Chowder z kukurydzą

Rozgrzewająca i sycąca zupa w meksykańskim stylu, rozgrzeje i nasyci  w najchłodniejszy dzień.

Liczba porcji: 3/4

Składniki:

  • 3 puszki kukurydzy, około 750 gram
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • korzeń selera
  • korzeń pietruszki
  • 2-3 ziemniaki
  • kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej lub boczku
  • 50 ml śmietanki 12%
  • 2 łyżki oliwy
  • woda
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklij na oleju w niskim garnku.Dodaj pokrojone w kostkę marchew, następnie pietruszkę, seler i ziemniaki, chwilę podsmażaj. Dodaj około 1,5 litra wody, kukurydzę i zagotuj. Gotuj około 13-15 minut do czasu aż wszystkie warzywa zmiękną. Po tym czasie zblenduj 1/4 zupy, dodaj śmietankę i dopraw solą oraz pieprzem.

Na patelni podsmaż plasterki szynki lub boczku. Podaj w całości lub pokruszone z zupą.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności