Orientalny sposób przyrządzania bakłażana. Możemy podać je jako przystawkę lub dodatek do dania głównego. Świetnie też sprawdzi się jako dodatek do azjatyckiego makaronu.
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 2 bakłażany
- 250 ml wody
- 150 ml sosu sojowego
- 4 łyżki brązowego cukru
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka płatków chili
- kawałek świeżego imbiru, ok. 3-4 cm
- olej rzepakowy do smażenia
- sól do bakłażana
Bakłażany kroimy w paski, solimy z obu stron i odstawiamy na godzinę. W ten sposób pozbędziemy się goryczki. Wycieramy ręcznikiem papierowym. W WOK-u rozgrzewamy olej i obsmażamy bakłażany partiami na złoto. W miseczce mieszamy pozostałe składniki (imbir i czosnek drobno siekamy). Do WOK-a dodajemy całego bakłażana i zalewę, dusimy kilka minut. Podajemy np. posypane świeżym chili i sezamem.