Brownie to bardzo proste ciasto dla fanów czekolady, a ta świetnie komponuje się z truskawkami
Liczba porcji: 16
Składniki:
- 250 g tabliczki gorzkiej czekolady
- 200 g cukru
- 200 g masła
- 5 jajek
- 175 g mąki
- szczypta soli
- 250 g truskawek
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego cukier i czekoladę w kawałkach. Mieszamy, aż się rozpuści.
Jajka rozbijamy do osobnej miski i roztrzepujemy. Dodajemy do masy czekoladowej razem z mąką i sola. Mieszamy dokładnie trzepaczką. Ciasto przelewamy do kwadratowej foremki (wymiary ok. 20×20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy truskawki.
Pieczemy w temperaturze 160°C przez 35-40 minut, aż ciasto nie będzie płynne, ale dalej wilgotne.
Upieczone i ostudzone możemy posypać cukrem pudrem.