Cronuty to połączenie croissantów i donutów – czyli amerykańskie pączki z ciasta francuskiego, smażone na głębokim oleju. Są ekspresowe w przygotowaniu. Można je podać z różnymi dodatkami, np. z kremem pistacjowym.
Liczba porcji: 4-6
Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 1 jajko
- olej do smażenia
- krem pistacjowy
Jajko roztrzepujemy widelcem. Płaty ciasta rozwijamy, smarujemy jajkiem po całej powierzchni i każdy składamy na pół.
Owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 15 minut. Ze schłodzonych blatów wykrawamy kółka o średnicy 5-6 cm. W środku robimy mniejsze dziurki, np. tylką do kremów cukierniczych lub kieliszkiem.
W głębokiej patelni rozgrzewamy dużą ilość oleju do temperatury 200°C. Wrzucamy krążki i smażymy po ok. 1 minucie z każdej strony.
Odsączamy na ręczniku papierowym i podajemy posmarowane kremem pistacjowym.