Babka czekoladowo-piernikowa

Niezwykle wilgotna i miękka babka o czekoladowo-piernikowym smaku. Przepis jest niezwykle prosty i wyjdzie każdemu.

Liczba porcji: 8

Składniki:

  • 100 g miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 250 g jogurtu greckiego albo gęstej śmietany
  • 100 g mleka
  • 200 g mąki
  • 80 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki masła

Mąkę, kakao, proszek, przyprawę do piernika i sodę przesiewamy  do jednej miski.

Mleko łączymy  z jogurtem.

Masło ucieramy z cukrem pudrem, na gęsty, jasny krem. Dodajemy jajka i dalej ucieramy, aż wszystko dokładnie się połączy.

Następnie dodajemy na przemian, małymi partiami suche składniki i mleko z jogurtem, za każdym razem mieszając łyżką tylko do połączenia składników.

Przekładamy do posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy do babki i pieczemy 50 minut w 150°C (termoobieg). Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone.

Po wyciągnięciu czekamy ok. 5 minut i dopiero wtedy wyciągamy babkę z foremki. Studzimy.

Czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej i smarujemy nią babkę.

Powrót do listy przepisów

Więcej aktualności