Bogate w smaku i wilgotne ciasto z kawową kruszonką. Zachowuje świeżość przez kilka dni.
Liczba porcji: 9
Składniki:
- 300 g dyni, najlepiej hokkaido
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 100 g cukru trzcinowego
- 100 g oleju rzepakowego
- 120 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
Kruszonka:
- 50 g cukru trzcinowego
- 50 g masła
- 50 g posiekanych orzechów pekan
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
Dynię kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą tak, żeby ledwo przykrywała warzywa i gotujemy ok 15 minut, aż dynia będzie miękka. W międzyczasie za pomocą widelca łączymy wszystkie składniki na kruszonkę i odstawiamy do lodówki. Dynię odcedzamy i studzimy, a następnie blendujemy na gładko.
Dodajemy olej, jajka i jogurt. Dokładnie mieszamy. W drugiej misce łączymy wszystkie suche składniki i również dokładnie mieszamy. Do masy dyniowej stopniowo dodajemy suche składniki. Ciasto przekładamy do kwadratowej foremki o boku 2v0 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy 45-50 minut (sprawdzamy ciasto patyczkiem, jeśli wychodzi suchy, jest gotowe). Studzimy i podajemy.