Niezwykle delikatne, mięciutkie w środku i chrupiące na wierzchu ciasteczka. Dzięki dodatkowi serka utrzymują świeżość wiele dni. A że borówki kochają białą czekoladę, to połączyliśmy te dwa smaki i dodaliśmy do ciasteczek
Liczba porcji: 16
Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 60 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- 110 g białego serka typu philadelphia
- 1 cytryna
- 1 jajko
- 1 tabliczka białej czekolady
- 170 g borówek amerykańskich
Mąkę, proszek i sól wsypujemy do miski i mieszamy. W drugiej misce ubijamy masło i cukier na jasny, puszysty krem. Dodajemy serek i mieszamy. Dodajemy jajko i ponownie mieszamy. Porcjami wsypujemy mąkę, za każdym razem mieszając tylko do połączenia składników. Do ciasta ścieramy skórkę z 1 cytryny i dorzucamy borówki. Delikatnie mieszamy.
Na dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia wykładamy małe porcje ciasta, zostawiając niewielkie odległości. Ciastka lekko spłaszczamy. Każdą blaszkę pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180°C.
W tym czasie w rondelku zagotowujemy odrobinę wody, kładziemy na wierzchu metalową lub szklaną miskę i wrzucamy połamaną czekoladę. Gasimy ogień i czekamy kilka minut, a następnie mieszamy.
Gotowe ciastka polewamy białą czekoladą. Przechowujemy 3-4 dni w szczelnym pojemniku.