Idealne ciasto z cytrynową nutą na niedzielny lub świąteczny stół.
Składniki na okrągłą formę o średnicy 25cm:
- 5 jajek w temperaturze pokojowej
- 200 g cukru
- 200 ml oleju rzepakowego
- 300 ml jogurtu naturalnego
- sok z 1 cytryny
- 300 g mąki pszennej
- 2 opakowania (po 40g) budyniu waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do podania:
- 150 g białej czekolady
- płatki migdałów
Przygotowanie:
1. Ubij jajka z cukrem na jasną, puszystą masę.
2. Dodaj olej, jogurt i sok z cytryny, połącz szpatułką.
3. Połącz mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Wymieszaj z masą jajeczną w kilku turach.
4. Przelej ciasto do natłuszczonej formy do pieczenia o średnicy 25 cm.
5. Piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni przez około 45-50 minut lub do czasu aż drewniany patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
6. Ostudzone ciasto polej roztopioną czekoladą i posyp płatkami migdałów.