Tajska sałatka z ogórka i rzodkiewki

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
tajska-salatka-z-ogorka-i-rzodkiewki

Prosta i pełna smaku sałatka. Świetnie sprawdzi się jako samodzielna przekąska albo dodatek do innych dań. Można ją przygotować w wersji łagodnej lub na ostro. Liczba porcji: 2-4 Składniki: 1 ogórek szklarniowy 1/2 pęczka rzodkiewek 50 g orzeszków ziemnych 1/2 papryczki chili (opcjonalnie) Sos: 2 łyżeczki oleju sezamowego 2 łyżki soku z limonki 1

Zielona szakszuka

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
zielona-szakszuka

Szakszuka to bliskowschodnia potrawa patelni. Klasyczna wersja jest z pomidorami, my proponujemy wiosenną odmianę ze szpinakiem i porem. Liczba porcji: 3-4 Składniki: 200 g szpinaku 75 g pora 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kminku 3-4 jajka 100 g białego sera, np. twarogu lub fety sól, pieprz szczypiorek do podania

Wiosenna sałatka z jajkami

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
wiosenna-salatka-z-jajkami

Prosta i lekka sałatka wiosenna. Bardzo szybka w przygotowaniu, świetnie się sprawdzi zarówno na śniadanie, jak i kolację lub lekki lunch. Liczba porcji: 2 Składniki: 100 g sałaty, np. rukoli mały pęczek rzodkiewki 4 jajka 2 garście pomidorków koktajlowych 20 g pistacji Sos: mały pęczek koperku 100 g śmietany lub jogurtu naturalnego 2

Mieszanina

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
mieszanina

Mieszanina to potrawa składająca się ze składników wielkanocnego koszyczka. Podaje się ją na śniadanie z ćwikłą i chrzanem. Jest to też świetny sposób na wykorzystanie mięs, które zostaną nam po świętach, aby się nie zmarnowały. Liczba porcji: 4-6 Składniki: 1,5 kg mięs ze święconki (boczek wędzony, szynka, kiełbasa) 8 jajek ugotowanych na twardo 1 korzeń chrzanu ew. olej do smażenia

Placki z cukinii

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
placki-z-cukinii-2

Danie bardzo szybkie, można je przygotować zarówno na śniadanie, obiad jak i kolację. Smażone na minimalnej ilości oleju są świetną alternatywą dla placków ziemniaczanych. Liczba porcji: 4 Składniki: 1 duża cukinia 1 ząbek czosnku 1 jajko 4 łyżki mąki sól, pieprz olej do smażenia Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. W misce mieszamy razem

Hiszpańskie churros z sosem czekoladowym

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
hiszpanskie-churros-z-sosem-czekoladowym

Liczba porcji: 20-30 pączków Składniki: 250 ml wody 100 g masła 220 g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli 2 jajka 50 g drobnego cukru 1 łyżeczka cynamonu 100 g czekolady gorzkiej 150 ml śmietanki 30% opcjonalnie papryczka chili   Wodę i masło podgrzewamy w średniej wielkości garnku. Zmniejszamy ogień

Puree z topinamburu

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
puree-z-topinamburu

Topinambur to roślina o mnóstwie zdrowotnych właściwości, pełna witamin i minerałów. Warto dodać go do codziennej diety, na przykład w formie puree. Liczba porcji: 2 Składniki: 500 g topinamburu 50 ml mleka 2 łyżki masła sól, pieprz do smaku Topinambur obieramy i gotujemy do miękkości, około 20 minut. Odcedzamy i dodajemy mleko, masło, sól i pieprz. Całość blendujemy. Podajemy jako

Małże w białym winie

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
malze-w-bialym-winie

Najbardziej klasyczny przepis na małże. Małże krótko duszone w sosie z masła, białego wina, czosnku i szalotki z natką pietruszki. Idealny pomysł na kolację dla fanów owoców morza. Liczba porcji: 2 Składniki: 1 kg świeżych małży 2 cebule szalotki 2 ząbki czosnku 1 pęczek natki pietruszki 2 łyżki masła 200 ml białego wytrawnego wina bagietka

Steki z karmelizowanymi w miodzie marchewkami

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
steki-z-karmelizowanymi-w-miodzie-marchewkami

Dobrze wysmażone steki z ciekawymi dodatkami to idealny pomysł na kolację dla dwojga. My proponujemy podać je ze słodkimi marchewkami, pieczonymi ziemniakami i zieloną sałatką. Liczba porcji: 2 Składniki: 2 steki 2 ząbki czosnku gałązka rozmarynu 400 g mini marchewek 2 łyżki miodu 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego tymianku oliwa i masło do smażenia

Kawa dyniowa

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
kawa-dyniowa

Kawa dyniowa, która trochę jest jak deser. Słodka, korzenna, z dodatkiem dyniowego puree i bitej śmietany. Możemy modyfikować poziom mocy kawy, zaparzając mocniejszą lub słabszą. Tak samo ze słodkością – dodajemy tyle miodu lub syropu klonowego, ile lubimy. Liczba porcji: 2 Składniki: 2-3 łyżeczki kawy mielonej 250 ml wody 300 ml mleka 4-5 łyżek

Świąteczny poncz żurawinowy

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
swiateczny-poncz-zurawinowy

Rozgrzewający poncz, w sam raz na zimowe wieczory. Możemy regulować jego słodycz ilością miodu i rodzajem wina. W wersji bezalkoholowej wino można wymienić na sok żurawinowy. Liczba porcji: 8 Składniki: 500 ml soku pomarańczowego 500 ml czerwonego wina 500 g świeżej żurawiny 2 pomarańcze mały kawałek imbiru 2 laski cynamonu 1 gwiazdka anyżu 1

Tatar ze śledzia

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
tatar-ze-sledzia

Śledź podany w niecodziennej i nowoczesnej formie. Można go podać w malutkich szklankach albo wyłożyć na talerze w metalowym ringu. Liczba porcji: 4 Składniki: 200 g filetów ze śledzia 1 jabłko 1/2 szalotki 2 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżka soku z cytryny 1 mały ogórek kiszony garść natki pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Szalotkę, jabłko,

Syrop piernikowy

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
syrop-piernikowy

Idealny na zimowe wieczory. Możemy go dodać do kawy, herbaty, polać nim naleśniki lub placki. To też świetny pomysł na prezent dla najbliższych. Liczba porcji: 350 ml Składniki: 2 szklanki wody 2 szklanki cukru brązowego 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej kawałek imbiru 2 laski cynamonu sok z 1 cytryny 1 łyżeczka goździków 1/2 łyżeczki

Pierniczkowe brownie

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
pierniczkowe-brownie

Klasyczne brownie w świątecznej odsłonie. Pierniczki na wierzch można kupić gotowe, lub przygotować z naszego przepisu na kruche pierniczki. Liczba porcji: 9 Składniki: 125 g gorzkiej czekolady 200 g masła 3 jajka 180 g cukru 60 g mąki pszennej 2 łyżki przyprawy do piernika 9 kruchych pierniczków Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. W rondelku roztapiamy masło razem

Barszcz wigilijny

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
barszcz-wigilijny

Dla wielu obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole. Możemy zaserwować go np. z uszkami, krokietami lub pasztecikami z kapustą i grzybami. Liczba porcji: 4-6 Składniki: 1,5 kg buraków 2 litry bulionu warzywnego lub wody 1 marchewka 2 pietruszki kawałek selera 1 jabłko duża garść suszonych grzybów 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka

Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
paszteciki-z-ciasta-francuskiego-z-kapusta-i-grzybami

Paszteciki w wersji dla leniwych – z wykorzystaniem ciasta francuskiego. Najlepiej smakują na ciepło, podane z barszczem. Zamiast czarnuszki można je posypać np. sezamem lub kminkiem. Liczba porcji: 20 sztuk Składniki: 500 g kapusty kiszonej 250 g mrożonych grzybów 1 cebulka szalotka 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko czarnuszka do posypania sól, pieprz olej do smażenia

Pieczone frytki z warzyw korzeniowych

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
pieczone-frytki-z-warzyw-korzeniowych

Na frytki nadają się nie tylko ziemniaki. Wszystkie warzywa korzeniowe możemy przyrządzić w ten sposób. Dzięki pieczeniu zamiast smażenia nie stracimy tylu wartości odżywczych i frytki będą dużo mniej kaloryczne. Możemy je podać jako przekąskę lub dodatek do dania głównego Liczba porcji: 2-4 Składniki: 1 marchewka 1 pietruszka 1 mały burak kawałek selera 1 ziemniak 1

Szaszłyki z krewetek w czosnku i natce pietruszki

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
szaszlyki-z-krewetek-w-czosnku-i-natce-pietruszki

Kiedy znudzi nam się już klasyczne mięso z grilla, warto sięgnąć po krewetki. Jeśli kupimy już takie oczyszczone, możemy je bardzo szybko przyrządzić. Na pewno będą miłą odmianą. Liczba porcji: 4 Składniki: 350 g krewetek w pancerzykach, oczyszczonych 1 limonka 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek sól Krewetki

Hummus z burakiem

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
hummus-z-burakiem

Do klasycznej, bliskowschodniej pasty z cieciorki dodaliśmy polski, kolorowy akcent – buraka! Nie dość, że ma ciekawy smak, to zdecydowanie przyciąga kolorem. Liczba porcji: 4-6 Składniki: 1 szklanka suchej cieciorki 1 mały burak 100 g jasnej pasty tahini 1 ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek ok. 150 ml zimnej wody

Kanapki z szarpanym indykiem i surówką z kapusty

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
kanapki-z-szarpanym-indykiem-i-surowka-z-kapusty

Dzięki użyciu szybkowaru szarpanego kurczaka przygotujemy kilka razy szybciej, niż w tradycyjnym garnku. Później wystarczy zapakować mięso razem z surówką do bułek i mamy idealną przekąskę na piknik. Liczba porcji: 6 Składniki: 6 bułek 500 g piersi z indyka 150 ml keczupu 1 łyżeczka płatków chili 1 łyżeczka wędzonej papryki 2 łyżeczki miodu 1/2

Sałatka z wędzonym kurczakiem

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
salatka-z-wedzonym-kurczakiem

Banalnie prosta, orzeźwiająca sałatka, która na pewno zaskoczy gości. Niecodzienne połączenie wędzonego kurczaka, słodyczy jabłka i winogron oraz specyficznego smaku selera naciowego to świetna propozycja na lato. Liczba porcji: 4 Składniki: 250 g wędzonego kurczaka 200 g selera naciowego 250 g zielonych winogron bezpestkowych 1 zielone jabłko 1 mała czerwona cebula pół pęczka koperku

Jajka zapiekane w awokado

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
jajka-zapiekane-w-awokado

Bogate w białko i zdrowe tłuszcze sycące śniadanie. W dodatku pięknie się prezentuje i robi się praktycznie samo! Składniki: 2 dojrzałe awokado 4 małe jajka 4 kawałki wędzonego łososia sól, pieprz 1 duży pomidor 1/4 limonki garść świeżej kolendry   Awokado przekrawamy na pół i wyciągamy pestki. Wydrążamy jeszcze trochę miąższu i w każdej połówce układamy

Placuszki z ricotty z owocami

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
placuszki-z-ricotty-z-owocami

Szybkie i proste śniadanie, które można podać na wiele sposobów. Zamiast owoców świetnie będzie pasował dżem lub jogurt, a miód można zamienić na dowolny inny słodki dodatek (np. syrop z agawy czy słodzik). Składniki: 250 g serka ricotta 125 ml mleka 2 jajka 100 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki cukru

Gnocchi ze szpinakiem i parmezanem

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
gnocchi-ze-szpinakiem-i-parmezanem

Szybki i wartościowy obiad, wystarczą tylko 4 składniki, które dostaniemy w każdym sklepie. Składniki: 400 g gotowych gnocchi 2 ząbki czosnku 100 g świeżego szpinaku 250 ml passaty pomidorowej sól oliwa z oliwek do smażenia parmezan do podania   Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy lekko pokrojony w plasterki czosnek. Dodajemy gnocchi i na małym ogniu smażymy, aż

Pasta jajeczna z rzeżuchą

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
pasta-jajeczna-z-rzezucha

Pasta jajeczna z rzeżuchą to idealny pomysł na Wielkanocne śniadanie. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, a sama rzeżucha to niezwykle zdrowa roślina, którą warto wprowadzić do naszej diety. Składniki: 6 jajek 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy 3-4 łyżki rzeżuchy szczypta soli szczypta pieprzu   Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo (ok. 6 minut od momentu zagotowania wody).

Makaron tagliatelle z sosem ragù

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
makaron-tagliatelle-z-sosem-ragu

Mięsny, pełen umami sos ragù to klasyka włoskiej kuchni. Przypadnie do gustu wszystkim fanom makaronu. Składniki: 400 g mielonej wołowiny 1 marchewka 1 laska selera naciowego 1 cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 100 g przecieru pomidorowego 250 ml czerwonego, wytrawnego wina 1 łyżka mielonego oregano woda sól, pieprz 500 g

Sałatka z arbuza, fety i czerwonej cebuli

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
salatka-z-arbuza-fety-i-czerwonej-cebuli

Odświeżające połączenie arbuza i fety to idealna propozycja na letnie drugie śniadanie lub kolację. Składniki: 200 g arbuza 50 g sera feta 2 garści rukoli lub ulubionej sałaty pół czerwonej cebuli   Sos: 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka oliwy sól, pieprz   Przygotowanie: Pokrój arbuza w kostkę. Ułóż

Kawa po koreańsku

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
kawa-po-koreansku

Idealna na letnie spotkanie, orzeźwiająca i mocna kawa Dalgona, hit Internetu. Składniki: 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka brązowego cukru 200 ml zimnego mleka 2 łyżki wrzącej wody kostki lodu Kawę, cukier i świeżo zagotowaną wodę połącz i ubij przy pomocy miksera do uzyskania gęstej, puszystej masy o jasnobrązowym kolorze. Do szklanki nalej mleka, dodaj

Włoska Carbonara

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii, Danie główne
wloska-carbonara

Poznajcie przepis na prawdziwą carbonarę – bez śmietany. Oryginalny włoski przepis z boczkiem i sosem na bazie jajek to prawdziwa uczta dla podniebienia! Składniki: 2 jajka 150 g makaronu spaghetti 100 g boczku (może być suszony typu pancetta lub wędzony) 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 30 g sera Pecorino, Parmezanu czy Grana

Sałatka z mandarynką i orzechami

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
salatka-z-mandarynka-i-orzechami

Pyszna i soczysta sałatka, którą przyrządzisz  w kilka minut. Zdrowa przekąska lub idealna alternatywa na kolację. Składniki:  opakowanie mix sałat  1 duży pomidor 1 ogórek 1 czerwona papryka połówka mango 2 mandarynki 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine szczypta suszonej bazylii 1 ząbek czosnku garść prażonych orzeszków ziemnych  sól, pieprz do smaku

Pieczone ziemniaki z rozmarynem

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
pieczone-ziemniaki-z-rozmarynem

Pyszny dodatek do dania głównego lub podane jako przystawka z sosem czosnkowym. Składniki: ziemniaki, 2 sztuki na osobę olej, około łyżeczki na 1 ziemniak gałązka rozmarynu sól, pieprz Sos czosnkowy:  czosnek, 2-3 ząbki  jogurt grecki, 150 g  majonez, 2 łyżeczki  sól, pieprz do podania: natka pietruszki Przygotowanie: Przygotuj sos. Połącz jogurt, majonez, sól

Pyzy z mięsem i pieczarkami

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
pyzy-z-miesem-i-pieczarkami

Domowe i smaczne danie urozmaicone o dodatek pieczarek. Do jego przygotowania można również użyć mięsa z rosołu. Składniki:  400 g mięsa z kurczaka (lub gotowanego mięsa z rosołu)  200 g pieczarek  1 cebula  1 kg ziemniaków  1 jajko  3 łyżki mąki pszennej  3 łyżki mąki ziemniaczanej  olej  sól, pieprz Przygotowanie: Mięso pokrój na większe kawałki

Jajko po benedyktyńsku ze szparagami

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
jajko-po-benedyktynsku-ze-szparagami

Odświeżona wersja klasycznego dania śniadaniowego ze szparagami zamiast boczku. Składniki na 2 porcje :  2 kawałki pieczywa, np. bułki  2 jajka i 2 żółtka  łyżka soku z cytryny  100 g masła  2 łyżki octu winnego  pół pęczka zielonych szparagów  szczypiorek  rukola Zacznij od przygotowania sosu holenderskiego. W małym rondelku rozpuść masło. Na garnku z gotującą się wodą

Zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
zapiekanka-z-ziemniakami-i-miesem-mielonym

Mięso wieprzowe zapieczone pod ziemniaczaną kołderką z parmezanem i masłem. Składniki :  1 kg ziemniaków  500 g mielonej wieprzowiny  cebula  czosnek  1 marchew  puszka kukurydzy  400 g pomidorów w puszce lub passaty pomidorowej  100 g sera parmezan lub innego długo dojrzewającego  3 łyżki masła  50 ml słodkiej śmietanki  sól, pieprz, papryka słodka,

Gofry z patelni z jajkami i bekonem.

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
gofry-z-patelni-z-jajkami-i-bekonem

Gofry z patelni z jajkami i bekonem. To szybka i oryginalna wersja gofrów. Gofry z patelni sprawdzą się jako baza dań wytrawnych jak i słodkich. Składniki : 2 jajka 300 ml mleka 250 g mąki 50 ml oleju duża szczypta soli pół łyżeczki sody pół łyżeczki proszku do pieczenia Do podania:  jajka sadzone, boczek, rukola Przygotowanie: Połącz

Jajka faszerowane na dwa sposoby

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
jajka-faszerowane-na-dwa-sposoby

Jajka faszerowane na dwa sposoby- z wędzonym łososiem oraz z awokado i pietruszką. Szybki pomysł na pyszną przekąskę na świąteczny stół lub inną okazję. Składniki na czerwony farsz do 2 jaj (4 połówek): 2 ugotowane żółtka jajka kurzego 2 plastry wędzonego łososia łyżeczka czerwonego pesto sól, pieprz Przygotowanie: Zblenduj wszystkie składniki na gładką masę i nafaszeruj nią połówki jajek.

Proste bułki

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
proste-bulki

Domowe i proste w przygotowaniu bułki to pyszny dodatek do słodkiego lub wytrawnego śniadania. Składniki na 8 sporych bułek: 370 g mąki pszennej 250 ml ciepłej wody 7 g suszonych drożdży łyżeczka cukru łyżeczka soli Przygotowanie: 1. Wymieszaj mąkę z drożdżami, cukrem i solą. 2. Dodaj ciepłą wodę i mieszaj do czasu aż wszystkie składniki połączą się.

Babka cytrynowa

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
babka-cytrynowa

Idealne ciasto z cytrynową nutą na niedzielny lub świąteczny stół. Składniki na okrągłą formę o średnicy 25cm: 5 jajek w temperaturze pokojowej 200 g cukru 200 ml oleju rzepakowego 300 ml jogurtu naturalnego sok z 1 cytryny 300 g mąki pszennej 2 opakowania (po 40g) budyniu waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Do podania: 150 g białej

Tradycyjny żurek

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
tradycyjny-zurek

Składniki : 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula kawałek selera 3 kawałki suszonych grzybów ok. 500g białej kiełbasy 200g wędzonego boczku 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 4 ziarenka pieprzu czarnego ½ łyżeczka soli 1,5 litra wody ok. 500ml zakwasu na żurek suszony majeranek (łyżka lub więcej) ok.

Pasta kanapkowa

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
pasta-kanapkowa

Pasta z ciecierzycy i tahini z dodatkiem wędzonej papryki i świeżo mielonego pieprzu urozmaici każdą kanapkę. Składniki dla 2-3 osób: 200g gotowanej ciecierzycy 2 łyżeczki sezamowej pasty tahini pół łyżeczki wędzonej papryki 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu sól oliwa Do podania: ziarna ciecierzycy rukola awokado świeżo mielony pieprz wędzona papryka Przygotowanie: Ciecierzycę, tahini

Przyprawa do kurczaka i kurczak pieczony

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
przyprawa-do-kurczaka-i-kurczak-pieczony

Składniki: cały kurczak 1 cytryna 50g masła 3 ząbki czosnku Przyprawa do kurczaka: sól, pieprz, łyżeczka słodkiej papryki wędzonej 3 gałązki rozmarynu   Połącz sól, pieprz, paprykę wędzoną, drobno pokrojone igły z jednej gałązki rozmarynu i miękkie masło. Wyjmij kurczaka z lodówki na godzinę przed przyrządzeniem. Natrzyj kurczaka od zewnątrz przygotowaną mieszanką ziół i przypraw. Przekrój

Rozgrzewająca herbata z imbirem i cytrusami

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
rozgrzewajaca-herbata-z-imbirem-i-cytrusami

Składniki: 200ml gorącej wody herbata czarna 1 cm świeżego imbiru kawałek cytryny, limonki lub pomarańczy łyżeczka miodu przyprawy korzenne – goździki, cynamon, anyż Przygotowanie: Zaparz swoją ulubioną czarną herbatę. Imbir obierz i pokrój w plasterki, dodaj do herbaty. Cytrusy dobrze wymyj, sparz i pokrój w plasterki. Dodaj łyżeczkę miodu i przyprawy korzenne. Dobrze wymieszaj

Odżywczy koktajl z miętą i awokado

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
odzywczy-koktajl-z-mieta-i-awokado

Liczba porcji: 4 Składniki: 2 dojrzałe awokado sok z jednej cytryny 2 zielone cebulki 2 łyżki liści kolendry 2 łyżki liści mięty 1 zielone chili (drobno posiekane) 1 1/2 szklanki schłodzonego jogurtu naturalnego sól i pieprz do smaku   Przygotowanie: Wszystkie warzywa i owoce umyć, a następnie obrać. Wrzucamy do blendera kielichowego, dodajemy schłodzony

Owsianka z rodzynkami, migdałami i duszonymi jabłkami

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
owsianka-z-rodzynkami-migdalami-i-duszonymi-jablkami

Liczba porcji: 1 Składniki: 3 łyżki płatków owsianych 1 łyżeczka miodu 1 jabłko 1 łyżka rodzynków 1 łyżka płatków migdałowych szczypta cynamonu lub domowy cukier cynamonowy sok z cytryny Przygotowanie: Wsypać płatki owsiane do rondelka i i zalać wrzątkiem. Następnie przykryć i pozostawić na około 6-8 min aż płatki wchłoną wodę i zmiękną. W tym czasie jabłko

Sos z zielonym pieprzem

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
sos-z-zielonym-pieprzem

Sos z zielonym pieprzem Liczba porcji: 2-3 Składniki: Zielony pieprz z zalewy 2 łyżki Cebulka 1 mała szt. Czosnek 2 ząbki Białe wino ½ kieliszka Masło 2 łyżki Gałązka tymianku Oliwa do smażenia Śmietanka 30% ½ szkl. Bulion 1,5 szkl. Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Obsmaż na patelni z oliwą,

Sos serowy

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
sos-serowy

Sos serowy Liczba porcji: 2-4 Składniki: Mleko 1l. Ser parmezan 30g Ser cheddar 100g Ser gruyere 50g Masło 3 łyżki Mąka 3 łyżki Gałka muszkatołowa szczypta Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Wszystkie sery zetrzyj na drobnej tarce. Na patelni rozgrzej masło a kiedy się rozpuści dosyp mąkę. Całość dokładnie wymieszaj praż ok

Sałatka z pestkami, granatem i parmezanem

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
salatka-z-pestkami-granatem-i-parmezanem

Liczba porcji: 2-4 Składniki: Miks ulubionych sałat: roszponka, frisee, rukola, dębowa, rzymska itd. Granat 1szt Pestki słonecznika 2 łyżki Marchew ½ szt Ogórek zielony ½ szt. Pomidorki cherry garść Petki dyni 2 łyżki Parmezan ok 60g Sos: Ocet balsamiczny 1 łyżka Miód 1 łyżeczka Sok z cytryny 1 łyżeczka

Chiński makaron z krewetkami i sosem sojowym

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
chinski-makaron-z-krewetkami-i-sosem-sojowym

Liczba porcji: 2-3 Składniki: Krewetki surowe 16/20 10 szt Makaron pszenny chiński lub spaghetti 2 porcje Czosnek 3 ząbki Imbir ok 4cm Chilli kawałek wg. uznania Cebula 1szt Marchew ½ szt Papryka kolorowa po kawałku z każdej Czarny sezam 1 łyżka Dymka lub gruby szczypior pęczek Sos sojowy jasny 2

Sos berneński

Data:
Autor:
Kategoria: Bez kategorii
sos-bernenski

Liczba porcji: 2-4 Składniki: Białe wytrawne wino 100ml Ocet 2-3 łyżki Żółtka 3szt Masło 150g Sól i pieprz do smaku Świeży estragon lub łyżeczka suszonego Cebula szalotka 1 mała sztuka Przygotowanie: Cebulkę bardzo dorbno posiekaj. Wsyp do garnka. Dodaj wino i ocet oraz posiekany estragon. Całość gotuj aż płyn odparuje i pozostanie ok 3-4łyżek

Więcej aktualności