Dla wielu obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole. Możemy zaserwować go np. z uszkami, krokietami lub pasztecikami z kapustą i grzybami.
Liczba porcji: 4-6
Składniki:
- 1,5 kg buraków
- 2 litry bulionu warzywnego lub wody
- 1 marchewka
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- 1 jabłko
- duża garść suszonych grzybów
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka pieprz ziarnistego
- 0,5 łyżeczki cynamonu mielonego
- 5 goździków
- 1 łyżka octu jabłkowego
- sól i pieprz do smaku
Warzywa obieramy i kroimy w plastry. Wszystkie składniki (oprócz soli i pieprzu do smaku) umieszczamy w dużym garnku. Gotujemy na małym ogniu (zupa ma lekko bulgotać, jak rosół) przez 1 godzinę. Odcedzamy, doprawiamy i podajemy.