Czekoladowe clafoutis z wiśniami – La Bonita

Czekoladowe clafoutis z wiśniami

Clafoutis to francuski deser, przypominający nieco pieczony naleśnik, jednak bardziej o konsystencji ciasta. Można go podać jako deser lub słodkie śniadanie. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły, prosto z piekarnika

Liczba porcji: 8

Składniki:

  • ok. 300 g wiśni bez pestek
  • 250 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki masła + do posmarowania formy
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 70 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Śmietanę podgrzewamy z masłem w małym rondelku, aż masło się rozpuści. Jajka ubijamy trzepaczką w średniej wielkości misce. Dodajemy cukier, przesianą mąkę, kakao, sól oraz ekstrakt i mieszamy do połączenia się składników. Masę dodajemy do śmietanki z masłem i dokładnie mieszamy. Formę do zapiekania smarujemy masłem, wykładamy wiśnie i zalewamy je masą. Pieczemy przez ok. 30-35 minut w 190°C. Po upieczeniu chwilę studzimy. Podajemy jeszcze letnie, posypane cukrem pudrem.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności