Ćwikła

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
cwikla

Ćwikła musi pojawić się na każdym świątecznym stole, jednak ten rarytas nadaje się nie tylko na święta. Pasuje do prawie wszystkich wielkanocnych potraw. Ilość chrzanu trzeba dostosować do swojego smaku tego, na jak ostry korzeń trafimy Liczba porcji: 6 Składniki: 1 kg buraków 1-2 korzenie chrzanu 0,5 – 1 cytryna 2-3 łyżki cukru sól, pieprz

Mazurek pomarańczowy

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
mazurek-pomaranczowy

Mazurek na kruchym spodzie, z pysznym, słodko kwaśnym kremem pomarańczowym Liczba porcji: 8-10 Składniki na ciasto: 200 g maki pszennej 100 g masła 4 łyżki wody 1  łyżka cukru pudru Składniki na krem: 2 jajka 2 żółtka 160 g cukru 80 g masła 2 pomarańcze Składniki na ciasto łączymy w malakserze lub ręcznie siekamy

Hummus dyniowy

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
hummus-dyniowy

Dyniowa wersja popularnej pasty z ciecierzycy. Idealna na śniadanie lub Liczba porcji: 6-8 Składniki: 1,5 szklanki ciecierzycy 500 g dyni hokkaido 130 g tahini 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 200 ml zimnej wody 2 łyżki soku z cytryny sól Dodatkowo do podania: natka pietruszki, czarny sezam, oliwa, pestki dyni Ciecierzycę

Wiosenna sałatka z pieczoną ciecierzycą

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
wiosenna-salatka-z-pieczona-ciecierzyca

Coś dla fanów sałatek na ciepło. Staramy się wykorzystać maksymalnie sezon na szparagi i tym razem podajemy je z pieczoną rzodkiewką i ciecierzycą. Cytrynowy sos dodaje potrawie świeżości i lekkości. Liczba porcji: 2-4 Składniki: 100 g suchej ciecierzycy woda do gotowania 1 pęczek szparagów 1 pęczek rzodkiewki 50 g szpinaku baby 1 łyżka oleju sól

Tajska sałatka z ogórka i rzodkiewki

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
tajska-salatka-z-ogorka-i-rzodkiewki

Prosta i pełna smaku sałatka. Świetnie sprawdzi się jako samodzielna przekąska albo dodatek do innych dań. Można ją przygotować w wersji łagodnej lub na ostro. Liczba porcji: 2-4 Składniki: 1 ogórek szklarniowy 1/2 pęczka rzodkiewek 50 g orzeszków ziemnych 1/2 papryczki chili (opcjonalnie) Sos: 2 łyżeczki oleju sezamowego 2 łyżki soku z limonki 1

Zielona szakszuka

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
zielona-szakszuka

Szakszuka to bliskowschodnia potrawa patelni. Klasyczna wersja jest z pomidorami, my proponujemy wiosenną odmianę ze szpinakiem i porem. Liczba porcji: 3-4 Składniki: 200 g szpinaku 75 g pora 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kminku 3-4 jajka 100 g białego sera, np. twarogu lub fety sól, pieprz szczypiorek do podania

Wiosenna sałatka z jajkami

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
wiosenna-salatka-z-jajkami

Prosta i lekka sałatka wiosenna. Bardzo szybka w przygotowaniu, świetnie się sprawdzi zarówno na śniadanie, jak i kolację lub lekki lunch. Liczba porcji: 2 Składniki: 100 g sałaty, np. rukoli mały pęczek rzodkiewki 4 jajka 2 garście pomidorków koktajlowych 20 g pistacji Sos: mały pęczek koperku 100 g śmietany lub jogurtu naturalnego 2

Placki z cukinii

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
placki-z-cukinii-2

Danie bardzo szybkie, można je przygotować zarówno na śniadanie, obiad jak i kolację. Smażone na minimalnej ilości oleju są świetną alternatywą dla placków ziemniaczanych. Liczba porcji: 4 Składniki: 1 duża cukinia 1 ząbek czosnku 1 jajko 4 łyżki mąki sól, pieprz olej do smażenia Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. W misce mieszamy razem

Hiszpańskie churros z sosem czekoladowym

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
hiszpanskie-churros-z-sosem-czekoladowym

Liczba porcji: 20-30 pączków Składniki: 250 ml wody 100 g masła 220 g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli 2 jajka 50 g drobnego cukru 1 łyżeczka cynamonu 100 g czekolady gorzkiej 150 ml śmietanki 30% opcjonalnie papryczka chili   Wodę i masło podgrzewamy w średniej wielkości garnku. Zmniejszamy ogień

Puree z topinamburu

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
puree-z-topinamburu

Topinambur to roślina o mnóstwie zdrowotnych właściwości, pełna witamin i minerałów. Warto dodać go do codziennej diety, na przykład w formie puree. Liczba porcji: 2 Składniki: 500 g topinamburu 50 ml mleka 2 łyżki masła sól, pieprz do smaku Topinambur obieramy i gotujemy do miękkości, około 20 minut. Odcedzamy i dodajemy mleko, masło, sól i pieprz. Całość blendujemy. Podajemy jako

Małże w białym winie

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
malze-w-bialym-winie

Najbardziej klasyczny przepis na małże. Małże krótko duszone w sosie z masła, białego wina, czosnku i szalotki z natką pietruszki. Idealny pomysł na kolację dla fanów owoców morza. Liczba porcji: 2 Składniki: 1 kg świeżych małży 2 cebule szalotki 2 ząbki czosnku 1 pęczek natki pietruszki 2 łyżki masła 200 ml białego wytrawnego wina bagietka

Steki z karmelizowanymi w miodzie marchewkami

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
steki-z-karmelizowanymi-w-miodzie-marchewkami

Dobrze wysmażone steki z ciekawymi dodatkami to idealny pomysł na kolację dla dwojga. My proponujemy podać je ze słodkimi marchewkami, pieczonymi ziemniakami i zieloną sałatką. Liczba porcji: 2 Składniki: 2 steki 2 ząbki czosnku gałązka rozmarynu 400 g mini marchewek 2 łyżki miodu 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego tymianku oliwa i masło do smażenia

Kawa dyniowa

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
kawa-dyniowa

Kawa dyniowa, która trochę jest jak deser. Słodka, korzenna, z dodatkiem dyniowego puree i bitej śmietany. Możemy modyfikować poziom mocy kawy, zaparzając mocniejszą lub słabszą. Tak samo ze słodkością – dodajemy tyle miodu lub syropu klonowego, ile lubimy. Liczba porcji: 2 Składniki: 2-3 łyżeczki kawy mielonej 250 ml wody 300 ml mleka 4-5 łyżek

Świąteczny poncz żurawinowy

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
swiateczny-poncz-zurawinowy

Rozgrzewający poncz, w sam raz na zimowe wieczory. Możemy regulować jego słodycz ilością miodu i rodzajem wina. W wersji bezalkoholowej wino można wymienić na sok żurawinowy. Liczba porcji: 8 Składniki: 500 ml soku pomarańczowego 500 ml czerwonego wina 500 g świeżej żurawiny 2 pomarańcze mały kawałek imbiru 2 laski cynamonu 1 gwiazdka anyżu 1

Tatar ze śledzia

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
tatar-ze-sledzia

Śledź podany w niecodziennej i nowoczesnej formie. Można go podać w malutkich szklankach albo wyłożyć na talerze w metalowym ringu. Liczba porcji: 4 Składniki: 200 g filetów ze śledzia 1 jabłko 1/2 szalotki 2 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżka soku z cytryny 1 mały ogórek kiszony garść natki pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Szalotkę, jabłko,

Syrop piernikowy

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
syrop-piernikowy

Idealny na zimowe wieczory. Możemy go dodać do kawy, herbaty, polać nim naleśniki lub placki. To też świetny pomysł na prezent dla najbliższych. Liczba porcji: 350 ml Składniki: 2 szklanki wody 2 szklanki cukru brązowego 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej kawałek imbiru 2 laski cynamonu sok z 1 cytryny 1 łyżeczka goździków 1/2 łyżeczki

Pierniczkowe brownie

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
pierniczkowe-brownie

Klasyczne brownie w świątecznej odsłonie. Pierniczki na wierzch można kupić gotowe, lub przygotować z naszego przepisu na kruche pierniczki. Liczba porcji: 9 Składniki: 125 g gorzkiej czekolady 200 g masła 3 jajka 180 g cukru 60 g mąki pszennej 2 łyżki przyprawy do piernika 9 kruchych pierniczków Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. W rondelku roztapiamy masło razem

Barszcz wigilijny

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
barszcz-wigilijny

Dla wielu obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole. Możemy zaserwować go np. z uszkami, krokietami lub pasztecikami z kapustą i grzybami. Liczba porcji: 4-6 Składniki: 1,5 kg buraków 2 litry bulionu warzywnego lub wody 1 marchewka 2 pietruszki kawałek selera 1 jabłko duża garść suszonych grzybów 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka

Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
paszteciki-z-ciasta-francuskiego-z-kapusta-i-grzybami

Paszteciki w wersji dla leniwych – z wykorzystaniem ciasta francuskiego. Najlepiej smakują na ciepło, podane z barszczem. Zamiast czarnuszki można je posypać np. sezamem lub kminkiem. Liczba porcji: 20 sztuk Składniki: 500 g kapusty kiszonej 250 g mrożonych grzybów 1 cebulka szalotka 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko czarnuszka do posypania sól, pieprz olej do smażenia

Pieczone frytki z warzyw korzeniowych

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
pieczone-frytki-z-warzyw-korzeniowych

Na frytki nadają się nie tylko ziemniaki. Wszystkie warzywa korzeniowe możemy przyrządzić w ten sposób. Dzięki pieczeniu zamiast smażenia nie stracimy tylu wartości odżywczych i frytki będą dużo mniej kaloryczne. Możemy je podać jako przekąskę lub dodatek do dania głównego Liczba porcji: 2-4 Składniki: 1 marchewka 1 pietruszka 1 mały burak kawałek selera 1 ziemniak 1

Szaszłyki z krewetek w czosnku i natce pietruszki

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
szaszlyki-z-krewetek-w-czosnku-i-natce-pietruszki

Kiedy znudzi nam się już klasyczne mięso z grilla, warto sięgnąć po krewetki. Jeśli kupimy już takie oczyszczone, możemy je bardzo szybko przyrządzić. Na pewno będą miłą odmianą. Liczba porcji: 4 Składniki: 350 g krewetek w pancerzykach, oczyszczonych 1 limonka 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek sól Krewetki

Hummus z burakiem

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
hummus-z-burakiem

Do klasycznej, bliskowschodniej pasty z cieciorki dodaliśmy polski, kolorowy akcent – buraka! Nie dość, że ma ciekawy smak, to zdecydowanie przyciąga kolorem. Liczba porcji: 4-6 Składniki: 1 szklanka suchej cieciorki 1 mały burak 100 g jasnej pasty tahini 1 ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek ok. 150 ml zimnej wody

Kanapki z szarpanym indykiem i surówką z kapusty

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
kanapki-z-szarpanym-indykiem-i-surowka-z-kapusty

Dzięki użyciu szybkowaru szarpanego kurczaka przygotujemy kilka razy szybciej, niż w tradycyjnym garnku. Później wystarczy zapakować mięso razem z surówką do bułek i mamy idealną przekąskę na piknik. Liczba porcji: 6 Składniki: 6 bułek 500 g piersi z indyka 150 ml keczupu 1 łyżeczka płatków chili 1 łyżeczka wędzonej papryki 2 łyżeczki miodu 1/2

Sałatka z wędzonym kurczakiem

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
salatka-z-wedzonym-kurczakiem

Banalnie prosta, orzeźwiająca sałatka, która na pewno zaskoczy gości. Niecodzienne połączenie wędzonego kurczaka, słodyczy jabłka i winogron oraz specyficznego smaku selera naciowego to świetna propozycja na lato. Liczba porcji: 4 Składniki: 250 g wędzonego kurczaka 200 g selera naciowego 250 g zielonych winogron bezpestkowych 1 zielone jabłko 1 mała czerwona cebula pół pęczka koperku

Jajka zapiekane w awokado

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
jajka-zapiekane-w-awokado

Bogate w białko i zdrowe tłuszcze sycące śniadanie. W dodatku pięknie się prezentuje i robi się praktycznie samo! Składniki: 2 dojrzałe awokado 4 małe jajka 4 kawałki wędzonego łososia sól, pieprz 1 duży pomidor 1/4 limonki garść świeżej kolendry   Awokado przekrawamy na pół i wyciągamy pestki. Wydrążamy jeszcze trochę miąższu i w każdej połówce układamy

Placuszki z ricotty z owocami

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
placuszki-z-ricotty-z-owocami

Szybkie i proste śniadanie, które można podać na wiele sposobów. Zamiast owoców świetnie będzie pasował dżem lub jogurt, a miód można zamienić na dowolny inny słodki dodatek (np. syrop z agawy czy słodzik). Składniki: 250 g serka ricotta 125 ml mleka 2 jajka 100 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki cukru

Gnocchi ze szpinakiem i parmezanem

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
gnocchi-ze-szpinakiem-i-parmezanem

Szybki i wartościowy obiad, wystarczą tylko 4 składniki, które dostaniemy w każdym sklepie. Składniki: 400 g gotowych gnocchi 2 ząbki czosnku 100 g świeżego szpinaku 250 ml passaty pomidorowej sól oliwa z oliwek do smażenia parmezan do podania   Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy lekko pokrojony w plasterki czosnek. Dodajemy gnocchi i na małym ogniu smażymy, aż

Pasta jajeczna z rzeżuchą

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
pasta-jajeczna-z-rzezucha

Pasta jajeczna z rzeżuchą to idealny pomysł na Wielkanocne śniadanie. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, a sama rzeżucha to niezwykle zdrowa roślina, którą warto wprowadzić do naszej diety. Składniki: 6 jajek 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy 3-4 łyżki rzeżuchy szczypta soli szczypta pieprzu   Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo (ok. 6 minut od momentu zagotowania wody).

Makaron tagliatelle z sosem ragù

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
makaron-tagliatelle-z-sosem-ragu

Mięsny, pełen umami sos ragù to klasyka włoskiej kuchni. Przypadnie do gustu wszystkim fanom makaronu. Składniki: 400 g mielonej wołowiny 1 marchewka 1 laska selera naciowego 1 cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 100 g przecieru pomidorowego 250 ml czerwonego, wytrawnego wina 1 łyżka mielonego oregano woda sól, pieprz 500 g

Sałatka z arbuza, fety i czerwonej cebuli

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
salatka-z-arbuza-fety-i-czerwonej-cebuli

Odświeżające połączenie arbuza i fety to idealna propozycja na letnie drugie śniadanie lub kolację. Składniki: 200 g arbuza 50 g sera feta 2 garści rukoli lub ulubionej sałaty pół czerwonej cebuli   Sos: 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka oliwy sól, pieprz   Przygotowanie: Pokrój arbuza w kostkę. Ułóż

Kawa po koreańsku

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
kawa-po-koreansku

Idealna na letnie spotkanie, orzeźwiająca i mocna kawa Dalgona, hit Internetu. Składniki: 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka brązowego cukru 200 ml zimnego mleka 2 łyżki wrzącej wody kostki lodu Kawę, cukier i świeżo zagotowaną wodę połącz i ubij przy pomocy miksera do uzyskania gęstej, puszystej masy o jasnobrązowym kolorze. Do szklanki nalej mleka, dodaj

Włoska Carbonara

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii, Danie główne
wloska-carbonara

Poznajcie przepis na prawdziwą carbonarę – bez śmietany. Oryginalny włoski przepis z boczkiem i sosem na bazie jajek to prawdziwa uczta dla podniebienia! Składniki: 2 jajka 150 g makaronu spaghetti 100 g boczku (może być suszony typu pancetta lub wędzony) 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 30 g sera Pecorino, Parmezanu czy Grana

Sałatka z mandarynką i orzechami

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
salatka-z-mandarynka-i-orzechami

Pyszna i soczysta sałatka, którą przyrządzisz  w kilka minut. Zdrowa przekąska lub idealna alternatywa na kolację. Składniki:  opakowanie mix sałat  1 duży pomidor 1 ogórek 1 czerwona papryka połówka mango 2 mandarynki 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine szczypta suszonej bazylii 1 ząbek czosnku garść prażonych orzeszków ziemnych  sól, pieprz do smaku

Pieczone ziemniaki z rozmarynem

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
pieczone-ziemniaki-z-rozmarynem

Pyszny dodatek do dania głównego lub podane jako przystawka z sosem czosnkowym. Składniki: ziemniaki, 2 sztuki na osobę olej, około łyżeczki na 1 ziemniak gałązka rozmarynu sól, pieprz Sos czosnkowy:  czosnek, 2-3 ząbki  jogurt grecki, 150 g  majonez, 2 łyżeczki  sól, pieprz do podania: natka pietruszki Przygotowanie: Przygotuj sos. Połącz jogurt, majonez, sól

Pyzy z mięsem i pieczarkami

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
pyzy-z-miesem-i-pieczarkami

Domowe i smaczne danie urozmaicone o dodatek pieczarek. Do jego przygotowania można również użyć mięsa z rosołu. Składniki:  400 g mięsa z kurczaka (lub gotowanego mięsa z rosołu)  200 g pieczarek  1 cebula  1 kg ziemniaków  1 jajko  3 łyżki mąki pszennej  3 łyżki mąki ziemniaczanej  olej  sól, pieprz Przygotowanie: Mięso pokrój na większe kawałki

Jajko po benedyktyńsku ze szparagami

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
jajko-po-benedyktynsku-ze-szparagami

Odświeżona wersja klasycznego dania śniadaniowego ze szparagami zamiast boczku. Składniki na 2 porcje :  2 kawałki pieczywa, np. bułki  2 jajka i 2 żółtka  łyżka soku z cytryny  100 g masła  2 łyżki octu winnego  pół pęczka zielonych szparagów  szczypiorek  rukola Zacznij od przygotowania sosu holenderskiego. W małym rondelku rozpuść masło. Na garnku z gotującą się wodą

Zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
zapiekanka-z-ziemniakami-i-miesem-mielonym

Mięso wieprzowe zapieczone pod ziemniaczaną kołderką z parmezanem i masłem. Składniki :  1 kg ziemniaków  500 g mielonej wieprzowiny  cebula  czosnek  1 marchew  puszka kukurydzy  400 g pomidorów w puszce lub passaty pomidorowej  100 g sera parmezan lub innego długo dojrzewającego  3 łyżki masła  50 ml słodkiej śmietanki  sól, pieprz, papryka słodka,

Gofry z patelni z jajkami i bekonem.

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
gofry-z-patelni-z-jajkami-i-bekonem

Gofry z patelni z jajkami i bekonem. To szybka i oryginalna wersja gofrów. Gofry z patelni sprawdzą się jako baza dań wytrawnych jak i słodkich. Składniki : 2 jajka 300 ml mleka 250 g mąki 50 ml oleju duża szczypta soli pół łyżeczki sody pół łyżeczki proszku do pieczenia Do podania:  jajka sadzone, boczek, rukola Przygotowanie: Połącz

Jajka faszerowane na dwa sposoby

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
jajka-faszerowane-na-dwa-sposoby

Jajka faszerowane na dwa sposoby- z wędzonym łososiem oraz z awokado i pietruszką. Szybki pomysł na pyszną przekąskę na świąteczny stół lub inną okazję. Składniki na czerwony farsz do 2 jaj (4 połówek): 2 ugotowane żółtka jajka kurzego 2 plastry wędzonego łososia łyżeczka czerwonego pesto sól, pieprz Przygotowanie: Zblenduj wszystkie składniki na gładką masę i nafaszeruj nią połówki jajek.

Proste bułki

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
proste-bulki

Domowe i proste w przygotowaniu bułki to pyszny dodatek do słodkiego lub wytrawnego śniadania. Składniki na 8 sporych bułek: 370 g mąki pszennej 250 ml ciepłej wody 7 g suszonych drożdży łyżeczka cukru łyżeczka soli Przygotowanie: 1. Wymieszaj mąkę z drożdżami, cukrem i solą. 2. Dodaj ciepłą wodę i mieszaj do czasu aż wszystkie składniki połączą się.

Babka cytrynowa

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
babka-cytrynowa

Idealne ciasto z cytrynową nutą na niedzielny lub świąteczny stół. Składniki na okrągłą formę o średnicy 25cm: 5 jajek w temperaturze pokojowej 200 g cukru 200 ml oleju rzepakowego 300 ml jogurtu naturalnego sok z 1 cytryny 300 g mąki pszennej 2 opakowania (po 40g) budyniu waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Do podania: 150 g białej

Tradycyjny żurek

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
tradycyjny-zurek

Składniki : 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula kawałek selera 3 kawałki suszonych grzybów ok. 500g białej kiełbasy 200g wędzonego boczku 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 4 ziarenka pieprzu czarnego ½ łyżeczka soli 1,5 litra wody ok. 500ml zakwasu na żurek suszony majeranek (łyżka lub więcej) ok.

Pasta kanapkowa

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
pasta-kanapkowa

Pasta z ciecierzycy i tahini z dodatkiem wędzonej papryki i świeżo mielonego pieprzu urozmaici każdą kanapkę. Składniki dla 2-3 osób: 200g gotowanej ciecierzycy 2 łyżeczki sezamowej pasty tahini pół łyżeczki wędzonej papryki 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu sól oliwa Do podania: ziarna ciecierzycy rukola awokado świeżo mielony pieprz wędzona papryka Przygotowanie: Ciecierzycę, tahini

Przyprawa do kurczaka i kurczak pieczony

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
przyprawa-do-kurczaka-i-kurczak-pieczony

Składniki: cały kurczak 1 cytryna 50g masła 3 ząbki czosnku Przyprawa do kurczaka: sól, pieprz, łyżeczka słodkiej papryki wędzonej 3 gałązki rozmarynu   Połącz sól, pieprz, paprykę wędzoną, drobno pokrojone igły z jednej gałązki rozmarynu i miękkie masło. Wyjmij kurczaka z lodówki na godzinę przed przyrządzeniem. Natrzyj kurczaka od zewnątrz przygotowaną mieszanką ziół i przypraw. Przekrój

Rozgrzewająca herbata z imbirem i cytrusami

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
rozgrzewajaca-herbata-z-imbirem-i-cytrusami

Składniki: 200ml gorącej wody herbata czarna 1 cm świeżego imbiru kawałek cytryny, limonki lub pomarańczy łyżeczka miodu przyprawy korzenne – goździki, cynamon, anyż Przygotowanie: Zaparz swoją ulubioną czarną herbatę. Imbir obierz i pokrój w plasterki, dodaj do herbaty. Cytrusy dobrze wymyj, sparz i pokrój w plasterki. Dodaj łyżeczkę miodu i przyprawy korzenne. Dobrze wymieszaj

Odżywczy koktajl z miętą i awokado

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
odzywczy-koktajl-z-mieta-i-awokado

Liczba porcji: 4 Składniki: 2 dojrzałe awokado sok z jednej cytryny 2 zielone cebulki 2 łyżki liści kolendry 2 łyżki liści mięty 1 zielone chili (drobno posiekane) 1 1/2 szklanki schłodzonego jogurtu naturalnego sól i pieprz do smaku   Przygotowanie: Wszystkie warzywa i owoce umyć, a następnie obrać. Wrzucamy do blendera kielichowego, dodajemy schłodzony

Owsianka z rodzynkami, migdałami i duszonymi jabłkami

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
owsianka-z-rodzynkami-migdalami-i-duszonymi-jablkami

Liczba porcji: 1 Składniki: 3 łyżki płatków owsianych 1 łyżeczka miodu 1 jabłko 1 łyżka rodzynków 1 łyżka płatków migdałowych szczypta cynamonu lub domowy cukier cynamonowy sok z cytryny Przygotowanie: Wsypać płatki owsiane do rondelka i i zalać wrzątkiem. Następnie przykryć i pozostawić na około 6-8 min aż płatki wchłoną wodę i zmiękną. W tym czasie jabłko

Sos z zielonym pieprzem

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
sos-z-zielonym-pieprzem

Sos z zielonym pieprzem Liczba porcji: 2-3 Składniki: Zielony pieprz z zalewy 2 łyżki Cebulka 1 mała szt. Czosnek 2 ząbki Białe wino ½ kieliszka Masło 2 łyżki Gałązka tymianku Oliwa do smażenia Śmietanka 30% ½ szkl. Bulion 1,5 szkl. Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Obsmaż na patelni z oliwą,

Sos serowy

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
sos-serowy

Sos serowy Liczba porcji: 2-4 Składniki: Mleko 1l. Ser parmezan 30g Ser cheddar 100g Ser gruyere 50g Masło 3 łyżki Mąka 3 łyżki Gałka muszkatołowa szczypta Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Wszystkie sery zetrzyj na drobnej tarce. Na patelni rozgrzej masło a kiedy się rozpuści dosyp mąkę. Całość dokładnie wymieszaj praż ok

Sałatka z pestkami, granatem i parmezanem

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
salatka-z-pestkami-granatem-i-parmezanem

Liczba porcji: 2-4 Składniki: Miks ulubionych sałat: roszponka, frisee, rukola, dębowa, rzymska itd. Granat 1szt Pestki słonecznika 2 łyżki Marchew ½ szt Ogórek zielony ½ szt. Pomidorki cherry garść Petki dyni 2 łyżki Parmezan ok 60g Sos: Ocet balsamiczny 1 łyżka Miód 1 łyżeczka Sok z cytryny 1 łyżeczka

Chiński makaron z krewetkami i sosem sojowym

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
chinski-makaron-z-krewetkami-i-sosem-sojowym

Liczba porcji: 2-3 Składniki: Krewetki surowe 16/20 10 szt Makaron pszenny chiński lub spaghetti 2 porcje Czosnek 3 ząbki Imbir ok 4cm Chilli kawałek wg. uznania Cebula 1szt Marchew ½ szt Papryka kolorowa po kawałku z każdej Czarny sezam 1 łyżka Dymka lub gruby szczypior pęczek Sos sojowy jasny 2

Sos berneński

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
sos-bernenski

Liczba porcji: 2-4 Składniki: Białe wytrawne wino 100ml Ocet 2-3 łyżki Żółtka 3szt Masło 150g Sól i pieprz do smaku Świeży estragon lub łyżeczka suszonego Cebula szalotka 1 mała sztuka Przygotowanie: Cebulkę bardzo dorbno posiekaj. Wsyp do garnka. Dodaj wino i ocet oraz posiekany estragon. Całość gotuj aż płyn odparuje i pozostanie ok 3-4łyżek

Więcej aktualności