Botwinka z jajkiem

Wiosenna królowa zup o pięknym kolorze, najlepiej smakuje z jajkiem na twardo.

Składniki :

  • cebula
  • 2 pęczki botwinki
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 jajko na porcję
  • 100 ml  śmietany
  • sok z ¼ cytryny
  • łyżka oleju
  • 1,5 litra wody lub bulionu warzywnego
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Cebulę zeszklij na oleju.

Dodaj plasterki marchwi, smaż chwilę.

Dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę i drobno pokrojone buraczki, liście i łodygi odłóż.

Zalej wszystko wodą lub bulionem i gotuj około 5-7 minut.

Dodaj łodygi a następnie liście botwinki, sok z cytryny, dopraw solą oraz pieprzem.

Ewentualnie uzupełnij wodę i zagotuj ponownie.

Do małego kubka wlej trochę zupy, połącz ze śmietaną i wlej z powrotem do garnka. Połącz.

Włóż jajka do średniego garnka z zimną wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj około 8 minut. Podaj botwinkę z jajkami gotowanymi na twardo.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności