Cronuty

Cronuty to połączenie croissantów i donutów – czyli amerykańskie pączki z ciasta francuskiego, smażone na głębokim oleju. Są ekspresowe w przygotowaniu. Można je podać z różnymi dodatkami, np. z kremem pistacjowym.

Liczba porcji: 4-6

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
  • krem pistacjowy

Jajko roztrzepujemy widelcem. Płaty ciasta rozwijamy, smarujemy jajkiem po całej powierzchni i każdy składamy na pół.

Owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 15 minut. Ze schłodzonych blatów wykrawamy kółka o średnicy 5-6 cm. W środku robimy mniejsze dziurki, np. tylką do kremów cukierniczych lub kieliszkiem.

W głębokiej patelni rozgrzewamy dużą ilość oleju do temperatury 200°C. Wrzucamy krążki i smażymy po ok. 1 minucie z każdej strony.

Odsączamy na ręczniku papierowym i podajemy posmarowane kremem pistacjowym.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności