Burgery z grilla smakują obłędnie. Oprócz klasycznych dodatków jak ogórek, pomidory i sałata, proponujemy słodko-kwaśną konfiturę z czerwonej cebuli. Ma głęboki, karmelowy smak i idealnie pasuje do wołowego mięsa.
Liczba porcji: 4
Składniki:
Konfitura z czerwonej cebuli:
- 0,5 kg czerwonej cebuli
- 250 g cukru
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina
- świeży tymianek – opcjonalnie
Burgery:
- 400 g mięsa mielonego wołowego
- 4 bułki hamburgerowe
- sól, pieprz
- dodatki: sałata, ogórek
Cebulę obieramy, kroimy w piórka, wrzucamy do garnka. Dodajemy cukier, ocet i wino. Smażymy na małym ogniu, aż większość płynu odparuje. Pod koniec opcjonalnie dodajemy trochę tymianku i ściągamy z ognia.
Do mięsa dodajemy sól i pieprz. Dobrze wyrabiamy, aż mięso będzie się ładnie kleić. Formujemy 4 kotlety. Schładzamy, dzięki czemu mięso nie rozpadnie się na grillu. Burgery grillujemy po kilka minut z każdej strony – w zależności od tego, jak bardzo chcemy mieć je wysmażone.
Bułki przekrajamy na pół i również chwilę grillujemy od wewnętrznej strony. Na bułkach układamy dodatki, mięso i konfiturę z cebuli. Przykrywamy górną częścią bułki i podajemy.