Bakłażan w sosie sojowym

Orientalny sposób przyrządzania bakłażana. Możemy podać je jako przystawkę lub dodatek do dania głównego. Świetnie też sprawdzi się jako dodatek do azjatyckiego makaronu.

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 250 ml wody
  • 150 ml sosu sojowego
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • kawałek świeżego imbiru, ok. 3-4 cm
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól do bakłażana

Bakłażany kroimy w paski, solimy z obu stron i odstawiamy na godzinę. W ten sposób pozbędziemy się goryczki. Wycieramy ręcznikiem papierowym. W WOK-u rozgrzewamy olej i obsmażamy bakłażany partiami na złoto. W miseczce mieszamy pozostałe składniki (imbir i czosnek drobno siekamy). Do WOK-a dodajemy całego bakłażana i zalewę, dusimy kilka minut. Podajemy np. posypane świeżym chili i sezamem.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności