Bowl to forma podania – dużo różnych składników w misce. W ten sposób można skomponować zdrowy i wartościowy posiłek z mnóstwem warzyw. My proponujemy wersję z ryżem, łososiem i awokado.
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 400 g ryżu
- 350 g łososia
- 1 awokado
- ulubione warzywa, np. rzodkiewki, ogórek, marchewka i brokuł
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- sezam do podania
- szczypiorek do podania
Do garnka nalewamy sporo wody i płuczemy ryż. Odcedzamy i ponownie zalewamy, tym razem wody ma być ok. 1 cm ponad powierzchnię ryżu. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień ma minimalny i gotujemy pod przykryciem 15 minut.
Łososia marynujemy w sosie sojowym i syropie klonowym. Smażymy na patelni z rozgrzanym olejem sezamowym, po kilka minut z każdej strony.
Warzywa i awokado kroimy w plastry.
Do misek nakładamy porcję ryżu, ryby i warzyw. Posypujemy sezamem i posiekanym szczypiorkiem.