Domowe słodkości, kto ich nie kocha jeść? Z doświadczenia wiem, że nie zawsze chce się je przygotować. No chyba, że jest to prosty i szybki przepis. Taki jak ten. Cynamonowe oponki serowe to idealny wypiek na co dzień i od święta. Są puszyste i aromatyczne.
Do przygotowania cynamonowych oponek serowych będziecie potrzebowali szerokiego garnka, który zapewni Wam łatwe smażenie w głębokim tłuszczu.
Liczba porcji: 3-4
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej typu 450
- 250g twarogu półtłustego
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- +1L oleju do smażenia
- +cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Twaróg przekładamy do miski i rozdrabniamy za pomocą widelca. Dodajemy 2 jajka, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wsypujemy cukier biały i waniliowy. Całość zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na dwie porcje.
W między czasie wstawiamy olej do gotowania w szerokim garnku.
Ciasto oprószamy mąką i rozwałkowujemy na 0,5 cm. Szklanką wycinamy kółka, a w nich np. kieliszkiem wycinamy środki.
Oponki smażymy w głębokim oleju z obu stron, aż się ładnie zezłocą. Usmażone oponki serowe układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypujemy oponki cukrem pudrem.