Burgery z kurczaka z surówką warzywną

Burgery z kurczaka to pomysł na szybki obiad lub danie imprezowe.

Składniki na burgery dla 3-4 osób:

  •  400 g mięsa mielonego z kurczaka
  •  2 łyżeczki musztardy
  •  sól, pieprz,
  •  małe jajko
  •  olej
  • bułki do burgerów

Surówka:

  •  mała marchew
  •  mała pietruszka
  •  cebula
  •  łyżeczka soku z cytryny
  •  sól, pieprz
  •  łyżeczka oleju

Sos pietruszkowy:

  • pół pęczka pietruszki
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Mięso połącz z musztardą, jajkiem i przyprawami.

Rozgrzej patelnię grillową. Dodaj 1 łyżkę oleju i rozprowadź ją na patelni.

Wilgotną dłonią formuj kotlety i układaj na patelni, po 4-5 na raz.

Grilluj przez około 5 minut, następnie przewróć na drugą stronę i smaż kolejne 3-4 minuty.

Warzywa na sałatkę pokój w słupki, cebulę w piórka. Połącz z solą, pieprzem, łyżeczką oleju i soku z cytryny. Odłóż.

Składniki sosu zblenduj na gładko.

Przekrój bułki i podgrzej je rozcięciem w dół na patelni grillowej.

Na podgrzanej bułce rozsmaruj łyżeczkę sosu, nałóż łyżkę sałatki i połóż burgera. Drugą połówkę bułki także posmaruj sosem i złóż kanapkę. Podawaj na ciepło.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności