Ćwikła musi pojawić się na każdym świątecznym stole, jednak ten rarytas nadaje się nie tylko na święta.
Pasuje do prawie wszystkich wielkanocnych potraw. Ilość chrzanu trzeba dostosować do swojego smaku tego, na jak ostry korzeń trafimy
Liczba porcji: 6
Składniki:
- 1 kg buraków
- 1-2 korzenie chrzanu
- 0,5 – 1 cytryna
- 2-3 łyżki cukru
- sól, pieprz
Buraki w skórkach gotujemy, aż będą miękkie. Odcedzamy i studzimy, a następnie obieramy ze skórek. Ścieramy na tarce o małych oczkach.
Chrzan obieramy i również ścieramy na tarce. Z cytryny wyciskamy sok.
Buraki łączmy z chrzanem (ilość chrzanu sprawdzamy na bieżąco, żeby ćwikłą nie była za ostra).
Następnie doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem wg uznania. Przechowujemy w lodówce.