Rozgrzewająca i sycąca zupa w meksykańskim stylu, rozgrzeje i nasyci w najchłodniejszy dzień.
Liczba porcji: 3/4
Składniki:
- 3 puszki kukurydzy, około 750 gram
- 1 cebula
- 2 marchewki
- korzeń selera
- korzeń pietruszki
- 2-3 ziemniaki
- kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej lub boczku
- 50 ml śmietanki 12%
- 2 łyżki oliwy
- woda
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklij na oleju w niskim garnku.Dodaj pokrojone w kostkę marchew, następnie pietruszkę, seler i ziemniaki, chwilę podsmażaj. Dodaj około 1,5 litra wody, kukurydzę i zagotuj. Gotuj około 13-15 minut do czasu aż wszystkie warzywa zmiękną. Po tym czasie zblenduj 1/4 zupy, dodaj śmietankę i dopraw solą oraz pieprzem.
Na patelni podsmaż plasterki szynki lub boczku. Podaj w całości lub pokruszone z zupą.