Wiosenna królowa zup o pięknym kolorze, najlepiej smakuje z jajkiem na twardo.
Składniki :
- cebula
- 2 pęczki botwinki
- 3-4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 jajko na porcję
- 100 ml śmietany
- sok z ¼ cytryny
- łyżka oleju
- 1,5 litra wody lub bulionu warzywnego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę zeszklij na oleju.
Dodaj plasterki marchwi, smaż chwilę.
Dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę i drobno pokrojone buraczki, liście i łodygi odłóż.
Zalej wszystko wodą lub bulionem i gotuj około 5-7 minut.
Dodaj łodygi a następnie liście botwinki, sok z cytryny, dopraw solą oraz pieprzem.
Ewentualnie uzupełnij wodę i zagotuj ponownie.
Do małego kubka wlej trochę zupy, połącz ze śmietaną i wlej z powrotem do garnka. Połącz.
Włóż jajka do średniego garnka z zimną wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj około 8 minut. Podaj botwinkę z jajkami gotowanymi na twardo.