Bowl z łososiem, ryżem i awokado

Bowl to forma podania – dużo różnych składników w misce. W ten sposób można skomponować zdrowy i wartościowy posiłek z mnóstwem warzyw. My proponujemy wersję z ryżem, łososiem i awokado.

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 400 g ryżu
  • 350 g łososia
  • 1 awokado
  • ulubione warzywa, np. rzodkiewki, ogórek, marchewka i brokuł
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • sezam do podania
  • szczypiorek do podania

Do garnka nalewamy sporo wody i płuczemy ryż. Odcedzamy i ponownie zalewamy, tym razem wody ma być ok. 1 cm ponad powierzchnię ryżu. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień ma minimalny i gotujemy pod przykryciem 15 minut.

Łososia marynujemy w sosie sojowym i syropie klonowym. Smażymy na patelni z rozgrzanym olejem sezamowym, po kilka minut z każdej strony.

Warzywa i awokado kroimy w plastry.

Do misek nakładamy porcję ryżu, ryby i warzyw. Posypujemy sezamem i posiekanym szczypiorkiem.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności