Ciasteczka z białą czekoladą i borówkami

Niezwykle delikatne, mięciutkie w środku i chrupiące na wierzchu ciasteczka. Dzięki dodatkowi serka utrzymują świeżość wiele dni. A że borówki kochają białą czekoladę, to połączyliśmy te dwa smaki i dodaliśmy do ciasteczek

Liczba porcji: 16

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 60 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 110 g białego serka typu philadelphia
  • 1 cytryna
  • 1 jajko
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 170 g borówek amerykańskich

Mąkę, proszek i sól wsypujemy do miski i mieszamy. W drugiej misce ubijamy masło i cukier na jasny, puszysty krem. Dodajemy serek i mieszamy. Dodajemy jajko i ponownie mieszamy. Porcjami wsypujemy mąkę, za każdym razem mieszając tylko do połączenia składników. Do ciasta ścieramy skórkę z 1 cytryny i dorzucamy borówki. Delikatnie mieszamy.

Na dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia wykładamy małe porcje ciasta, zostawiając niewielkie odległości. Ciastka lekko spłaszczamy. Każdą blaszkę pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180°C.

W tym czasie w rondelku zagotowujemy odrobinę wody, kładziemy na wierzchu metalową lub szklaną miskę i wrzucamy połamaną czekoladę. Gasimy ogień i czekamy kilka minut, a następnie mieszamy.

Gotowe ciastka polewamy białą czekoladą. Przechowujemy 3-4 dni w szczelnym pojemniku.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności