Burgery z kurczaka to pomysł na szybki obiad lub danie imprezowe.
Składniki na burgery dla 3-4 osób:
- 400 g mięsa mielonego z kurczaka
- 2 łyżeczki musztardy
- sól, pieprz,
- małe jajko
- olej
- bułki do burgerów
Surówka:
- mała marchew
- mała pietruszka
- cebula
- łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
- łyżeczka oleju
Sos pietruszkowy:
- pół pęczka pietruszki
- łyżeczka musztardy
- łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Mięso połącz z musztardą, jajkiem i przyprawami.
Rozgrzej patelnię grillową. Dodaj 1 łyżkę oleju i rozprowadź ją na patelni.
Wilgotną dłonią formuj kotlety i układaj na patelni, po 4-5 na raz.
Grilluj przez około 5 minut, następnie przewróć na drugą stronę i smaż kolejne 3-4 minuty.
Warzywa na sałatkę pokój w słupki, cebulę w piórka. Połącz z solą, pieprzem, łyżeczką oleju i soku z cytryny. Odłóż.
Składniki sosu zblenduj na gładko.
Przekrój bułki i podgrzej je rozcięciem w dół na patelni grillowej.
Na podgrzanej bułce rozsmaruj łyżeczkę sosu, nałóż łyżkę sałatki i połóż burgera. Drugą połówkę bułki także posmaruj sosem i złóż kanapkę. Podawaj na ciepło.