Barszcz wigilijny

Dla wielu obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole. Możemy zaserwować go np. z uszkami, krokietami lub pasztecikami z kapustą i grzybami.

Liczba porcji: 4-6

Składniki:

  • 1,5 kg buraków
  • 2 litry bulionu warzywnego lub wody
  • 1 marchewka
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 jabłko
  • duża garść suszonych grzybów
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka pieprz ziarnistego
  • 0,5 łyżeczki cynamonu mielonego
  • 5 goździków
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sól i pieprz do smaku

Warzywa obieramy i kroimy w plastry.  Wszystkie składniki (oprócz soli i pieprzu do smaku) umieszczamy w dużym garnku. Gotujemy na małym ogniu (zupa ma lekko bulgotać, jak rosół) przez 1 godzinę. Odcedzamy, doprawiamy i podajemy.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności