Burgery wołowe z grilla z konfiturą z czerwonej cebuli

Burgery z grilla smakują obłędnie. Oprócz klasycznych dodatków jak ogórek, pomidory i sałata, proponujemy słodko-kwaśną konfiturę z czerwonej cebuli. Ma głęboki, karmelowy smak i idealnie pasuje do wołowego mięsa.

Liczba porcji: 4

Składniki:

Konfitura z czerwonej cebuli:

  • 0,5 kg czerwonej cebuli
  • 250 g cukru
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina
  • świeży tymianek – opcjonalnie

Burgery:

  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • 4 bułki hamburgerowe
  • sól, pieprz
  • dodatki: sałata, ogórek

Cebulę obieramy, kroimy w piórka, wrzucamy do garnka. Dodajemy cukier, ocet i wino. Smażymy na małym ogniu, aż większość płynu odparuje. Pod koniec opcjonalnie dodajemy trochę tymianku i ściągamy z ognia.

Do mięsa dodajemy sól i pieprz. Dobrze wyrabiamy, aż mięso będzie się ładnie kleić. Formujemy 4 kotlety. Schładzamy, dzięki czemu mięso nie rozpadnie się na grillu. Burgery grillujemy po kilka minut z każdej strony – w zależności od tego, jak bardzo chcemy mieć je wysmażone.

Bułki przekrajamy na pół i również chwilę grillujemy od wewnętrznej strony. Na bułkach układamy dodatki, mięso i konfiturę z cebuli. Przykrywamy górną częścią bułki i podajemy.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności