Bakłażan w panko

Panko to japońska panierka, bardzo chrupiąca i świetna do smażenia. Tak przygotowanego bakłażany możemy podawać jako przekąskę z ulubionym sosem lub wykorzystać jako dodatek do dania głównego

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 2 małe lub średnie bakłażany
  • 2 jajka
  • ok. 60 g panko
  • sól
  • olej do smażenia

Bakłażany kroimy w plastry, grube na ok. 1 cm. Solimy z każdej strony i odstawiamy na godzinę, żeby puściły gorzkie soki. Po tym czasie ręcznikiem papierowym osuszamy warzywa i panierujemy – najpierw w rozkłóconych jajkach, później w panko. Na patelni rozgrzewamy grubą warstwę tłuszczu i smażymy bakłażany partiami. Podajemy na ciepło, np. z sosem słodko-kwaśnym

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności