Niezwykle wilgotna i miękka babka o czekoladowo-piernikowym smaku. Przepis jest niezwykle prosty i wyjdzie każdemu.
Liczba porcji: 8
Składniki:
- 100 g miękkiego masła
- 200 g cukru pudru
- 2 jajka
- 250 g jogurtu greckiego albo gęstej śmietany
- 100 g mleka
- 200 g mąki
- 80 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki masła
Mąkę, kakao, proszek, przyprawę do piernika i sodę przesiewamy do jednej miski.
Mleko łączymy z jogurtem.
Masło ucieramy z cukrem pudrem, na gęsty, jasny krem. Dodajemy jajka i dalej ucieramy, aż wszystko dokładnie się połączy.
Następnie dodajemy na przemian, małymi partiami suche składniki i mleko z jogurtem, za każdym razem mieszając łyżką tylko do połączenia składników.
Przekładamy do posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy do babki i pieczemy 50 minut w 150°C (termoobieg). Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone.
Po wyciągnięciu czekamy ok. 5 minut i dopiero wtedy wyciągamy babkę z foremki. Studzimy.
Czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej i smarujemy nią babkę.