300 g świeżych kurek 200 ml śmietanki 18% sól, pieprz 1 szklanka wody Mięso umyj, osusz i rozbij. Dopraw solą i pieprzem. W niskim garnku rozgrzej olej. Smaż po 2 kotlety z każdej strony do czasu aż mięso

Potrawka z papryki, cukinii i chorizo

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
potrawka-z-papryki-cukinii-i-chorizo

Pomysł na wykorzystanie sezonowych warzyw w połączeniu z pikantną kiełbasą chorizo. Składniki: łyżka oliwy 1 cebula 100 g kiełbasy chorizo 1 czerwona papryka 1 duża cukinia puszka pomidorów sól/pieprz Rozgrzej oliwę w garnku, zeszklij na niej cebulę pokrojoną w paski. Dodaj pokrojone w plasterki chorizo i smaż chwilę. Dodaj pokrojoną w paski paprykę i dodaj pomidory. Duś całość

Włoska Carbonara

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii, Danie główne
wloska-carbonara

Poznajcie przepis na prawdziwą carbonarę – bez śmietany. Oryginalny włoski przepis z boczkiem i sosem na bazie jajek to prawdziwa uczta dla podniebienia! Składniki: 2 jajka 150 g makaronu spaghetti 100 g boczku (może być suszony typu pancetta lub wędzony) 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 30 g sera Pecorino, Parmezanu czy Grana

Mini pizze z cukinii

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
mini-pizze-z-cukinii

Fit alternatywa dla tradycyjnej pizzy na pszennym spodzie. Do podania jako przekąska np. na kinderbal lub inną okazję. Składniki:  duża cukinia, około 400 g  keczup dobrej jakości lub gęsty sos pomidorowy  starty ser mozzarella, 100 g  kilka oliwek  kilka plastrów salami  sól, pieprz Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Umyj i osusz cukinię. Odetnij

Sałatka z rukolą, burakiem, fetą i słonecznikiem

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
salatka-z-rukola-burakiem-feta-i-slonecznikiem

To szybki i pyszny pomysł na przemycenie zdrowego buraka do diety. Składniki dla 2 osób:  2 małe ugotowane buraki  50g sera feta  2 garści rukoli  garść słonecznika garść żurawiny Sos:  1 łyżka oleju rzepakowego  1 łyżka soku z cytryny  1 łyżka musztardy francuskiej  1 łyżka miodu  sól, świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Pestki słonecznika

Burgery z kurczaka z surówką warzywną

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
burgery-z-kurczaka-z-surowka-warzywna

Burgery z kurczaka to pomysł na szybki obiad lub danie imprezowe. Składniki na burgery dla 3-4 osób:  400 g mięsa mielonego z kurczaka  2 łyżeczki musztardy  sól, pieprz,  małe jajko  olej bułki do burgerów Surówka:  mała marchew  mała pietruszka  cebula  łyżeczka soku z cytryny  sól, pieprz  łyżeczka oleju Sos pietruszkowy: pół pęczka pietruszki łyżeczka musztardy

Pizza z patelni

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
pizza-z-patelni

Włoski przysmak do przygotowania na patelni. Alternatywa na letni sezon, bez konieczności rozgrzewania piekarnika. Składniki na 1 pizzę : 150 g mąki 100 ml ciepłej wody 10 g świeżych drożdży łyżeczka oliwy pół łyżeczki soli pół łyżeczki cukru   Sos: 100 g passaty pomidorowej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz ząbek czosnku Do podania:

Sałatka siekana

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
salatka-siekana

Świeża sałatka w tajskim stylu z chrupiącymi orzeszkami może być samodzielnym daniem na obiad lub kolację. Składniki :  ¼ główki młodej kapusty  100 g ryżu brązowego  pół czerwonej cebuli  ¼ czerwonej papryki  garść orzeszków ziemnych, niesolonych  garść sezamu pół pęczka kolendry Sos:  1 łyżka masła orzechowego  2 łyżki sosu sojowego  2

Curry z kalafiora

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
curry-z-kalafiora

Wegetariańskie danie w indyjskim stylu do podania z ryżem lub chlebkami naan. Składniki :  mały kalafior  słoik gotowanej ciecierzycy  cebula  czosnek  przyprawa curry, 1 łyżeczka  olej  puszka mleczka kokosowego  ¼ pęczka kolendry  ryż do podania Przygotowanie: Rozgrzej olej w garnku i dodaj curry, podgrzej chwilę, dodaj cebulę pokrojoną w piórka i zeszklij ją. Dodaj czosnek i smaż

Szparagi w cieście francuskim z szynką i serem

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
szparagi-w-ciescie-francuskim-z-szynka-i-serem

Składniki : opakowanie ciasta francuskiego pół pęczka zielonych szparagów kilka plasterków szynki parmeńskiej ser mozzarella sól, pieprz Do podania: świeże zioła Przygotowanie: Ciasto francuskie przetnij na 4 części. Na każdej rozłóż 1-2 plasterki szynki oraz kilka łodyg szparagów. Posyp serem, dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Zwiń skrajne końce ciasta. Każdy pakiet zwilż

Pierogi z soczewicą i papryką

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
pierogi-z-soczewica-i-papryka

Pierogi z soczewicą zawierają bardzo dużo białka i mogą konkurować z mięsnymi a dodatek papryki urozmaica farsz. Farsz:  250 gram czerwonej soczewicy  1 papryka czerwona  1 duża cebula  sól, pieprz  łyżeczka wędzonej papryki  2 ząbki czosnku  łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie: Soczewicę opłucz na sitku pod zimną, bieżącą wodą. Zalej podwójną ilością wody i gotuj do miękkości

Makaron w kremowym sosie z kurczakiem

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
makaron-w-kremowym-sosie-z-kurczakiem

Pomysł na szybki obiad z kurczakiem w roli głównej. Składniki : dwa filety z kurczaka o łącznej wadze 400g 300 g pieczarek 1 cebula 200 ml śmietanki 30% 200 ml bulionu lub wody sól, pieprz do smaku łyżeczka słodkiej papryki w proszku 200 g makaronu olej natka pietruszki Przygotowanie: 1. Filety z kurczaka natrzyj solą, pieprzem

Sałatka z makaronem ryżowym i krewetkami

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
salatka-z-makaronem-ryzowym-i-krewetkami

Świeża i szybka w przygotowaniu sałatka w orientalnym stylu. Dla fanów owoców morza i pikantnych przypraw. Składniki :  100 g makaronu ryżowego  5 krewetek mrożonych  kilka pomidorków koktajlowych  kawałek czerwonej lub żółtej papryki  1/4 ogórka  cebula dymka  pół papryczki chili Sos:  sos sojowy 1 łyżka  ocet ryżowy 1 łyżka  cukier trzcinowy 1

Foccacia

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
foccacia

Włoskie pieczywo wzbogacone o oliwki i pomidorki. Wspaniałe podane solo lub jako dodatek do innych dań. Liczba porcji: 8 Składniki na formę o wymiarach 22×30 cm: 450 g mąki 7 g suchych drożdży łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli oraz sól gruboziarnista do posypania 2 łyżki oliwy oraz oliwa do skropienia 300 ml ciepłej wody 5-7 pomidorków koktajlowych 5-7

Pulpeciki z soczewicą

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
pulpeciki-z-soczewica

Całkowicie wegetariańskie danie, bardzo sycące dzięki cennej w białko soczewicy. Liczba porcji: 2-3 Składniki: 200g zielonej soczewicy 1 marchew 2 cebule 3 ząbki czosnku puszka pomidorów sól, pieprz, pół łyżeczki suszonego majeranku jajko ocet balsamiczny 200g makaronu, np. linguine oliwa Przygotowanie: Soczewicę wypłucz, zalej podwójną ilością wody i gotuj do miękkości, około 20-25

Szakszuka

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
szakszuka

To niebanalny sposób na śniadanie, które można podać wprost z patelni. Liczba porcji: 2/3 Składniki: cebula 2 ząbki czosnku papryka czerwona, świeża puszka pomidorów krojonych nać pietruszki 3-4 jajka sól, pieprz oliwa pół łyżeczki wędzonej papryki Przygotowanie: Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż cebulę pokrojoną w piórka oraz plasterki czosnku. Dodaj paprykę pokrojoną w paski i smaż

Kopytka w sosie pomidorowym ze szpinakiem

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
kopytka-w-sosie-pomidorowym-ze-szpinakiem

Klasyczne kopytka w nowym wydaniu. Podane z sosem pomidorowym i szpinakiem zachwycą niejedno podniebienie. Liczba porcji: 3-4 Składniki: Kopytka: 500 g ziemniaków 100 g mąki 1 jajko Do gotowania: sól oliwa Sos: puszka pomidorów mała cebula 2 ząbki czosnku 100 g mrożonego szpinaku pieprz, sól łyżeczka octu balsamicznego oliwa Do podania: świeżo starty

 Sałatka z grillowanym serem halloumi

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
salatka-z-grillowanym-serem-halloumi

Lekka sałatka z greckim serem to dowód na to, że grillować na patelni można o każdej porze roku. Liczba porcji: 2 Składniki: 200 g sera halloumi oliwa oregano sałata rzymska, kilka liści rukola, garść pół świeżego ogórka 2 łyżki ziaren granatu kilka oliwek kilka pomidorków koktajlowych świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Ser pokrój w plastry o grubości 1

Kotlety mielone z indyka

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
kotlety-mielone-z-indyka

Kotlety mielone to dla wielu smak dzieciństwa. Z ziemniakami i mizerią lub buraczkami 🙂 Dlatego nie zapominamy nawet o tak tradycyjnych potrawach i nieprzerwanie kontynuujemy polską tradycję.  Do usmażenia kotletów najlepiej sprawdzi się patelnia z powłoką nieprzywierającą. Znacznie podniesie komfort pracy w kuchni. Liczba porcji: 10 kotletów Składniki: 400g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 1 cebula bułka tarta natka

Filet z łososia na szpinaku w kremowym sosie

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
filet-z-lososia-na-szpinaku-w-kremowym-sosie

Ryby to wartościowy składnik diety. Łososia można przygotować na wiele sposobów, a  my przedstawiamy Wam jeden z naszych ulubionych: smażony filet z łososia na szpinaku baby w kremowym sosie. Minimalna ilość składników potrafi zdziałać cuda, kocham te połączenia smakowe.  Do przygotowania perfekcyjnie usmażonej ryby, potrzebujecie nieprzywierającej patelni i dobrze rozgrzanego oleju. Liczba porcji: 2 Składniki: 500g świeżego

Tortilla z indykiem, awokado i mango

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
tortilla-z-indykiem-awokado-i-mango

Dania na szybko nie muszą być od razu fast foodem. Dziś  zainspirujemy Was pomysłem na smaczne i zdrowe danie, które możecie przygotować dosłownie w 15 min. Tyle zajmie Wam przygotowanie pełnoziarnistej tortilli z soczystą piersią z indyka, mango, awokado i aromatyczną kolendrą.  Tortillą będzie chrupiąca, jeśli dodatkowo obsmażymy ją na suchej patelni. Składniki: 2 szt. tortilli pszennej pełnoziarnistej 200g

Kotlety siekane z kurczaka

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
kotlety-siekane-z-kurczaka

Przepis na kotlety siekane z kurczaka to niezawodny sposób na przyrządzenie obiadu czy kolacji, która będzie nie tylko smaczna, ale i zdrowa! Składniki: 400g filetów z kurczaka 1 cebula 1/3 puszki kukurydzy 1/2 strąka czerwonej papryki sól, świeżo zmielony pieprz olej łyżeczka musztardy pół łyżeczki słodkiej papryki wędzonej 50g sera mozzarella Przygotowanie: Mięso posiekaj na drobne kawałki. Przypraw solą, pieprzem,

Szaszłyki z indyka

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
szaszlyki-z-indyka

Składniki: 500g sznycli z indyka pół łyżeczki soku z limonki pół łyżeczki miodu pół łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz łyżka oleju Przygotowanie: Namocz patyczki do szaszłyków długości patelni grillowej w wodzie przez około 10 minut. Mięso z indyka  włóż do miski. dodaj olej, sok z limonki, miód, paprykę,  sól oraz pieprz. Wymieszaj. Przyprawione plastry mięsa z indyka ułóż

Garnek boloński

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
garnek-bolonski

Składniki: 400g mielonej wieprzowiny 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 mała marchew 250g makaronu, np. rigatoni lub penne 400ml passaty pomidorowej sól, pieprz oliwa 50 gram parmezanu 1/ 1,5 szklanki wody listki bazylii łyżeczka octu balsamicznego Przygotowanie: W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy. Podsmaż drobno pokrojoną cebulę , dodaj

Kaszotto z warzywami

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
kaszotto-z-warzywami

Składniki: 200g kaszy pęczak woda cebula marchew pół czerwonej papryki korzeń pietruszki 2 ząbki czosnku 1 mała cukinia 100 gram pieczarek 2 łyżki masła łyżka oleju 50 gram parmezanu sól, pieprz natka pietruszki. Przygotowanie: Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklij w garnku, dodaj drobno posiekany czosnek, smaż chwilę. Dodaj do garnka pokrojoną

Krewetki po tajsku

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
krewetki-po-tajsku

Składniki: 8 świeżych lub mrożonych krewetek 100g makaronu udon (pszenne wstążki) 1 mała marchew 1 mała cukinia kilka grzybów 3 ząbki czosnku 1/3 papryczki chili olej, np. ryżowy sezam cebula dymka lub szczypior orzeszki ziemne, garść   Sos: 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki masła orzechowego 2 łyżki cukru

Krewetki po włosku

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
krewetki-po-wlosku

Składniki: 8 świeżych lub mrożonych krewetek pół pęczka natki pietruszki 3 ząbki czosnku 30 gram masła 1/3 czerwonej papryczki chili 1 cebula puszka pomidorów 100 g makaronu spaghetti oliwa sól, pieprz łyżeczka octu balsamicznego Przygotowanie: W dużym garnku ugotuj makaron, najlepiej spaghetti. W małym rondelku podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę na oliwie.

Łosoś w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
losos-w-kremowym-sosie-ze-szpinakiem-i-suszonymi-pomidorami

Liczba porcji: 2 Składniki: 2 filety z łososia, po około 200 gram 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 6 suszonych pomidorów w zalewie 200 ml śmietanki 18% 2 garści szpinaku baby (około 50 gram) parmezan (około 30 gram) sól, świeżo mielony pieprz natka pietruszki oliwa Przygotowanie: Zdejmij skórę z łososia. Oprósz go

Spaghetti z kurkami w sosie śmietanowym

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
spaghetti-z-kurkami-w-sosie-smietanowym

Poznajcie sposób na proste i szybkie danie, które stanie się prawdziwą ucztą. Bogaty smak i aromat pasty z kurkami w kremowym sosie śmietanowym potrafi zawrócić w głowie. Dodatkowo kurki to niezwykłe źródło witamin, w tym B5, która wpływa na redukcję stresu. Smacznego i na zdrowie! Liczba porcji: 2/3 Składniki: Makaron 200g Kurki 200g Śmietana 18% 100g Olej roślinny 1 cebula

Bruschetta

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
bruschetta

Liczba porcji: 2 Składniki: 1 bagietkę ½ czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku szynka parmeńska ocet balsamiczny 2 pomidory bazylia Przygotowanie: Chleb opiekaj po obu stronach na grillu lub patelnii na złoty kolor. Pocieraj go następnie obkrojonym ząbkiem czosnku. Umieść pomidory, cebulę oraz bazylię w miseczce. Wymieszaj wszystkie składniki i dodaj odrobinę oliwy. Następnie dopraw

Domowe burgery

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
domowe-burgery

Burgery to idealny posiłek na każdą okazje. Ponadto robi się je szybko, są pyszne, a dodatkami można dowolnie podkręcić ulubione smaki. Liczba porcji: 3 Składniki: 3 bułki ( dowolne, ciemna bułka jest zabarwiona sepią, czyli atramentem z mątwy) 300 g mięsa wołowego mielonego 3 plastry sera żółtego 3 grube plasterki pomidora 1 mała

Tarta z fetą i szpinakiem

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
tarta-z-feta-i-szpinakiem

Feta w połączeniu z czosnkiem i szpinakiem smakuje wybornie. Dziś serwujemy Wam przepis na pyszną tartę. Rozpływa się w ustach 🙂 Liczba porcji: 4 Składniki: 250 g mąki pszennej 400 g mrożonego szpinaku 2 opakowania sera feta 3 ząbki czosnku 2 jajka 2 żółtka 100 g śmietany 18% 100 g masła pieprz i sól gałka

Pierś kaczki z buraczkami w syropie klonowym

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
piers-z-kaczki

Liczba porcji: 2 Składniki: 2 piersi z kaczki 4 ugotowane buraki 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżka masła 1 pomarańcza świeży rozmaryn sól, pieprz Przygotowanie: Piersi z kaczki układamy na desce skórą do góry. Skórę nacinamy ostrym nożem, tak aby nie uszkodzić mięsa. Mięso doprawimy solą i pieprzem. Na zimnej patelni układamy piersi skórą do dołu. Smażymy

Bitki wołowe z sosem grzybowym

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
bitki-wolowe-z-sosem-grzybowym

Bitki wołowe z sosem grzybowym Liczba porcji: 2-4 Składniki: Wołowina zrazowa, udziec ok 800g Cebula 2szt Czosnek 3 ząbki Suszone grzyby, najlepiej borowiki garść Sól i pieprz do smaku Bulion 700ml Listek laurowy 1szt Ziele angielskie 3szt Estragon ½ łyżeczki Tymianek 1 płaska łyżeczka Mąka do oprószenia mięsa Oliwa do smażenia Przygotowanie: Grzyby

Wytrawne naleśniki z warzywami

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
wytrawne-nalesniki-z-warzywami

Wytrawne naleśniki z warzywami Liczba porcji: 2-4 Składniki: Ciasto: Mleko 1,5 szkl Jajka 3szt Mąką pszenna 1szkl. Masło 30g Sól 1/3 łyżeczki Tłuszcz do smażenia Dodatki: Cebula 1szt Czerwona i zielona papryka po ½ Czosnek 2 ząbki Kukurydza konserwowa ½ szkl. Fasola czerwona ½ szkl. Pomidory z puszki krojone 1 puszk. Oregano suszone

Krokiety z pieczarkami

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
krokiety-z-pieczarkami

Krokiety z pieczarkami Liczba porcji: 2-4 Składniki: Ciasto: Mleko 1,5 szkl Jajka 3szt Mąką pszenna 1szkl. Masło 30g Sól 1/3 łyżeczki Tłuszcz do smażenia Farsz: Cebula 2szt Pieczarki 500g Czosnek 2-3 ząbki Kapusta kiszona garść Oliwa do smażenia Natka pietruszki garść Sól i pieprz do smaku Dodatkowo: Jajka i bułka tarta do panierowania Przygotowanie: Wszystkie

Naleśniki po bretońsku

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
nalesniki-po-bretonsku

Naleśniki po bretońsku Liczba porcji: 4 Składniki: Naleśniki: Mąka pszenna 3 łyżki Mąką gryczana ¾ szkl. Mleko 1,5 szkl. Jajka 3szt Szczypta soli Masło rozpuszczone 30g Tłuszcz do smażenia Nadzienie: Jajka 4 szt Szynka gotowana 4 plasterki Ser żółty 4 plastry Pieczarki 200g Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Wszystkie składniki ciasta

Pierożki z kurczakiem i selerem na parze

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
pierozki-z-kurczakiem-i-selerem-na-parze

Pierożki z kurczakiem i selerem na parze Liczba porcji: 3-4 Składniki: Farsz: Mięso mielone z kurczaka 500g Kolendra świeża garść Seler naciowy 3-4 łodygi Czosnek 2 ząbki Por ok 10cm białej części Sól i pieprz do smaku Sos sojowy 2 łyżki Olej sezamowy kilka kropli Ciasto: Mąka pszenna 2 szkl. Woda ok 3/4szkl. Sól

Wołowina z czerwonym winem i ziołami

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
wolowina-z-czerwonym-winem-i-ziolami

Wołowina z czerwonym winem i ziołami Liczba porcji: 3-4 Składniki: Wołowina np. Z udźca 1kg Cebula 2szt Czerwone wino 500ml Bulion 750ml. Marchewka 1szt Seler naciowy 1 łodyga Czosnek 2-3 ząbki Rozmaryn 1 gałązka Tymianek 2-3 gałązki Listek laurowy 1 szt Sól i pieprz do smaku Cukier ok 1 łyżeczki do smaku Oliwa do smażenia Mąka

Zrazy wołowe z kiszonym ogórkiem, boczkiem i papryką

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
zrazy-wolowe-z-kiszonym-ogorkiem

Zrazy wołowe z kiszonym ogórkiem, boczkiem i papryką Liczba porcji: 2-4 Składniki: Wołowina zrazowa ok 1kg Cebula 2szt Ogórek kiszony 4szt Musztarda stołowa 1,5 łyżki Boczek wędzony 100g Sól i pieprz do smaku Bulion 700ml Papryka czerwona ½ szt Listek laurowy 1szt Ziele angielskie 3szt Mąka do oprószenia mięsa Oliwa do smażenia Przygotowanie: Wołowinę

Roladki drobiowe z wędzonym boczkiem

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
roladki-drobiowe-z-wedzonym-boczkiem

Roladki drobiowe z wędzonym boczkiem Liczba porcji: 2-4 Składniki: Filet z kurczaka 600g Wędzony boczek w plastrach ok 300g Szpinak świeży 200g Orzechy woskie ½ szkl. Czosnek 3 ząbki Gałka muszkatołowa szczypta Masło 3 łyżki Sól i pieprz do smaku Białe wino wytrawne 1 kieliszek Tymianek świeży gałązka Oliwa do smażenia Bulion 1 szkl.

Kurczak gong bao z orzeszkami

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
kurczak-gong-bao-z-orzeszkami

Kurczak gong bao z orzeszkami Liczba porcji: 2-4 Składniki: Filet z kurczaka 500g Prażone orzeszki ziemne 1szkl. Imbir świeży ok 5cm Cebula dymka (lub gruby szczypior) pęczek Chilli ½ szt – można pominąć Czosnek 2-3 ząbki Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Sos: Bulion 150ml Cukier brązowy 1 płaska łyżka Ocet

Risotto z krewetkami

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
risotto-z-krewetkami

Risotto z krewetkami Liczba porcji: 3-4 Składniki: Krewetki surowe duże 16/20 ok 150g Ryż do risotto np. Arborio lub Carnaroli 1,5-2szkl. Cebula szalotka 2szt Czosnek 1 ząbek Białe wino wytrawne lub półwytrawne 1 kieliszek Bulion warzywny lub krewetkowy ok 1,5-2l. Sól i pieprz do smaku Ser parmezan tarty 1 szkl. Masło 50g Szczypiorek

Risotto a’la milanese

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
risotto-ala-milanese

Risotto a’la milanese Liczba porcji: 3-4 Składniki: Ryż do risotto np. Arborio lub Carnaroli 1,5-2szkl. Cebula szalotka 2szt Białe wino wytrawne lub półwytrawne 1 kieliszek Bulion warzywny lub drobiowy 1,5-2l Szafran szczypta (kilka pręcików) Sól i pieprz do smaku Ser parmezan tarty 1,5 szkl. Masło 70g Oliwa do smażenia Sól i pieprz do smaku Ocet

Więcej aktualności