Babka cytrynowa – La Bonita

Babka cytrynowa

Idealne ciasto z cytrynową nutą na niedzielny lub świąteczny stół.

Składniki na okrągłą formę o średnicy 25cm:

  • 5 jajek w temperaturze pokojowej
  • 200 g cukru
  • 200 ml oleju rzepakowego
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • sok z 1 cytryny
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 opakowania (po 40g) budyniu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do podania:

  • 150 g białej czekolady
  • płatki migdałów

 

Przygotowanie:

1. Ubij jajka z cukrem na jasną, puszystą masę.
2. Dodaj olej, jogurt i sok z cytryny, połącz szpatułką.
3. Połącz mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Wymieszaj z masą jajeczną w kilku turach.
4. Przelej ciasto do natłuszczonej formy do  pieczenia o średnicy 25 cm.
5. Piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni przez około 45-50 minut lub do czasu aż drewniany patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
6. Ostudzone ciasto polej roztopioną czekoladą i posyp płatkami migdałów.

 

Joanna Byczkiewicz –  www.instagram.com/o_pietruszka_blog

Powrót do listy przepisów