Takie ciasto nie tylko smakuje świętami, ale też będzie piękną ozdobą stołu. Jeśli nie mamy świeżej żurawiny, można użyć suszonej.
Liczba porcji: 6-8
Składniki:
- 350 g mąki pszennej luksusowej
- 60 g cukru
- 60 g masła
- 2 jajka
- 150 ml mleka
- 20 g świeżych drożdży
Nadzienie:- 75 g żurawiny
- 4 łyżki masła
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki cukru
Drożdże rozrabiamy z odrobiną mleka, mąki i cukru (odmierzone z podanych składników). Odstawiamy na kilkanaście minut, aż zaczyn zacznie rosnąć.
W tym czasie rozpuszczamy masło.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wszystkie składniki, oprócz masła. Zagniatamy ciasto.
Kiedy ciasto da się zagnieść w luźną kulę zaczynamy dodawać płynne masło, cały czas wyrabiając, aż się wchłonie. Zostawiamy do wyrośnięcia na kilkadziesiąt minut, aż prawie podwoi objętość.
Masło na nadzienie roztapiamy z dodatkiem cukru i cynamonu.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt i smarujemy roztopionym masłem.
Zwijamy wzdłuż dłuższego boku i przekrawamy na pół. Złączamy 2 końce i przeplatamy je między sobą. Zaplecione ciasto zwijamy w okrąg, łączymy końce i wciskamy pomiędzy owoce żurawiny. Delikatnie przenosimy na blachę wyłożoną papierem. Wieniec pieczemy 30-35 minut w temp. 180°C. Chłodzimy i posypujemy cukrem pudrem.