Brownie z truskawkami

Brownie to bardzo proste ciasto dla fanów czekolady, a ta świetnie komponuje się z truskawkami

Liczba porcji: 16

Składniki:

  • 250 g tabliczki gorzkiej czekolady
  • 200 g cukru
  • 200 g masła
  • 5 jajek
  • 175 g mąki
  • szczypta soli
  • 250 g truskawek

W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego cukier i czekoladę w kawałkach. Mieszamy, aż się rozpuści.

Jajka rozbijamy do osobnej miski i roztrzepujemy. Dodajemy do masy czekoladowej razem z mąką i sola. Mieszamy dokładnie trzepaczką. Ciasto przelewamy do kwadratowej foremki (wymiary ok. 20×20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy truskawki.

Pieczemy w temperaturze 160°C przez 35-40 minut, aż ciasto nie będzie płynne, ale dalej wilgotne.

Upieczone i ostudzone możemy posypać cukrem pudrem.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności