Buraczane burgery z kaszy jaglanej – La Bonita

Buraczane burgery z kaszy jaglanej

Buraczane burgery to wegański klasyk. Można je podać jak my – w bułce burgerowej, albo jako kotlet do obiadu. W obu wersjach smakuje obłędnie!

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 250 ml wody
  • 100 g surowych buraków startych na małych oczkach
  • 3 łyżki sezamu
  • 1 ząbek czosnku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki sosu sojowego

Dodatkowo:

  • 4 bułki hamburgerowe
  • 4 liście sałaty
  • 8 plastrów czerwonej cebuli
  • 4 łyżki prażonej cebulki
  • keczup

 

Kaszę jaglaną przelewamy wrzącą wodą, żeby pozbyć się goryczy. W garnku zagotowujemy 250 ml wody. Dodajemy kaszę i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż wchłonie cały płyn (13-15 minut). Studzimy. Do kaszy dodajemy pozostałe składniki i dobrze wyrabiamy masę, aż będzie jednolita i da się formować. Jeśli będzie za sucha, dodajemy odrobinę oleju. Jeśli za mokra – bułki tartej. Z masy formujemy 4 okrągłe kotlety. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30 minut w 200°C. Składamy burgery: na spód bułki układamy po kolei: sałatę, cebulę, kotlet buraczany, keczup i cebulkę prażoną.

 

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności