Ciasto dyniowo-kawowe

Bogate w smaku i wilgotne ciasto z kawową kruszonką. Zachowuje świeżość przez kilka dni.

Liczba porcji: 9

Składniki:

  • 300 g dyni, najlepiej hokkaido
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 100 g oleju rzepakowego
  • 120 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka

Kruszonka:

  • 50 g cukru trzcinowego
  • 50 g masła
  • 50 g posiekanych orzechów pekan
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej

Dynię kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą tak, żeby ledwo przykrywała warzywa i gotujemy ok 15 minut, aż dynia będzie miękka. W międzyczasie za pomocą widelca łączymy wszystkie składniki na kruszonkę i odstawiamy do lodówki. Dynię odcedzamy i studzimy, a następnie blendujemy na gładko.

Dodajemy olej, jajka i jogurt. Dokładnie mieszamy. W drugiej misce łączymy wszystkie suche składniki i również dokładnie mieszamy. Do masy dyniowej stopniowo dodajemy suche składniki. Ciasto przekładamy do kwadratowej foremki o boku 2v0 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy 45-50 minut (sprawdzamy ciasto patyczkiem, jeśli wychodzi suchy, jest gotowe). Studzimy i podajemy.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności