Danie główne Archives – La Bonita

Dyniowe curry ze szpinakiem i masłem orzechowym

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
dyniowe-curry-ze-szpinakiem-i-maslem-orzechowym

Jesienne curry z dynią hokkaido i szpinakiem z nieoczywistym dodatkiem – masłem orzechowym! Nadaje ono potrawie kremowej konsystencji i delikatnego, orzechowego posmaku. To jedno z tych dań, które najlepiej smakują następnego dnia. Liczba porcji: 4 Składniki: 500 g dyni hokkaido 1 cebula 1 łyżeczka mielonego kuminu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry

Mini knysze z kurczakiem i sosem tzatziki

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
mini-knysze-z-kurczakiem-i-sosem-tzatziki

Greckie smaki zamknęliśmy w bułkach typu pita i polecamy je zamiast kanapek na wycieczkę czy piknik. Są szybkie w przygotowaniu. Liczba porcji: 8 Składniki: 1 duża pierś z kurczaka 1 łyżka przyprawy gyros 2 łyżki oleju 1 czerwona cebula 2 pomidory 8 liści sałaty sól, pieprz 4 bułki typu pita Tzatziki: 1 ogórek szklarniowy 1/2

Burgery wołowe z grilla z konfiturą z czerwonej cebuli

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
burgery-wolowe-z-grilla-z-konfitura-z-czerwonej-cebuli

Burgery z grilla smakują obłędnie. Oprócz klasycznych dodatków jak ogórek, pomidory i sałata, proponujemy słodko-kwaśną konfiturę z czerwonej cebuli. Ma głęboki, karmelowy smak i idealnie pasuje do wołowego mięsa. Liczba porcji: 4 Składniki: Konfitura z czerwonej cebuli: 0,5 kg czerwonej cebuli 250 g cukru 3 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina świeży tymianek

Grillowane nadziewane pieczarki

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
grillowane-nadziewane-pieczarki

Co otrzymamy łącząc sałatkę caprese i grillowane pieczarki? Pyszne, grillowe danie! Zamiast pieczarek można użyć też portobello, będą równie smaczne. Liczba porcji: 4 Składniki: 4 duże pieczarki 2 ząbki czosnku 8 mini kuleczek mozzarelli ok. 12 pomidorków koktajlowych garść liści bazylii Z pieczarek usuwamy nóżki. Wnętrze solimy, pieprzymy i do każdej ścieramy odrobinę

Karkówka w marynacie miodowo-czosnkowej

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
karkowka-w-marynacie-miodowo-czosnkowej

Klasyka każdego grilla – karkówka. Przygotowaliśmy ją w marynacie z miodu i czosnku, a podaliśmy z grillowanymi młodymi ziemniaczkami. Liczba porcji: 4-5 Składniki: 500 g karkówki w plastrach 4 ząbki czosnku 2 łyżki miodu 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz gałązka rozmarynu 1 kg młodych ziemniaków 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka wędzonej papryki

Słodko-ostre skrzydełka z grilla

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
slodko-ostre-skrzydelka-z-grilla

Danie dla tych, którzy nie boją się pobrudzić, a to dlatego, że najlepiej je jeść rękoma.  Skrzydełka w słodko-ostrej marynacie to też dobry pomysł na danie dla dużej liczby osób – łatwo można zrobić większą porcję. Liczba porcji: 6 Składniki: 12 skrzydełek z kurczaka 1 duża cebula 1 łyżka oleju 100 g keczupu 2 łyżki sosu sojowego

Paluchy z boczkiem i serem

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
paluchy-z-boczkiem-i-serem

Idealne danie na piknik? Szybkie, łatwe, pożywne i możliwe do jedzenia rękami. Takie właśnie są paluchy z ciasta francuskiego z boczkiem i serem żółtym. Liczba porcji: 7 Składniki: 1 arkusz gotowego ciasta francuskiego 7 plastrów boczku 100-150 g sera żółtego 1 jajko sezam do posypania Ser żółty trzemy na tarce o grubych oczkach. Na cieście francuskim układamy plastry

Warzywne szaszłyki z halloumi

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
warzywne-szaszlyki-z-halloumi

Halloumi to idealny ser do grillowania. Nie topi się od ciepła, a podgrzany nabiera wyjątkowego smaku i faktury. W szaszłykach świetnie się sprawdzi jako zamiennik mięsa, ponieważ zawiera sporo białka i mało tłuszczu. Połączyliśmy go z warzywami, zgrillowaliśmy i podaliśmy z dipem z jogurtu greckiego. Składniki: 500 g warzyw do grillowania, np. papryka, ugotowana kukurydza, pieczarki, bakłażan, pomidorki koktajlowe 1 kostka sera

Frittata z kiełkami, szpinakiem i fetą

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
frittata-z-kielkami-szpinakiem-i-feta

Frittata to bardzo zdrowe i pożywne śniadanie. W dodatku szybkie w przygotowaniu, a jego wersji jest tyle, ile składników w lodówce. Proponujemy wiosenną frittatę ze szpinakiem, kiełkami oraz serem feta Składniki: 100 g szpinaku 2 ząbki czosnku 1/2 łyżki masła 6 jajek 50 g sera feta garść ulubionych kiełków odrobina soli i pieprzu Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy

Buraczane burgery z kaszy jaglanej

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
buraczane-burgery-z-kaszy-jaglanej

Buraczane burgery to wegański klasyk. Można je podać jak my – w bułce burgerowej, albo jako kotlet do obiadu. W obu wersjach smakuje obłędnie! Składniki: 100 g kaszy jaglanej 250 ml wody 100 g surowych buraków startych na małych oczkach 3 łyżki sezamu 1 ząbek czosnku garść posiekanej natki pietruszki 2 łyżki bułki tartej

Tosty francuskie z chałki

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
tosty-francuskie-z-chalki

Idealne weekendowe śniadanie. Nie ma nic lepszego, niż delikatna chałka, podsmażona na maśle z dodatkiem świeżych owoców i syropu klonowego. W dodatku to świetny sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa, gdyż w ten sam sposób możemy przyrządzić chleb czy bułki. Składniki: 2 jajka 100 ml mleka 1/2 łyżeczki cynamonu 4 kromki chałki masło do smażenia świeże owoce, płatki migdałów i syrop

Śniadaniowy bajgiel z jajecznicą, boczkiem i szczypiorkiem

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
sniadaniowy-bajgiel-z-jajecznica-boczkiem-i-szczypiorkiem

Klasyczne śniadanie zamknięte w bajglu. Do tej podstawowej wersji można dodać dowolne, ulubione dodatki. My postawiliśmy na rzodkiewkę. Składniki: 4 jajka 8 plastrów boczku 4 rzodkiewki garść posiekanego szczypiorku 2 bajgle sól, pieprz   Boczek podsmażamy na suchej patelni. Zostawiamy wytopiony tłuszcz, a plastry przekładamy na talerz. Jajka wylewamy na tę samą patelnię. Delikatnie podsmażamy, starając

Omlet szpinakowy z awokado i pomidorami

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
omlet-szpinakowy-z-awokado-i-pomidorami

Zielona wersja klasycznego omletu świetnie sprawdzi się wiosną. Klasyczne dodatki jak awokado i pomidorki przełamaliśmy intensywnym smakiem wędzonego twarogu. Śniadanie idealne gotowe! Składniki: 3 jajka 30 g szpinaku 1-2 łyżki wody 1/2 awokado kilka pomidorków 30 g twarogu wędzonego sól, pieprz   Jajka, szpinak, wodę, odrobinę soli i pieprzu blendujemy

Szparagi z burattą i migdałami

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
szparagi-z-buratta-i-migdalami

  Burrata to włoski ser, kryjący w sobie kremowe wnętrze. Idealnie pasuje do zielonych szparagów. Z dodatkiem oliwy z oliwek i migdałów dają świetną propozycję na śniadanie lub przystawkę.   Składniki: 500 g zielonych szparagów 125 g burraty 50 g migdałów 2-3 łyżki oliwy z oliwek sól sok z cytryny   Ze szparagów odrywamy stwardniałe końcówki (można je

Piersi z kurczaka pieczone w cytrynie i ziołach

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
piersi-z-kurczaka-pieczone-w-cytrynie-i-ziolach

To jeden z tych ekspresowych obiadów dla całej rodziny. Dzięki cytrynie kurczak jest soczysty, a pozostałe dodatki dają potrawie śródziemnomorskiego klimatu.. Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 3 cytryny kilka gałązek świeżego oregano 2 łyżki oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku sól, pieprz   Przygotowanie: Mięso układamy w formie do pieczenia. Dodajemy obrany czosnek, oliwę,

Wiosenne wegańskie spring rollsy

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
wiosenne-weganskie-spring-rollsy

Spring rollsy to idealny zamiennik kanapek – można dodać dowolne składniki, a dzięki dodatkowi ryżu są bardzo sycące. Proponujemy wersję wegańską z azjatyckim sosem na bazie sosu sojowego. Składniki na sos: 5 łyżek sosu sojowego 1 łyżeczka octu ryżowego 1 łyżeczka sosu rybnego 1 łyżeczka płatków chilli 2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu

Pieczona biała kiełbasa

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
pieczona-biala-kielbasa

Biała kiełbasa zapieczona w kremowym sosie z białego wina, cebuli i tymianku to niecodzienna forma podania klasycznego, wielkanocnego dania. Świetnie znosi odgrzewanie, więc można ją przygotować dzień wcześniej i jedynie podgrzać przed świątecznym obiadem. Składniki: 6 szt. białej kiełbasy (500 g) 2 duże cebule (400 g) 2 łyżki oleju 250 ml białego, wytrawnego wina 250

Placki z kalafiora i fety

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
placki-z-kalafiora-i-fety

Placki z kalafiora i fety to idealny pomysł na lekki obiad lub przekąskę. Idealnie komponują się z kwaśnym jogurtem greckim i natką pietruszki. Gotowe placuszki świetnie znoszą mrożenie, więc można je zrobić na zapas. Składniki: 1 kalafior, pocięty na małe kawałki (600-700 g) oliwa z oliwek 1 jajko 100 g sera feta 70 g mąki pszennej 1 ząbek

CRÊPES SUZETTE

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne, Deser
crepes-suzette

Składniki na ok 10 naleśników: 2 jajka 500 ml mleka 250 g mąki pszennej szczypta soli odrobina wody (opcjonalnie)   Składniki na sos: 100 g masła 6 łyżek cukru 2 pomarańcze   Przygotowanie: Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie mieszamy trzepaczką, żeby nie było grudek. Możemy użyć miksera. Ciasto odstawiamy na minimum pół godziny. Jeśli

Pierogi z borówkami

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
pierogi-z-borowkami

Pierogi na słodko, podawane jako danie główne lub deser przywrócą wspomnienia z dzieciństwa. Składniki dla 4-5 osób: Ciasto: 400 g mąki pszennej 250 ml wrzącej wody 2 łyżki oleju lub roztopionego masła Nadzienie:  250 g borówki amerykańskiej  łyżka cukru Do podania:  jogurt grecki  cukier   Przygotowanie: Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj

Grillowana Kukurydza

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
grillowana-kukurydza

Składniki: 2 kolby kukurydzy cukrowej łyżeczka oleju 2 łyżki masła łyżka posiekanej pietruszki ząbek czosnku łyżeczka przyprawy z suszonymi pomidorami Przygotowanie: Kukurydzę obierz z łupiny, pokrój każdą kolbę na 5-6 części. Na patelni grillowej rozgrzej olej. Ułóż kawałki kukurydzy. Odwracaj co kilka minut. Połącz masło z posiekaną pietruszką, posiekanym ząbkiem czosnku i suszonymi pomidorami.

Schab po bałkańsku z papryką

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
schab-po-balkansku-z-papryka

Jednogarnkowe danie obiadowe, które można podać z kaszą lub ryżem. Składniki dla 4 osób:  400 g schabu  łyżka mąki  łyżka oleju  sól i pieprz  papryka słodka, wędzona  majeranek  1 cebula  2 ząbki czosnku  2 czerwone papryki  puszka pomidorów  250 g pieczarek  3 ogórki konserwowe   Przygotowanie: Schab umyj, osusz. Pokrój

Tabbouleh

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
tabbouleh

Świeża sałatka z kaszą, w tym przypadku kuskus oraz dużą ilością pietruszki. Składniki:  200 g kaszy kuskus  gorąca woda  sól, pieprz  pęczek pietruszki  oliwa  sok z ½ cytryny  pomidor cebula ogórek Przygotowanie: Kaszę kuskus dopraw solą i pieprzem oraz łyżką oliwy, wymieszaj. Zalej gorącą wodą około 1 cm ponad powierzchnię kaszy, przykryj i odłóż do całkowitego

Makaron z cukinii z boczkiem i śmietaną

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
makaron-z-cukinii-z-boczkiem-i-smietana

Szybkie danie na obiad lub kolację. Sezonową cukinię uzupełniają smaczne dodatki w postaci boczku, parmezanu i słodkiej śmietanki. Składniki dla 1-2 osób: 1 duża cukinia  2-3 plastry boczku  50 ml słodkiej śmietanki  50 g tartego parmezanu  sól, pieprz Przygotowanie: 1. Cukinię umyj, pozbaw końców i pokrój, np. przy pomocy obieraczki do warzyw na cienkie paski

Grillowana kieszonka z kurczaka z suszonymi pomidorami

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
grillowana-kieszonka-z-kurczaka-z-suszonymi-pomidorami

Składniki: 2 filety z kurczaka 100 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 100 g mozzarelli 6 pomidorów suszonych z zalewy sól, pieprz, olej Przygotowanie: Szpinak podsmaż na patelni razem z czosnkiem, dodaj drobno pokrojone, suszone pomidory. Każdy filet z kurczaka natnij wzdłuż i napełnij szpinakiem oraz mozzarellą. Smaż na rozgrzanej patelni grillowej z obu stron przez kilkanaście minut.

Placki z cukinii

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
placki-z-cukinii

Szybki i zdrowy obiad w pół godziny. Placki z cukinii z dodatkiem jogurtu lub kwaśnej śmietany, posypane naszymi ulubionymi ziołami.   Składniki: 300 g cukinii 4 łyżki mąki łyżka mleka lub wody 1 jajko sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Cukinię zetrzyj na tarce, posól i odłóż na kilka minut. W osobnym naczyniu połącz mąkę, jajko i mleko (lub

Czosndogi – hot dogi w bułce czosnkowej

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
czosndogi-hot-dogi-w-bulce-czosnkowej

Czosndogi to ostatnio hit Internetu, który podbija żołądki wielu wielbicieli fast foodów i nie tylko! Podany z sosem, smakuje jeszcze wyborniej! Składniki: bułka czosnkowa do opiekania 2 parówki dobrej jakości ser mozzarella papryczki jalapeno lub chili smażona cebulka lub/i dymka sos chili i czosnkowy Przygotowanie: Bułkę czosnkową przekrój na pół. Ułóż w niej parówki i posyp serem. Zapiecz

Fasolka szparagowa z mięsem mielonym w sosie pomidorowym

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
fasolka-szparagowa-z-miesem-mielonym-w-sosie-pomidorowym

Pyszna i bogata w składniki odżywcze wersja spaghetti bolognese dla osób szukających fit wersji. Składniki: 300 g fasolki szparagowej, żółtej 300 g mięsa mielonego z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku puszka pomidorów 1 marchew sól, pieprz łyżka oleju   Przygotowanie: Fasolkę oczyść i włóż do dużego garnka z gotującą się, osoloną wodą. Gotuj

Schab w sosie kurkowym

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
schab-w-sosie-kurkowym

Miękki i rozpływający się w ustach schab w kremowym sosie z sezonowymi grzybami.  Składniki: 4 plastry schabu łyżka oleju cebula 300 g świeżych kurek 200 ml śmietanki 18% sól, pieprz 1 szklanka wody Mięso umyj, osusz i rozbij. Dopraw solą i pieprzem. W niskim garnku rozgrzej olej. Smaż po 2 kotlety z każdej strony do czasu aż mięso

Potrawka z papryki, cukinii i chorizo

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
potrawka-z-papryki-cukinii-i-chorizo

Pomysł na wykorzystanie sezonowych warzyw w połączeniu z pikantną kiełbasą chorizo. Składniki: łyżka oliwy 1 cebula 100 g kiełbasy chorizo 1 czerwona papryka 1 duża cukinia puszka pomidorów sól/pieprz Rozgrzej oliwę w garnku, zeszklij na niej cebulę pokrojoną w paski. Dodaj pokrojone w plasterki chorizo i smaż chwilę. Dodaj pokrojoną w paski paprykę i dodaj pomidory. Duś całość

Włoska Carbonara

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii, Danie główne
wloska-carbonara

Poznajcie przepis na prawdziwą carbonarę – bez śmietany. Oryginalny włoski przepis z boczkiem i sosem na bazie jajek to prawdziwa uczta dla podniebienia! Składniki: 2 jajka 150 g makaronu spaghetti 100 g boczku (może być suszony typu pancetta lub wędzony) 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 30 g sera Pecorino, Parmezanu czy Grana

Mini pizze z cukinii

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
mini-pizze-z-cukinii

Fit alternatywa dla tradycyjnej pizzy na pszennym spodzie. Do podania jako przekąska np. na kinderbal lub inną okazję. Składniki:  duża cukinia, około 400 g  keczup dobrej jakości lub gęsty sos pomidorowy  starty ser mozzarella, 100 g  kilka oliwek  kilka plastrów salami  sól, pieprz Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Umyj i osusz cukinię. Odetnij

Sałatka z rukolą, burakiem, fetą i słonecznikiem

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
salatka-z-rukola-burakiem-feta-i-slonecznikiem

To szybki i pyszny pomysł na przemycenie zdrowego buraka do diety. Składniki dla 2 osób:  2 małe ugotowane buraki  50g sera feta  2 garści rukoli  garść słonecznika garść żurawiny Sos:  1 łyżka oleju rzepakowego  1 łyżka soku z cytryny  1 łyżka musztardy francuskiej  1 łyżka miodu  sól, świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Pestki słonecznika

Burgery z kurczaka z surówką warzywną

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
burgery-z-kurczaka-z-surowka-warzywna

Burgery z kurczaka to pomysł na szybki obiad lub danie imprezowe. Składniki na burgery dla 3-4 osób:  400 g mięsa mielonego z kurczaka  2 łyżeczki musztardy  sól, pieprz,  małe jajko  olej bułki do burgerów Surówka:  mała marchew  mała pietruszka  cebula  łyżeczka soku z cytryny  sól, pieprz  łyżeczka oleju Sos pietruszkowy: pół pęczka pietruszki łyżeczka musztardy

Pizza z patelni

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
pizza-z-patelni

Włoski przysmak do przygotowania na patelni. Alternatywa na letni sezon, bez konieczności rozgrzewania piekarnika. Składniki na 1 pizzę : 150 g mąki 100 ml ciepłej wody 10 g świeżych drożdży łyżeczka oliwy pół łyżeczki soli pół łyżeczki cukru   Sos: 100 g passaty pomidorowej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz ząbek czosnku Do podania:

Sałatka siekana

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
salatka-siekana

Świeża sałatka w tajskim stylu z chrupiącymi orzeszkami może być samodzielnym daniem na obiad lub kolację. Składniki :  ¼ główki młodej kapusty  100 g ryżu brązowego  pół czerwonej cebuli  ¼ czerwonej papryki  garść orzeszków ziemnych, niesolonych  garść sezamu pół pęczka kolendry Sos:  1 łyżka masła orzechowego  2 łyżki sosu sojowego  2

Curry z kalafiora

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
curry-z-kalafiora

Wegetariańskie danie w indyjskim stylu do podania z ryżem lub chlebkami naan. Składniki :  mały kalafior  słoik gotowanej ciecierzycy  cebula  czosnek  przyprawa curry, 1 łyżeczka  olej  puszka mleczka kokosowego  ¼ pęczka kolendry  ryż do podania Przygotowanie: Rozgrzej olej w garnku i dodaj curry, podgrzej chwilę, dodaj cebulę pokrojoną w piórka i zeszklij ją. Dodaj czosnek i smaż

Szparagi w cieście francuskim z szynką i serem

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
szparagi-w-ciescie-francuskim-z-szynka-i-serem

Składniki : opakowanie ciasta francuskiego pół pęczka zielonych szparagów kilka plasterków szynki parmeńskiej ser mozzarella sól, pieprz Do podania: świeże zioła Przygotowanie: Ciasto francuskie przetnij na 4 części. Na każdej rozłóż 1-2 plasterki szynki oraz kilka łodyg szparagów. Posyp serem, dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Zwiń skrajne końce ciasta. Każdy pakiet zwilż

Pierogi z soczewicą i papryką

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
pierogi-z-soczewica-i-papryka

Pierogi z soczewicą zawierają bardzo dużo białka i mogą konkurować z mięsnymi a dodatek papryki urozmaica farsz. Farsz:  250 gram czerwonej soczewicy  1 papryka czerwona  1 duża cebula  sól, pieprz  łyżeczka wędzonej papryki  2 ząbki czosnku  łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie: Soczewicę opłucz na sitku pod zimną, bieżącą wodą. Zalej podwójną ilością wody i gotuj do miękkości

Makaron w kremowym sosie z kurczakiem

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
makaron-w-kremowym-sosie-z-kurczakiem

Pomysł na szybki obiad z kurczakiem w roli głównej. Składniki : dwa filety z kurczaka o łącznej wadze 400g 300 g pieczarek 1 cebula 200 ml śmietanki 30% 200 ml bulionu lub wody sól, pieprz do smaku łyżeczka słodkiej papryki w proszku 200 g makaronu olej natka pietruszki Przygotowanie: 1. Filety z kurczaka natrzyj solą, pieprzem

Sałatka z makaronem ryżowym i krewetkami

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
salatka-z-makaronem-ryzowym-i-krewetkami

Świeża i szybka w przygotowaniu sałatka w orientalnym stylu. Dla fanów owoców morza i pikantnych przypraw. Składniki :  100 g makaronu ryżowego  5 krewetek mrożonych  kilka pomidorków koktajlowych  kawałek czerwonej lub żółtej papryki  1/4 ogórka  cebula dymka  pół papryczki chili Sos:  sos sojowy 1 łyżka  ocet ryżowy 1 łyżka  cukier trzcinowy 1

Foccacia

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
foccacia

Włoskie pieczywo wzbogacone o oliwki i pomidorki. Wspaniałe podane solo lub jako dodatek do innych dań. Liczba porcji: 8 Składniki na formę o wymiarach 22×30 cm: 450 g mąki 7 g suchych drożdży łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli oraz sól gruboziarnista do posypania 2 łyżki oliwy oraz oliwa do skropienia 300 ml ciepłej wody 5-7 pomidorków koktajlowych 5-7

Pulpeciki z soczewicą

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
pulpeciki-z-soczewica

Całkowicie wegetariańskie danie, bardzo sycące dzięki cennej w białko soczewicy. Liczba porcji: 2-3 Składniki: 200g zielonej soczewicy 1 marchew 2 cebule 3 ząbki czosnku puszka pomidorów sól, pieprz, pół łyżeczki suszonego majeranku jajko ocet balsamiczny 200g makaronu, np. linguine oliwa Przygotowanie: Soczewicę wypłucz, zalej podwójną ilością wody i gotuj do miękkości, około 20-25

Szakszuka

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
szakszuka

To niebanalny sposób na śniadanie, które można podać wprost z patelni. Liczba porcji: 2/3 Składniki: cebula 2 ząbki czosnku papryka czerwona, świeża puszka pomidorów krojonych nać pietruszki 3-4 jajka sól, pieprz oliwa pół łyżeczki wędzonej papryki Przygotowanie: Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż cebulę pokrojoną w piórka oraz plasterki czosnku. Dodaj paprykę pokrojoną w paski i smaż

Kopytka w sosie pomidorowym ze szpinakiem

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
kopytka-w-sosie-pomidorowym-ze-szpinakiem

Klasyczne kopytka w nowym wydaniu. Podane z sosem pomidorowym i szpinakiem zachwycą niejedno podniebienie. Liczba porcji: 3-4 Składniki: Kopytka: 500 g ziemniaków 100 g mąki 1 jajko Do gotowania: sól oliwa Sos: puszka pomidorów mała cebula 2 ząbki czosnku 100 g mrożonego szpinaku pieprz, sól łyżeczka octu balsamicznego oliwa Do podania: świeżo starty

 Sałatka z grillowanym serem halloumi

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
salatka-z-grillowanym-serem-halloumi

Lekka sałatka z greckim serem to dowód na to, że grillować na patelni można o każdej porze roku. Liczba porcji: 2 Składniki: 200 g sera halloumi oliwa oregano sałata rzymska, kilka liści rukola, garść pół świeżego ogórka 2 łyżki ziaren granatu kilka oliwek kilka pomidorków koktajlowych świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Ser pokrój w plastry o grubości 1

Kotlety mielone z indyka

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
kotlety-mielone-z-indyka

Kotlety mielone to dla wielu smak dzieciństwa. Z ziemniakami i mizerią lub buraczkami 🙂 Dlatego nie zapominamy nawet o tak tradycyjnych potrawach i nieprzerwanie kontynuujemy polską tradycję.  Do usmażenia kotletów najlepiej sprawdzi się patelnia z powłoką nieprzywierającą. Znacznie podniesie komfort pracy w kuchni. Liczba porcji: 10 kotletów Składniki: 400g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 1 cebula bułka tarta natka

Filet z łososia na szpinaku w kremowym sosie

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
filet-z-lososia-na-szpinaku-w-kremowym-sosie

Ryby to wartościowy składnik diety. Łososia można przygotować na wiele sposobów, a  my przedstawiamy Wam jeden z naszych ulubionych: smażony filet z łososia na szpinaku baby w kremowym sosie. Minimalna ilość składników potrafi zdziałać cuda, kocham te połączenia smakowe.  Do przygotowania perfekcyjnie usmażonej ryby, potrzebujecie nieprzywierającej patelni i dobrze rozgrzanego oleju. Liczba porcji: 2 Składniki: 500g świeżego

Tortilla z indykiem, awokado i mango

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
tortilla-z-indykiem-awokado-i-mango

Dania na szybko nie muszą być od razu fast foodem. Dziś  zainspirujemy Was pomysłem na smaczne i zdrowe danie, które możecie przygotować dosłownie w 15 min. Tyle zajmie Wam przygotowanie pełnoziarnistej tortilli z soczystą piersią z indyka, mango, awokado i aromatyczną kolendrą.  Tortillą będzie chrupiąca, jeśli dodatkowo obsmażymy ją na suchej patelni. Składniki: 2 szt. tortilli pszennej pełnoziarnistej 200g

Kotlety siekane z kurczaka

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
kotlety-siekane-z-kurczaka

Przepis na kotlety siekane z kurczaka to niezawodny sposób na przyrządzenie obiadu czy kolacji, która będzie nie tylko smaczna, ale i zdrowa! Składniki: 400g filetów z kurczaka 1 cebula 1/3 puszki kukurydzy 1/2 strąka czerwonej papryki sól, świeżo zmielony pieprz olej łyżeczka musztardy pół łyżeczki słodkiej papryki wędzonej 50g sera mozzarella Przygotowanie: Mięso posiekaj na drobne kawałki. Przypraw solą, pieprzem,

Szaszłyki z indyka

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
szaszlyki-z-indyka

Składniki: 500g sznycli z indyka pół łyżeczki soku z limonki pół łyżeczki miodu pół łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz łyżka oleju Przygotowanie: Namocz patyczki do szaszłyków długości patelni grillowej w wodzie przez około 10 minut. Mięso z indyka  włóż do miski. dodaj olej, sok z limonki, miód, paprykę,  sól oraz pieprz. Wymieszaj. Przyprawione plastry mięsa z indyka ułóż

Garnek boloński

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
garnek-bolonski

Składniki: 400g mielonej wieprzowiny 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 mała marchew 250g makaronu, np. rigatoni lub penne 400ml passaty pomidorowej sól, pieprz oliwa 50 gram parmezanu 1/ 1,5 szklanki wody listki bazylii łyżeczka octu balsamicznego Przygotowanie: W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy. Podsmaż drobno pokrojoną cebulę , dodaj

Kaszotto z warzywami

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
kaszotto-z-warzywami

Składniki: 200g kaszy pęczak woda cebula marchew pół czerwonej papryki korzeń pietruszki 2 ząbki czosnku 1 mała cukinia 100 gram pieczarek 2 łyżki masła łyżka oleju 50 gram parmezanu sól, pieprz natka pietruszki. Przygotowanie: Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklij w garnku, dodaj drobno posiekany czosnek, smaż chwilę. Dodaj do garnka pokrojoną

Krewetki po tajsku

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
krewetki-po-tajsku

Składniki: 8 świeżych lub mrożonych krewetek 100g makaronu udon (pszenne wstążki) 1 mała marchew 1 mała cukinia kilka grzybów 3 ząbki czosnku 1/3 papryczki chili olej, np. ryżowy sezam cebula dymka lub szczypior orzeszki ziemne, garść   Sos: 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki masła orzechowego 2 łyżki cukru

Krewetki po włosku

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
krewetki-po-wlosku

Składniki: 8 świeżych lub mrożonych krewetek pół pęczka natki pietruszki 3 ząbki czosnku 30 gram masła 1/3 czerwonej papryczki chili 1 cebula puszka pomidorów 100 g makaronu spaghetti oliwa sól, pieprz łyżeczka octu balsamicznego Przygotowanie: W dużym garnku ugotuj makaron, najlepiej spaghetti. W małym rondelku podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę na oliwie.

Łosoś w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
losos-w-kremowym-sosie-ze-szpinakiem-i-suszonymi-pomidorami

Liczba porcji: 2 Składniki: 2 filety z łososia, po około 200 gram 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 6 suszonych pomidorów w zalewie 200 ml śmietanki 18% 2 garści szpinaku baby (około 50 gram) parmezan (około 30 gram) sól, świeżo mielony pieprz natka pietruszki oliwa Przygotowanie: Zdejmij skórę z łososia. Oprósz go

Spaghetti z kurkami w sosie śmietanowym

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
spaghetti-z-kurkami-w-sosie-smietanowym

Poznajcie sposób na proste i szybkie danie, które stanie się prawdziwą ucztą. Bogaty smak i aromat pasty z kurkami w kremowym sosie śmietanowym potrafi zawrócić w głowie. Dodatkowo kurki to niezwykłe źródło witamin, w tym B5, która wpływa na redukcję stresu. Smacznego i na zdrowie! Liczba porcji: 2/3 Składniki: Makaron 200g Kurki 200g Śmietana 18% 100g Olej roślinny 1 cebula

Bruschetta

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
bruschetta

Liczba porcji: 2 Składniki: 1 bagietkę ½ czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku szynka parmeńska ocet balsamiczny 2 pomidory bazylia Przygotowanie: Chleb opiekaj po obu stronach na grillu lub patelnii na złoty kolor. Pocieraj go następnie obkrojonym ząbkiem czosnku. Umieść pomidory, cebulę oraz bazylię w miseczce. Wymieszaj wszystkie składniki i dodaj odrobinę oliwy. Następnie dopraw

Domowe burgery

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
domowe-burgery

Burgery to idealny posiłek na każdą okazje. Ponadto robi się je szybko, są pyszne, a dodatkami można dowolnie podkręcić ulubione smaki. Liczba porcji: 3 Składniki: 3 bułki ( dowolne, ciemna bułka jest zabarwiona sepią, czyli atramentem z mątwy) 300 g mięsa wołowego mielonego 3 plastry sera żółtego 3 grube plasterki pomidora 1 mała

Tarta z fetą i szpinakiem

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
tarta-z-feta-i-szpinakiem

Feta w połączeniu z czosnkiem i szpinakiem smakuje wybornie. Dziś serwujemy Wam przepis na pyszną tartę. Rozpływa się w ustach 🙂 Liczba porcji: 4 Składniki: 250 g mąki pszennej 400 g mrożonego szpinaku 2 opakowania sera feta 3 ząbki czosnku 2 jajka 2 żółtka 100 g śmietany 18% 100 g masła pieprz i sól gałka

Pierś kaczki z buraczkami w syropie klonowym

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
piers-z-kaczki

Liczba porcji: 2 Składniki: 2 piersi z kaczki 4 ugotowane buraki 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżka masła 1 pomarańcza świeży rozmaryn sól, pieprz Przygotowanie: Piersi z kaczki układamy na desce skórą do góry. Skórę nacinamy ostrym nożem, tak aby nie uszkodzić mięsa. Mięso doprawimy solą i pieprzem. Na zimnej patelni układamy piersi skórą do dołu. Smażymy

Bitki wołowe z sosem grzybowym

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
bitki-wolowe-z-sosem-grzybowym

Bitki wołowe z sosem grzybowym Liczba porcji: 2-4 Składniki: Wołowina zrazowa, udziec ok 800g Cebula 2szt Czosnek 3 ząbki Suszone grzyby, najlepiej borowiki garść Sól i pieprz do smaku Bulion 700ml Listek laurowy 1szt Ziele angielskie 3szt Estragon ½ łyżeczki Tymianek 1 płaska łyżeczka Mąka do oprószenia mięsa Oliwa do smażenia Przygotowanie: Grzyby

Wytrawne naleśniki z warzywami

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
wytrawne-nalesniki-z-warzywami

Wytrawne naleśniki z warzywami Liczba porcji: 2-4 Składniki: Ciasto: Mleko 1,5 szkl Jajka 3szt Mąką pszenna 1szkl. Masło 30g Sól 1/3 łyżeczki Tłuszcz do smażenia Dodatki: Cebula 1szt Czerwona i zielona papryka po ½ Czosnek 2 ząbki Kukurydza konserwowa ½ szkl. Fasola czerwona ½ szkl. Pomidory z puszki krojone 1 puszk. Oregano suszone

Krokiety z pieczarkami

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
krokiety-z-pieczarkami

Krokiety z pieczarkami Liczba porcji: 2-4 Składniki: Ciasto: Mleko 1,5 szkl Jajka 3szt Mąką pszenna 1szkl. Masło 30g Sól 1/3 łyżeczki Tłuszcz do smażenia Farsz: Cebula 2szt Pieczarki 500g Czosnek 2-3 ząbki Kapusta kiszona garść Oliwa do smażenia Natka pietruszki garść Sól i pieprz do smaku Dodatkowo: Jajka i bułka tarta do panierowania Przygotowanie: Wszystkie

Naleśniki po bretońsku

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
nalesniki-po-bretonsku

Naleśniki po bretońsku Liczba porcji: 4 Składniki: Naleśniki: Mąka pszenna 3 łyżki Mąką gryczana ¾ szkl. Mleko 1,5 szkl. Jajka 3szt Szczypta soli Masło rozpuszczone 30g Tłuszcz do smażenia Nadzienie: Jajka 4 szt Szynka gotowana 4 plasterki Ser żółty 4 plastry Pieczarki 200g Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Wszystkie składniki ciasta

Pierożki z kurczakiem i selerem na parze

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
pierozki-z-kurczakiem-i-selerem-na-parze

Pierożki z kurczakiem i selerem na parze Liczba porcji: 3-4 Składniki: Farsz: Mięso mielone z kurczaka 500g Kolendra świeża garść Seler naciowy 3-4 łodygi Czosnek 2 ząbki Por ok 10cm białej części Sól i pieprz do smaku Sos sojowy 2 łyżki Olej sezamowy kilka kropli Ciasto: Mąka pszenna 2 szkl. Woda ok 3/4szkl. Sól

Wołowina z czerwonym winem i ziołami

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
wolowina-z-czerwonym-winem-i-ziolami

Wołowina z czerwonym winem i ziołami Liczba porcji: 3-4 Składniki: Wołowina np. Z udźca 1kg Cebula 2szt Czerwone wino 500ml Bulion 750ml. Marchewka 1szt Seler naciowy 1 łodyga Czosnek 2-3 ząbki Rozmaryn 1 gałązka Tymianek 2-3 gałązki Listek laurowy 1 szt Sól i pieprz do smaku Cukier ok 1 łyżeczki do smaku Oliwa do smażenia Mąka

Zrazy wołowe z kiszonym ogórkiem, boczkiem i papryką

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
zrazy-wolowe-z-kiszonym-ogorkiem

Zrazy wołowe z kiszonym ogórkiem, boczkiem i papryką Liczba porcji: 2-4 Składniki: Wołowina zrazowa ok 1kg Cebula 2szt Ogórek kiszony 4szt Musztarda stołowa 1,5 łyżki Boczek wędzony 100g Sól i pieprz do smaku Bulion 700ml Papryka czerwona ½ szt Listek laurowy 1szt Ziele angielskie 3szt Mąka do oprószenia mięsa Oliwa do smażenia Przygotowanie: Wołowinę

Roladki drobiowe z wędzonym boczkiem

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
roladki-drobiowe-z-wedzonym-boczkiem

Roladki drobiowe z wędzonym boczkiem Liczba porcji: 2-4 Składniki: Filet z kurczaka 600g Wędzony boczek w plastrach ok 300g Szpinak świeży 200g Orzechy woskie ½ szkl. Czosnek 3 ząbki Gałka muszkatołowa szczypta Masło 3 łyżki Sól i pieprz do smaku Białe wino wytrawne 1 kieliszek Tymianek świeży gałązka Oliwa do smażenia Bulion 1 szkl.

Kurczak gong bao z orzeszkami

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
kurczak-gong-bao-z-orzeszkami

Kurczak gong bao z orzeszkami Liczba porcji: 2-4 Składniki: Filet z kurczaka 500g Prażone orzeszki ziemne 1szkl. Imbir świeży ok 5cm Cebula dymka (lub gruby szczypior) pęczek Chilli ½ szt – można pominąć Czosnek 2-3 ząbki Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Sos: Bulion 150ml Cukier brązowy 1 płaska łyżka Ocet

Risotto z krewetkami

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
risotto-z-krewetkami

Risotto z krewetkami Liczba porcji: 3-4 Składniki: Krewetki surowe duże 16/20 ok 150g Ryż do risotto np. Arborio lub Carnaroli 1,5-2szkl. Cebula szalotka 2szt Czosnek 1 ząbek Białe wino wytrawne lub półwytrawne 1 kieliszek Bulion warzywny lub krewetkowy ok 1,5-2l. Sól i pieprz do smaku Ser parmezan tarty 1 szkl. Masło 50g Szczypiorek

Risotto a’la milanese

Data:
Autor:
Kategoria: Danie główne
risotto-ala-milanese

Risotto a’la milanese Liczba porcji: 3-4 Składniki: Ryż do risotto np. Arborio lub Carnaroli 1,5-2szkl. Cebula szalotka 2szt Białe wino wytrawne lub półwytrawne 1 kieliszek Bulion warzywny lub drobiowy 1,5-2l Szafran szczypta (kilka pręcików) Sól i pieprz do smaku Ser parmezan tarty 1,5 szkl. Masło 70g Oliwa do smażenia Sól i pieprz do smaku Ocet

Więcej aktualności