Chrzanowa zupa krem

Kremowa, gęsta i pyszna zupa krem z chrzanem. Proponujemy podać ją z chrupiącym boczkiem, ale można podać ją też z białą kiełbasą lub w wersji wegetariańskiej – z jajkiem.

Odświeżające połączenie arbuza i fety to idealna propozycja na letnie drugie śniadanie lub kolację.

Składniki:

  • 4 ziemniaki (ok. 500 g)
  • 2 pietruszki (ok. 300 g)
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 l bulionu, np. warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 4 czubate łyżeczki tartego chrzanu
  • sól, pieprz do smaku
  • 40 g boczku w plastrach
  • świeży tymianek

 

Przygotowanie:

Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy warzywa. Dodajemy bulion, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie, około 2—25 minut. Z zupy wyciągamy ziele i liście laurowe. Miksujemy na gładki krem i dodajemy śmietankę oraz chrzan. Doprawiamy do smaku. Podajemy z przysmażonym boczkiem i świeżym tymiankiem.

 

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności