CRÊPES SUZETTE

Składniki na ok 10 naleśników:

  • 2 jajka
  • 500 ml mleka
  • 250 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • odrobina wody (opcjonalnie)

 

Składniki na sos:

  • 100 g masła
  • 6 łyżek cukru
  • 2 pomarańcze

 

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie mieszamy trzepaczką, żeby nie było grudek. Możemy użyć miksera. Ciasto odstawiamy na minimum pół godziny.
  2. Jeśli po odstaniu ciasto jest za gęste dodajemy odrobinę wody. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni.
  3. Z pomarańczy wyciskamy sok.
  4. Na dużej patelni rozgrzewamy połowę składników na sos i gotujemy mieszając, aż zgęstnieje
  5. Naleśniki składamy w trójkąty, układamy 4 z nich na patelni i smażymy, aż się skarmelizują w sosie z obu stron. Powtarzamy z resztą naleśników, robiąc w międzyczasie drugą porcję sosu.
Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności