Buraczane burgery to wegański klasyk. Można je podać jak my – w bułce burgerowej, albo jako kotlet do obiadu. W obu wersjach smakuje obłędnie!
Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej
- 250 ml wody
- 100 g surowych buraków startych na małych oczkach
- 3 łyżki sezamu
- 1 ząbek czosnku
- garść posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki bułki tartej
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- szczypta mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki sosu sojowego
Dodatkowo:
- 4 bułki hamburgerowe
- 4 liście sałaty
- 8 plastrów czerwonej cebuli
- 4 łyżki prażonej cebulki
- keczup
Kaszę jaglaną przelewamy wrzącą wodą, żeby pozbyć się goryczy. W garnku zagotowujemy 250 ml wody. Dodajemy kaszę i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż wchłonie cały płyn (13-15 minut). Studzimy. Do kaszy dodajemy pozostałe składniki i dobrze wyrabiamy masę, aż będzie jednolita i da się formować. Jeśli będzie za sucha, dodajemy odrobinę oleju. Jeśli za mokra – bułki tartej. Z masy formujemy 4 okrągłe kotlety. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30 minut w 200°C. Składamy burgery: na spód bułki układamy po kolei: sałatę, cebulę, kotlet buraczany, keczup i cebulkę prażoną.