Cynamonowy wieniec z żurawiną

Takie ciasto nie tylko smakuje świętami, ale też będzie piękną ozdobą stołu. Jeśli nie mamy świeżej żurawiny, można użyć suszonej.

Liczba porcji: 6-8

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej luksusowej
  • 60 g cukru
  • 60 g masła
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka
  • 20 g świeżych drożdży
    Nadzienie:
  • 75 g żurawiny
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru

Drożdże rozrabiamy z odrobiną mleka, mąki i cukru (odmierzone z podanych składników). Odstawiamy na kilkanaście minut, aż zaczyn zacznie rosnąć.

W tym czasie rozpuszczamy masło.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wszystkie składniki, oprócz masła. Zagniatamy ciasto.

Kiedy ciasto da się zagnieść w luźną kulę zaczynamy dodawać płynne masło, cały czas wyrabiając, aż się wchłonie. Zostawiamy do wyrośnięcia na kilkadziesiąt minut, aż prawie podwoi objętość.

Masło na nadzienie roztapiamy z dodatkiem cukru i cynamonu.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt i smarujemy roztopionym masłem.

Zwijamy wzdłuż dłuższego boku i przekrawamy na pół. Złączamy 2 końce i przeplatamy je między sobą. Zaplecione ciasto zwijamy w okrąg, łączymy końce i wciskamy pomiędzy owoce żurawiny. Delikatnie przenosimy na blachę wyłożoną papierem. Wieniec pieczemy 30-35 minut w temp. 180°C. Chłodzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności