Składniki na ok 10 naleśników:
- 2 jajka
- 500 ml mleka
- 250 g mąki pszennej
- szczypta soli
- odrobina wody (opcjonalnie)
Składniki na sos:
- 100 g masła
- 6 łyżek cukru
- 2 pomarańcze
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie mieszamy trzepaczką, żeby nie było grudek. Możemy użyć miksera. Ciasto odstawiamy na minimum pół godziny.
- Jeśli po odstaniu ciasto jest za gęste dodajemy odrobinę wody. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni.
- Z pomarańczy wyciskamy sok.
- Na dużej patelni rozgrzewamy połowę składników na sos i gotujemy mieszając, aż zgęstnieje
- Naleśniki składamy w trójkąty, układamy 4 z nich na patelni i smażymy, aż się skarmelizują w sosie z obu stron. Powtarzamy z resztą naleśników, robiąc w międzyczasie drugą porcję sosu.