Kremowa, gęsta i pyszna zupa krem z chrzanem. Proponujemy podać ją z chrupiącym boczkiem, ale można podać ją też z białą kiełbasą lub w wersji wegetariańskiej – z jajkiem.
Odświeżające połączenie arbuza i fety to idealna propozycja na letnie drugie śniadanie lub kolację.
Składniki:
- 4 ziemniaki (ok. 500 g)
- 2 pietruszki (ok. 300 g)
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 l bulionu, np. warzywnego
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 100 ml śmietanki 30%
- 4 czubate łyżeczki tartego chrzanu
- sól, pieprz do smaku
- 40 g boczku w plastrach
- świeży tymianek
Przygotowanie:
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy warzywa. Dodajemy bulion, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie, około 2—25 minut. Z zupy wyciągamy ziele i liście laurowe. Miksujemy na gładki krem i dodajemy śmietankę oraz chrzan. Doprawiamy do smaku. Podajemy z przysmażonym boczkiem i świeżym tymiankiem.