Bez kategorii Archives – La Bonita

Sałatka z arbuza, fety i czerwonej cebuli

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
salatka-z-arbuza-fety-i-czerwonej-cebuli

Odświeżające połączenie arbuza i fety to idealna propozycja na letnie drugie śniadanie lub kolację. Składniki: 200 g arbuza 50 g sera feta 2 garści rukoli lub ulubionej sałaty pół czerwonej cebuli   Sos: 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka oliwy sól, pieprz   Przygotowanie: Pokrój arbuza w kostkę. Ułóż

Kawa po koreańsku

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
kawa-po-koreansku

Idealna na letnie spotkanie, orzeźwiająca i mocna kawa Dalgona, hit Internetu. Składniki: 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka brązowego cukru 200 ml zimnego mleka 2 łyżki wrzącej wody kostki lodu Kawę, cukier i świeżo zagotowaną wodę połącz i ubij przy pomocy miksera do uzyskania gęstej, puszystej masy o jasnobrązowym kolorze. Do szklanki nalej mleka, dodaj

Włoska Carbonara

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii, Danie główne
wloska-carbonara

Poznajcie przepis na prawdziwą carbonarę – bez śmietany. Oryginalny włoski przepis z boczkiem i sosem na bazie jajek to prawdziwa uczta dla podniebienia! Składniki: 2 jajka 150 g makaronu spaghetti 100 g boczku (może być suszony typu pancetta lub wędzony) 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 30 g sera Pecorino, Parmezanu czy Grana

Sałatka z mandarynką i orzechami

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
salatka-z-mandarynka-i-orzechami

Pyszna i soczysta sałatka, którą przyrządzisz  w kilka minut. Zdrowa przekąska lub idealna alternatywa na kolację. Składniki:  opakowanie mix sałat  1 duży pomidor 1 ogórek 1 czerwona papryka połówka mango 2 mandarynki 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine szczypta suszonej bazylii 1 ząbek czosnku garść prażonych orzeszków ziemnych  sól, pieprz do smaku

Pieczone ziemniaki z rozmarynem

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
pieczone-ziemniaki-z-rozmarynem

Pyszny dodatek do dania głównego lub podane jako przystawka z sosem czosnkowym. Składniki: ziemniaki, 2 sztuki na osobę olej, około łyżeczki na 1 ziemniak gałązka rozmarynu sól, pieprz Sos czosnkowy:  czosnek, 2-3 ząbki  jogurt grecki, 150 g  majonez, 2 łyżeczki  sól, pieprz do podania: natka pietruszki Przygotowanie: Przygotuj sos. Połącz jogurt, majonez, sól

Pyzy z mięsem i pieczarkami

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
pyzy-z-miesem-i-pieczarkami

Domowe i smaczne danie urozmaicone o dodatek pieczarek. Do jego przygotowania można również użyć mięsa z rosołu. Składniki:  400 g mięsa z kurczaka (lub gotowanego mięsa z rosołu)  200 g pieczarek  1 cebula  1 kg ziemniaków  1 jajko  3 łyżki mąki pszennej  3 łyżki mąki ziemniaczanej  olej  sól, pieprz Przygotowanie: Mięso pokrój na większe kawałki

Jajko po benedyktyńsku ze szparagami

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
jajko-po-benedyktynsku-ze-szparagami

Odświeżona wersja klasycznego dania śniadaniowego ze szparagami zamiast boczku. Składniki na 2 porcje :  2 kawałki pieczywa, np. bułki  2 jajka i 2 żółtka  łyżka soku z cytryny  100 g masła  2 łyżki octu winnego  pół pęczka zielonych szparagów  szczypiorek  rukola Zacznij od przygotowania sosu holenderskiego. W małym rondelku rozpuść masło. Na garnku z gotującą się wodą

Zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
zapiekanka-z-ziemniakami-i-miesem-mielonym

Mięso wieprzowe zapieczone pod ziemniaczaną kołderką z parmezanem i masłem. Składniki :  1 kg ziemniaków  500 g mielonej wieprzowiny  cebula  czosnek  1 marchew  puszka kukurydzy  400 g pomidorów w puszce lub passaty pomidorowej  100 g sera parmezan lub innego długo dojrzewającego  3 łyżki masła  50 ml słodkiej śmietanki  sól, pieprz, papryka słodka,

Gofry z patelni z jajkami i bekonem.

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
gofry-z-patelni-z-jajkami-i-bekonem

Gofry z patelni z jajkami i bekonem. To szybka i oryginalna wersja gofrów. Gofry z patelni sprawdzą się jako baza dań wytrawnych jak i słodkich. Składniki : 2 jajka 300 ml mleka 250 g mąki 50 ml oleju duża szczypta soli pół łyżeczki sody pół łyżeczki proszku do pieczenia Do podania:  jajka sadzone, boczek, rukola Przygotowanie: Połącz

Jajka faszerowane na dwa sposoby

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
jajka-faszerowane-na-dwa-sposoby

Jajka faszerowane na dwa sposoby- z wędzonym łososiem oraz z awokado i pietruszką. Szybki pomysł na pyszną przekąskę na świąteczny stół lub inną okazję. Składniki na czerwony farsz do 2 jaj (4 połówek): 2 ugotowane żółtka jajka kurzego 2 plastry wędzonego łososia łyżeczka czerwonego pesto sól, pieprz Przygotowanie: Zblenduj wszystkie składniki na gładką masę i nafaszeruj nią połówki jajek.

Proste bułki

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
proste-bulki

Domowe i proste w przygotowaniu bułki to pyszny dodatek do słodkiego lub wytrawnego śniadania. Składniki na 8 sporych bułek: 370 g mąki pszennej 250 ml ciepłej wody 7 g suszonych drożdży łyżeczka cukru łyżeczka soli Przygotowanie: 1. Wymieszaj mąkę z drożdżami, cukrem i solą. 2. Dodaj ciepłą wodę i mieszaj do czasu aż wszystkie składniki połączą się.

Babka cytrynowa

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
babka-cytrynowa

Idealne ciasto z cytrynową nutą na niedzielny lub świąteczny stół. Składniki na okrągłą formę o średnicy 25cm: 5 jajek w temperaturze pokojowej 200 g cukru 200 ml oleju rzepakowego 300 ml jogurtu naturalnego sok z 1 cytryny 300 g mąki pszennej 2 opakowania (po 40g) budyniu waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Do podania: 150 g białej

Tradycyjny żurek

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
tradycyjny-zurek

Składniki : 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula kawałek selera 3 kawałki suszonych grzybów ok. 500g białej kiełbasy 200g wędzonego boczku 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 4 ziarenka pieprzu czarnego ½ łyżeczka soli 1,5 litra wody ok. 500ml zakwasu na żurek suszony majeranek (łyżka lub więcej) ok.

Pasta kanapkowa

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
pasta-kanapkowa

Pasta z ciecierzycy i tahini z dodatkiem wędzonej papryki i świeżo mielonego pieprzu urozmaici każdą kanapkę. Składniki dla 2-3 osób: 200g gotowanej ciecierzycy 2 łyżeczki sezamowej pasty tahini pół łyżeczki wędzonej papryki 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu sól oliwa Do podania: ziarna ciecierzycy rukola awokado świeżo mielony pieprz wędzona papryka Przygotowanie: Ciecierzycę, tahini

Przyprawa do kurczaka i kurczak pieczony

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
przyprawa-do-kurczaka-i-kurczak-pieczony

Składniki: cały kurczak 1 cytryna 50g masła 3 ząbki czosnku Przyprawa do kurczaka: sól, pieprz, łyżeczka słodkiej papryki wędzonej 3 gałązki rozmarynu   Połącz sól, pieprz, paprykę wędzoną, drobno pokrojone igły z jednej gałązki rozmarynu i miękkie masło. Wyjmij kurczaka z lodówki na godzinę przed przyrządzeniem. Natrzyj kurczaka od zewnątrz przygotowaną mieszanką ziół i przypraw. Przekrój

Rozgrzewająca herbata z imbirem i cytrusami

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
rozgrzewajaca-herbata-z-imbirem-i-cytrusami

Składniki: 200ml gorącej wody herbata czarna 1 cm świeżego imbiru kawałek cytryny, limonki lub pomarańczy łyżeczka miodu przyprawy korzenne – goździki, cynamon, anyż Przygotowanie: Zaparz swoją ulubioną czarną herbatę. Imbir obierz i pokrój w plasterki, dodaj do herbaty. Cytrusy dobrze wymyj, sparz i pokrój w plasterki. Dodaj łyżeczkę miodu i przyprawy korzenne. Dobrze wymieszaj

Odżywczy koktajl z miętą i awokado

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
odzywczy-koktajl-z-mieta-i-awokado

Liczba porcji: 4 Składniki: 2 dojrzałe awokado sok z jednej cytryny 2 zielone cebulki 2 łyżki liści kolendry 2 łyżki liści mięty 1 zielone chili (drobno posiekane) 1 1/2 szklanki schłodzonego jogurtu naturalnego sól i pieprz do smaku   Przygotowanie: Wszystkie warzywa i owoce umyć, a następnie obrać. Wrzucamy do blendera kielichowego, dodajemy schłodzony

Owsianka z rodzynkami, migdałami i duszonymi jabłkami

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
owsianka-z-rodzynkami-migdalami-i-duszonymi-jablkami

Liczba porcji: 1 Składniki: 3 łyżki płatków owsianych 1 łyżeczka miodu 1 jabłko 1 łyżka rodzynków 1 łyżka płatków migdałowych szczypta cynamonu lub domowy cukier cynamonowy sok z cytryny Przygotowanie: Wsypać płatki owsiane do rondelka i i zalać wrzątkiem. Następnie przykryć i pozostawić na około 6-8 min aż płatki wchłoną wodę i zmiękną. W tym czasie jabłko

Sos z zielonym pieprzem

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
sos-z-zielonym-pieprzem

Sos z zielonym pieprzem Liczba porcji: 2-3 Składniki: Zielony pieprz z zalewy 2 łyżki Cebulka 1 mała szt. Czosnek 2 ząbki Białe wino ½ kieliszka Masło 2 łyżki Gałązka tymianku Oliwa do smażenia Śmietanka 30% ½ szkl. Bulion 1,5 szkl. Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Obsmaż na patelni z oliwą,

Sos serowy

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
sos-serowy

Sos serowy Liczba porcji: 2-4 Składniki: Mleko 1l. Ser parmezan 30g Ser cheddar 100g Ser gruyere 50g Masło 3 łyżki Mąka 3 łyżki Gałka muszkatołowa szczypta Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Wszystkie sery zetrzyj na drobnej tarce. Na patelni rozgrzej masło a kiedy się rozpuści dosyp mąkę. Całość dokładnie wymieszaj praż ok

Sałatka z pestkami, granatem i parmezanem

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
salatka-z-pestkami-granatem-i-parmezanem

Liczba porcji: 2-4 Składniki: Miks ulubionych sałat: roszponka, frisee, rukola, dębowa, rzymska itd. Granat 1szt Pestki słonecznika 2 łyżki Marchew ½ szt Ogórek zielony ½ szt. Pomidorki cherry garść Petki dyni 2 łyżki Parmezan ok 60g Sos: Ocet balsamiczny 1 łyżka Miód 1 łyżeczka Sok z cytryny 1 łyżeczka

Chiński makaron z krewetkami i sosem sojowym

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
chinski-makaron-z-krewetkami-i-sosem-sojowym

Liczba porcji: 2-3 Składniki: Krewetki surowe 16/20 10 szt Makaron pszenny chiński lub spaghetti 2 porcje Czosnek 3 ząbki Imbir ok 4cm Chilli kawałek wg. uznania Cebula 1szt Marchew ½ szt Papryka kolorowa po kawałku z każdej Czarny sezam 1 łyżka Dymka lub gruby szczypior pęczek Sos sojowy jasny 2

Sos berneński

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
sos-bernenski

Liczba porcji: 2-4 Składniki: Białe wytrawne wino 100ml Ocet 2-3 łyżki Żółtka 3szt Masło 150g Sól i pieprz do smaku Świeży estragon lub łyżeczka suszonego Cebula szalotka 1 mała sztuka Przygotowanie: Cebulkę bardzo dorbno posiekaj. Wsyp do garnka. Dodaj wino i ocet oraz posiekany estragon. Całość gotuj aż płyn odparuje i pozostanie ok 3-4łyżek

Więcej aktualności